În fi­e­care toamnă, în a treia joi din no­iem­brie, în Franța în­cepe se­zo­nul no­u­lui Beau­jo­lais. Anul ăsta a pi­cat pe 15 no­iem­brie, așa că, dacă aveți treabă pe la Pa­ris, nu ui­tați să beți un pa­har de vin nou. De multe ge­ne­ra­ții tra­di­ția aces­tui vin nou a fost păs­trată, spre bi­nele po­d­go­re­ni­lor din re­giu­nea cu ace­lași nume și spre de­li­ciul ama­to­ri­lor de vin. Adică (aproape) al tu­tu­ror. Chiar dacă a în­ce­put ca o ini­ția­tivă co­mer­ci­ală, obiș­nu­ința de a gusta în fi­e­care an vi­nul Beau­jo­lais a de­ve­nit un punct de atrac­ție — chiar și tu­ris­tic — iar cea mai bună do­vadă este că aproape nici­o­dată pro­duc­ția unui an nu rămâne în res­ta­u­rante și ma­ga­zine mai mult de două săptămâni.

Se spune des­pre vi­nul Beau­jo­lais că nu se lasă la în­ve­chit pen­tru că nu de­vine mai bun cu tre­ce­rea ani­lor. Nu știu si­gur dacă pen­tru acest vin e ade­vă­rat, dar sunt ab­so­lut con­vins că în si­tu­a­ția asta se gă­sesc vi­ile hi­bride din gos­po­dă­ri­ile ță­ră­nești din Ro­mâ­nia. Di­fe­rența este că ță­ra­nul ro­mân nu e atât de or­ga­ni­zat și so­li­dar în­căt să lanseze o cam­pa­nie si­mi­lară. De pildă am pu­tea avea “A so­sit noua căp­șu­nică” sau “Noul ana­nas e aici” ca să dau două exem­ple de so­iuri hi­bride, foarte bă­u­bile, fără prea mult ta­nin și care nu-și îm­bu­nă­tă­țesc va­loare prin în­ve­chire. De­si­gur, asta ar pre­su­pune or­ga­ni­zare, pen­tru că nu poți face vi­ni­fi­ca­ție în do­sul cur­ții, tre­buie să ai un loc ame­na­jat, cu norme de igienă res­pec­tate. Să nu-mi spu­neți că ță­ra­nii nu au bani — nu ne-am con­su­mat nici 20% din fon­du­rile europene…

În fond ro­mâ­nii au tra­di­ția vi­nu­lui nou — adu­ceți-vă aminte ver­su­rile cân­te­cu­lui: “de-aș mai duce‑o pân’ la toamnă, le­liță Ioană / să beau vin să mânc pas­tramă, le­liță Ioană”. De ce n‑am pu­tea avea și noi Beau­jo­lais-ul nos­tru în fi­e­care toamnă? Alt­min­teri ne pre­tin­dem mari pre­țu­i­tori ai vi­nu­lui ță­ră­nesc, ne­chi­mi­zat, na­tu­ral și gustos…


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.