Tha­t’s why I can’t say eno­ugh ti­mes, wha­te­ver love you can get and give, wha­te­ver ha­ppi­ness you can filch or pro­vide, every tem­po­rary mea­sure of grace, wha­te­ver works. And don’t kid yo­ur­self. Be­ca­use its by no means up to your own hu­man in­ge­nu­ity. A bi­gger part of your exis­tence is luck, than yo­u’d like to admit.

Așa își în­cheie Bo­ris Ye­ll­ni­choff de­mon­stra­ția des­pre na­tura umană în Wha­te­ver works. Mi-am amin­tit des­pre pa­sa­jul ăsta după un schimb de pă­reri în­tre Alice, Au­gus­tin și mine, care a por­nit de la Vplay și Voyo și a ajuns la na­tura umană și la fe­lul în care ne apre­ciem va­lo­rile. Într-un fi­nal n‑am ajuns la nici o con­clu­zie co­mună — eu am ră­mas însă cu un gust amar, o mică dez­a­mă­gire că n‑am știut să-mi ex­plic su­fi­cient de bine punc­tul de ve­dere. În­cer­când să di­ge­rez această ne­re­u­șită am în­ce­put trep­tat să în­țe­leg că, de fapt, nici nu pu­team să ajun­gem la o con­ver­gență, pen­tru că nu por­neam de la ace­leași pre­mize și nu aveam ace­lași obiec­tiv. Eu vor­beam des­pre o lume mo­di­fi­cată, care a fost de acord să re­nunțe la mă­car o parte din cu­tu­mele ei ac­tu­ale, ac­cep­tând că va­loa­rea ar­tis­tică poate fi mă­su­rată șî re­com­pen­sată alt­fel de­cât prin sume cu­mu­la­tive de bani. Ei se gân­deau la lu­mea de azi, așa cum arată ea în realitate.

Mai e loc de ilu­zii? Mai are ci­neva poftă de ele? Pare că nu. Ide­ile im­prac­ti­ca­bile nici nu mai me­rită enun­țate. Am de­cla­rat ba­nul sin­gura mă­sură va­lidă a va­lo­ri­lor de orice na­tură și nu pu­tem re­nunța la el, nici mă­car de dra­gul unui exer­ci­țiu de ima­gi­na­ție. Ba­nul ne‑a fă­cut să ne omorâm în­tre noi în răz­bo­aie, să ne min­țim re­ci­proc zil­nic prin pu­bli­ci­tate, să pro­mo­văm ari­viș­tii și oport­u­niș­tii prin ca­ri­ere pro­fe­sio­nale, să ne ale­gem con­du­că­tori jo­s­nici prin ale­geri. În spa­tele tu­tu­ror re­le­lor pe care le acu­zăm azi stă ba­nul, rân­jindu-ne vic­to­rios în nas, pen­tru că la prima co­ti­tură a sor­ții, când nouă ni se va ivi oca­zia de a‑l în­desa în bu­zu­nar, vom uita de ca­rac­ter și mo­rală și lege și‑l vom urma pe că­ile pierzaniei.

Nu‑s su­pă­rat pe cei ce nu-mi îm­păr­tă­șesc ilu­zi­ile. Mi-ar fi plă­cut să cred că mă­car arta ar pu­tea ieși din im­pe­riul ăsta mer­can­til, că ne pu­tem salva ex­tră­gându-ne trep­tat, sub­til, pe fu­riș, de sub pu­te­rile ba­nu­lui, în­ce­pând cu cul­tura pen­tru că ea ne re­pre­zintă spi­ri­tual și ce alt­ceva dacă nu spi­ri­tul am vrea să ni‑l mân­tuim? M‑am des­co­pe­rit sin­gu­rul îm­bă­tat de acest gând, ne­î­na­r­mat cu ar­gu­men­tele ne­ce­sare ca să fac față asal­tu­lui re­a­li­tă­ții. Nu e vorba că am pier­dut o dis­pută in­te­lec­tu­ală, ci că mă văd tot mai aproape de a re­nunța la ilu­zia unei po­si­bile schim­bări, chiar dacă ar fi mai în­de­păr­tată de­cât ori­zon­tul vie­ții mele. Îar în lo­cul ei nu pot să pun de­cât pro­iec­tul unei vieți ego­cen­trice, clă­dit pe pro­pri­ile mele opi­nii, plă­ceri și obi­ce­iuri, ne­dă­ru­ind ni­mic al­tora, ne­aș­tep­tând ni­mic de la ei. Wha­te­ver works.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Mihaela Ionescu

    Nu fi trist, chiar si asta e o iluzie!


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.