Când vine vorba de cre­dința creș­tină stră­mo­șească, nu‑i ni­meni mai or­to­dox de­cât ro­mâ­nul. Tra­di­ți­ile bi­se­ri­cești sunt la mare preț și feri-te-ar sfân­tul să le iei în de­râ­dere. Pu­ține alte na­ții au, de pildă, așa o ape­tență de a pupa cu­tii cu moaște pre­cum noi, dar nouă ne place și ne face bine, pen­tru că ajută la să­nă­tate și la no­roc în viață, iar nouă as­tea două ne tre­buie, că minte avem căcă­lău! Li­te­ral­mente. Ne-am năs­cut ro­mâni — deci deș­tepți și fru­moși — și ne mân­drim că sun­tem foarte enoriași.

Când vine vorba de mă­re­ția pro­pri­u­lui po­por, ro­mâ­nii sunt foarte ve­he­menți în a‑și afirma cu mân­drie na­țio­na­li­ta­tea. Noi sun­tem ro­mâni, noi sun­tem pe veci aici stă­pâni. Feri Doamne să flu­ture alt­ceva de­cât tri­co­lo­rul na­țio­nal pe co­te­țul vre­u­nei gos­po­dă­rii, că stri­găm cât ne țin ră­run­chii: tră­dare! Și dacă mai în­ghi­țim câte un afront de pe la unii și al­ții — că așa sun­tem noi, oa­meni cum­se­cade — pen­tru ma­ghiari avem to­le­ranță zero. Parcă nu știm noi cum fi­e­care un­gur, fi­e­care se­cui pre­gă­tește în se­cret la el acasă piei­rea ță­ri­șoa­rei noas­tre dragi!

Iar ex­pre­sia su­premă a aces­tor două con­vin­geri ma­jore — na­țio­na­lism și or­to­do­xism — o re­dăm prin do­rința fi­er­binte de a con­strui Ca­te­drala Mân­tu­i­rii Nea­mu­lui. Acuma… e o mică pro­blemă de eti­mo­lo­gie aici. Ve­deți voi, dacă des­chizi DEX-ul și cer­ce­tezi pu­țin, iată ce afli:

CATEDRÁLĂ, ca­te­drale, s. f. Bi­se­rică (mare) în care ser­vi­ciul re­li­gios este ofi­ciat, de obi­cei, de un (arhi)episcop. – Din fr. ca­thé­drale.

 

MÂNTUÍ, mấn­tui, vb. IV. Tranz. și refl. […] 3. (În lim­baj bi­se­ri­cesc) A ierta sau a ob­ține ier­ta­rea pen­tru pă­ca­tele să­vâr­șite, a scăpa de pe­deapsa di­vină; a (se) iz­băvi, a (se) salva. […] – Din magh. men­teni.

 

NEAM, nea­muri, s. n., adv. I. S. n. 1. Po­por, na­țiune. ◊ Loc. adv. De neam (sau de nea­mul lui) sau neam de… = de ori­gine, de na­țio­na­li­tate. […] – Din magh. nem.

Care va să zică sim­bo­lul ro­mâ­nis­mu­lui nos­tru creș­tin or­to­dox are să poarte un nume ca­to­lic de in­spi­ra­ție ma­ghiară? E clar: aici e mâna ire­den­tiș­ti­lor un­guri care s‑au aliat cu Vaticanul! 


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Mihai Ion Turcu

    Pa­tri­ar­hia Ro­ma­niei are ne­voie de o ca­te­drala, in Bu­cu­resti nu exista o bi­se­rica co­res­pun­za­toare ran­gu­lui BOR.

  2. Ina

    Ha!
    Uite ca asta nu stiam. Ex­ce­lenta observatie.

  3. irena

    pen­tru ca exista fa­cul­ta­tea de ires­to­ma­to­lo­gie care scoate ire­den­tisti pe banda rulanta.

    ireal dvs,


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.