Este un loc co­mun deja fap­tul că li­be­ra­lii cred în sta­tul non-in­ter­ven­ți­o­nist, că ini­ția­tiva pri­vată este cea care mișcă eco­no­mia unui stat și de aceea an­tre­pre­no­rii tre­buie lă­sați să in­ves­tească, să cre­eze lo­curi de muncă și pro­fit. În spi­ri­tul aces­tui mod de a gândi, sta­tul pro­vi­den­țial este ex­clus — au­to­ri­ta­tea sta­tală tre­buie li­mi­tată la pro­tec­ția drep­tu­ri­lor și li­ber­tă­ți­lor. Din aceste prin­ci­pii este clar că li­be­ra­lii con­si­deră că po­me­nile date de stat sunt ne­fo­lo­si­toare eco­no­miei și tre­buie eli­mi­nate com­plet, fi­ind in­stru­mente de in­ter­ven­ție di­rectă și ne­ga­tivă în me­ca­nis­mele con­cu­ren­ți­ale ale unei eco­no­mii li­bere de piață.

Acum com­pa­rați aceste con­cepte cu ur­mă­toa­rea de­cla­ra­ție a lui Crin Antonescu:

Re­pre­zen­tanţii Ro­mâ­niei, că îi cheamă Tra­ian Bă­sescu sau Vic­tor Ponta, au obli­ga­ţia să se lupte ca Ro­mâ­nia să aibă şi ea parte de şansa de care au avut ce­le­lalte ţări. Pen­tru că Spa­nia a pri­mit 20 de ani mi­li­arde şi mi­li­arde de la UE şi s‑a dezvol­tat şi a re­cu­pe­rat de­ca­la­jul pe care îl avea de când a in­trat. Pen­tru că Por­tu­ga­lia a fost în ace­eaşi si­tu­a­ţie, pen­tru că Gre­cia a fost în ace­eaşi si­tu­a­ţie, Un­ga­ria, Po­lo­nia. Nu vrem pen­tru Ro­mâ­nia de­cât ceea ce este co­rect, să avem şi noi peste tot în Ro­mâ­nia până în ul­ti­mul sat drum, apă, ca­nal, dis­pen­sar, o şcoală, pen­tru că dacă nu le avem pe as­tea pu­tem să scriem orice în do­cu­mente, nu sun­tem cu ade­vă­rat în Europa.

Nu‑i așa că ba­nii nem­ți­lor tre­buie chel­tu­iți în Ro­mâ­nia de că­tre po­li­ti­cieni, ca să-și plă­tească cli­en­tela po­li­tică prin con­tracte grase? Nu‑i așa că ceea ce e co­rect este să pri­mim niște po­mană de la UE, care ar fi fo­lo­si­toare Ro­mâ­niei, în­cu­ra­jând com­pe­ti­ti­vi­ta­tea și efi­ciența noas­tră? Nu vi se pare că toate as­tea sunt o apli­care lo­gică și fi­rească a prin­ci­pi­i­lor liberalismului?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.