Nu de­mult, acum câ­tva timp, eram în Bra­şov, în con­ce­diu. Mă plim­bam cu Car­men pe strada Re­pu­bli­cii că­tre Pi­aţa Sfa­tu­lui şi că­u­tam din pri­viri un loc plă­cut unde să ne oprim pen­tru o ca­fea. L‑am gă­sit pe o te­rasă a unei ca­fe­nele, pe strada Mi­chael We­iss, aproape de in­ter­se­cţia cu Re­pu­bli­cii (pen­tru cei ce mai ştiu Bra­şo­vul ante-re­vo­lu­ţie, cam pe unde era lacto-ba­rul de pe Re­pu­bli­cii). Ne-am aşe­zat aş­tep­tând să fim în­tre­baţi ce do­rim şi am văzut‑o pe Car­men zâm­bind într-un fel anume, pe care îl cu­nosc, dar îmi e greu să îl des­criu. Pot spune că atunci când văd acel zâm­bet sunt si­gur că se în­tâm­plă ceva neobişnuit.

M‑am în­tors spre dreapta mea şi am vă­zut la o masă ală­tu­rată un tip de vreo 40 de ani foarte vo­lu­bil şi co­mu­ni­ca­tiv. Vor­bea cu toţi cei din jur ca şi cum i‑ar fi fost cu­nos­cuţi, chiar pri­e­teni. La un mo­ment dat a mai ve­nit un băr­bat sin­gur care s‑a aşe­zat la o altă masă – i‑a în­tins mâna cu cea mai mare na­tu­ra­leţe. Noul so­sit a fost sur­prins de ges­tul atât de di­rect şi a răs­puns prin a în­tinde şi el mâna – s‑au sa­lu­tat ast­fel ca doi vechi pri­e­teni. Pri­mul l‑a în­tre­bat: “Ai ve­nit la o bere?”, iar ce­lă­lalt – în con­ti­nu­are ui­mit de abor­da­rea di­rectă a răs­puns cu sin­ce­ri­tate: “Nu, vreau o ca­fea…”. “Ok.”.

Asta stâr­nea zâm­be­tele di­si­mu­late cu greu ale fe­te­lor care ser­veau cli­enţii, ce-şi arun­cau una al­teia pri­viri care in­si­nuau că omul e dus de-acasă. Nu era agre­siv, doar foarte di­rect în vor­bi­rea lui ce ames­teca ro­mâna şi ita­li­ana, nu în­jura, avea nu­mai cu­vinte bune… Într-un să­tuc de câ­teva zeci de per­soane toată scena ar fi fost ab­so­lut nor­mală; aici, în mij­lo­cul Bra­şo­vu­lui, pă­rea com­plet de­pla­sată. La un mo­ment dat omul nos­tru s‑a ri­di­cat şi a ple­cat, oprindu-se la încă două mese ca să în­trebe dacă în­gheţata e bună (cei de acolo asta mân­cau) şi când i s‑a con­fir­mat că “da, e bună, cum să nu” a re­pli­cat ita­li­eneşte: “bra­vis­simo! tanti au­guri!” şi dus a fost. În urma lui se au­zeau râ­se­tele ne­stă­pâ­nite ale chel­ne­ri­ţe­lor care se în­tre­bau una pe cea­laltă: “ai vă­zut, tu, ce ne­bun era ăla?”. Ceva mi‑a dis­plă­cut în re­a­cţia lor, de aceea am şi ţi­nut minte scena.

Până la urmă în­tre­ba­rea este: când a de­ve­nit anor­mal să fii pri­e­te­nos cu cei din jur? Şi de ce sunt eti­che­taţi drept ne­buni cei care au cu­ra­jul să o facă? S‑a adu­nat o sumă de cu­tume şi con­venţii so­ci­ale care ne-au se­pa­rat unii de cei­la­lţi, până acolo în­cât ne evi­tăm pri­vi­rile, ne ig­no­răm sau în se­cret chiar ne urâm. Se poate să fie o con­se­cinţă a ur­ba­nis­mu­lui: aglo­me­ra­ţia de­vine su­fo­cantă, nu mai ai loc, nu mai ai aer şi ast­fel ce­lă­lalt nu mai e par­t­ner, ci con­cu­rent. El îţi ia spa­ţiul, el îţi fură tim­pul. Îl ură­şti, îl în­juri. Ai vrea să dis­pară. Poate nu în sen­sul dis­tru­ge­rii sale, ci doar să fie te­le­por­tat în alt timp ca să-ţi facă ţie loc. Nu‑i aşa că asta si­mţiţi une­ori când sun­teţi în mij­lo­cul unui blo­caj de tra­fic? Cine sunt toţi cei care vă blo­chează şi vă su­focă? Cine i‑a che­mat aici, acum?

Mi se în­tâm­plă une­ori să gân­desc aşa, mai ales când văd şi­ru­rile in­ter­mi­na­bile de ma­şini la in­tra­rea în Bu­cu­reşti. văd nu­mere de Pra­hova şi de Bo­toşani şi de Bu­zău şi mă în­treb unde se duc oa­me­nii aş­tia toţi; de bună seamă că în min­tea mea nici unul nu ar avea drep­tul să fie acolo; nici nu pot să spun toate ră­u­tă­ţile care le gân­desc des­pre ei. Mă simt ase­diat şi in­va­dat – aici e te­ri­to­riul meu şi toţi cei­la­lţi sunt in­va­da­tori ticăloşi.

Cum ar fi fost dacă nu aş trăi la oraş, ci la ţară? Şi – vorba lui Alice – care oraş, care ţară?!? Într-un fel ba­lansez în­tre ţară şi oraş: Oto­pe­niul de noapte sau de we­e­kend este un colţ li­ni­ş­tit de lume, unde poţi să mai auzi gre­ieri şi să si­mţi mi­ros de câmp şi de baltă – ziua însă mă în­torc în jun­gla bu­cu­reş­teană, ca să nu uit că ea e po­si­bilă. O dată ajuns mă adap­tez – ai drep­tate Alice, nu li­mi­tele sunt bles­te­mul nos­tru, ci veş­ni­cul su­pli­ciu al in­ter­va­lu­lui. El ne bi­ciuie ner­vii, ca să afle până unde se pot ten­siona fără să ce­deze. Şi, Doamne, cum ne mai îm­pin­gem li­mi­tele în fi­e­care zi!

Omul meu din Bra­şov, il ra­ga­zzo matto, a gă­sit răs­pun­sul la această di­lemă. A aflat ca­lea că­tre se­ni­nă­tate. A re­des­chis porţile că­tre cei­la­lţi. Lui, toţi îi sun­tem egal pri­e­teni. Lui îi pu­tem fi uşor in­ter­lo­c­u­tori. Toţi avem ceva in­te­re­sant de spus pen­tru el. Îi sun­tem pri­e­teni. Aş vrea să pot avea mă­car un sfert din pu­te­rea lui de a ne privi fără pre­ju­de­căţi. Şi, mai ales, fără răutate.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.