Cu foarte mult timp în urmă, pe vre­mea Re­ge­lui Soare, un cva­si­obs­cur poet fran­cez a fă­cut un enunț în la­tină care avea să de­vină ce­le­bru: cas­ti­gat ri­dendo mo­res. Ex­pre­sia a fă­cut ca­rieră, ajun­gând pe fron­tis­pi­ciul mul­tor tea­tre fran­ceze, care au con­si­de­rat că această de­cla­ra­ție de in­ten­ție me­rită pre­ci­zată de la bun în­ce­put ce­lor ce le trec pra­gul. Arta n‑a avut doar me­ni­rea de a în­fru­mu­seța viața oa­me­ni­lor, ci și de a servi drept mij­loc de edu­ca­ție, ofe­rind exem­plele po­zi­tive spre la­udă și cele ne­ga­tive spre dispreț.

Și n‑au fost pu­țini, nici ne­im­por­tanți, cei care au cre­zut în acest des­tin al umo­ru­lui, în pu­te­rea sa de a co­recta mo­ra­vu­rile so­ci­e­tă­ții. Mo­li­ere a făcut‑o pen­tru fran­cezi cu în­de­a­juns suc­ces. Ca­ra­gi­ale a în­cer­cat ace­lași lu­cru pen­tru noi, cu mult mai pu­ține re­zul­tate. Mi­tică a re­zis­tat asal­tu­lui iro­niei și sar­cas­mu­lui și și‑a con­ser­vat vi­ci­ile con­dam­na­bile, lă­sându-le moș­te­nire lui Bulă. Umo­rul ro­mâ­nesc mo­dern s‑a des­prins de scena ar­tis­tică și a co­bo­rât în stradă, dar nu mai cri­tică mo­ra­vu­rile, ci le celebrează.

Ui­tați-vă la ban­cu­rile ro­mâ­ni­lor — ade­sea îl pun într‑o lu­mină fa­vo­ra­bilă pe șme­cher, pe tu­pe­ist, pe cel care în­drăz­nește să treacă din­colo de re­gu­lile ac­cep­ta­bi­lu­lui so­cial. Ca­pa­ci­ta­tea de a transcende re­gu­lii, de a se des­curca, trans­formă pe ori­cine într-un erou. Bulă e cel mai iu­bit per­so­naj al ro­mâ­ni­lor, nu pen­tru ca­pa­ci­ta­tea sa de a sanc­ționa lipsa de mo­ra­li­tate a al­tora, ci pen­tru omni­po­tența sa de a eluda orice formă de moralitate.

Iar când umo­rul este sar­cas­tic și mu­ș­că­tor con­si­de­răm că cel care face gluma este rău. Mie, de pildă, mi se în­tâm­plă ade­sea să mi se im­pute iro­ni­ile pe care le ames­tec în glume, spu­nându-mi-se că sunt rău. Fi­rește că nu, sunt iro­nic, sunt sar­cas­tic, dar nu rău. Iro­nia nu e me­nită să re­leve con­des­cen­dența, ci să atragă aten­ția ce­lui care gre­șește asu­pra ero­rii în care se află. Iar asta nu este ră­u­tate, nu în­seamnă că îi vrei răul ce­lui­lalt, ci că îi dai oca­zia să se în­drepte și îi oferi po­si­bi­li­ta­tea să își re­cu­noască ele­gant eroa­rea, râ­zând ală­turi de cei­lalți de pro­pria sa gre­șe­ală. Dacă ni­meni nu sanc­țio­nează proas­tele mo­ra­vuri, cum le vom în­drepta? Prin de­nun­ța­rea di­rectă, ne­u­mo­ris­tică? Te duci la in­di­vid și‑i spui verde în față că e nesimțit?

Apoi mai e și con­tra-sanc­țiu­nea re­ci­pro­ci­tă­ții: și tu — cel care iro­ni­zezi — gre­șești une­ori. De­si­gur. Dar com­pa­ra­ția nu este un ar­gu­ment. Nu există ni­meni care să se afle în pos­tura de cri­tic ab­so­lut, fe­rit de gre­șe­ală și per­fect prin mo­ra­vu­rile sale. Dar asta nu în­seamnă că tre­buie să sus­pen­dăm cri­ti­cis­mul. Fap­tul că și eu gre­șesc nu mă anu­lează ca cri­tic al gre­șe­li­lor ce­lor­lalți, ci mă ex­pune la iro­nia lor. N‑aveți de­cât să mă iro­ni­zați când gre­șesc — v‑aș fi re­cu­nos­că­tor să-mi atra­geți aten­ția cu umor asu­pra pros­ti­i­lor pe care le comit.

Unii se ve­xează la umo­rul sar­cas­tic considerându‑l o formă de a lua la mișto. De­pinde cine face gluma. Dacă mișto-ul e re­plica unui prost, e foarte pro­ba­bil mo­da­li­ta­tea lui de a trece mai in­te­li­gent de­cât îi per­mit mij­loa­cele pro­prii. E unica sa șansă de a‑și mân­gâia or­go­liul ră­nit de pro­bele con­crete ale re­a­li­tă­ți­lor co­ti­diene — în fi­e­care zi tre­buie să tră­i­ască cu acest com­plex de in­fe­ri­o­ri­tate, așa că atunci când i se oferă oca­zia în­cearcă să se auto­con­so­leze printr-un mișto ieftin. Pen­tru un prost mișto-ul este uni­cul re­fu­giu în fața pro­ble­me­lor pe care nu le poate so­lu­ționa, ade­sea pen­tru că nu poate nici să le enunțe co­rect. Dar când sar­cas­mul apar­ține unui om in­te­li­gent, e foarte pro­ba­bil să nu fie gratuit.

Mai șme­cheri de­cât toți fra­ie­rii ăi­lalți, ro­mâ­nii au re­de­fi­nit sin­tagma po­e­tu­lui fran­cez: jus­ti­fi­cat ri­dendo mo­res. Prin râs ne jus­ti­fi­căm mo­ra­vu­rile, pen­tru că nici nu ne trece prin cap să le schimbăm.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.