În prin­ci­piu, dacă m‑ar în­treba ci­neva cum tre­buie or­ga­ni­zat un exa­men de ba­ca­la­u­reat aș în­cepe prin a‑l în­treba care sunt obiec­ti­vele exa­mi­nă­rii. Pen­tru că în mo­men­tul de față cred că asta e una din pro­bleme: fi­e­care din­tre cei im­pli­cați are pro­pri­ile obiec­tive și crede că tre­buie să ac­țio­neze în așa fel în­cât să le atingă, considerându‑i pe cei­lalți drept ina­mici. Însă doar apa­rent toate aceste obiec­tive sunt di­ver­gente. Și, fi­resc, de vreme ce nu se pun de acord în­tre ei, nu se poate evita imen­sul scan­dal care se stâr­nește în fi­e­care an, atunci când se pu­blică re­zul­ta­tele. Deci în­tre­ba­rea cea mai im­por­tantă este: ce vrem să ob­ți­nem prin exa­me­nul de bacalaureat?

Pă­rin­ții — ăia că­rora le pasă — vor să se asi­gure că, în prin­ci­piu, pro­ge­ni­tu­rile lor au un vi­i­tor fe­ri­cit și lip­sit de griji. Să le fie mai ușor, cum se spune ade­sea. Pen­tru asta plo­dul tre­buie să ajungă mu­sai la fa­cul­tate, nu pen­tru că așa ar de­prinde ceva abi­li­tăți sau ar do­bândi vreo com­pe­tență, ci pen­tru că într‑o țară în care toată lu­mea are fa­cul­tate nu poți re­uși în viață dacă n‑ai nici ba­ca­la­u­re­a­tul. Deci fie vor avea grijă timp de doi­spre­zece ani ca prin­ți­șo­rii să stea cu bu­rta pe carte, ast­fel ca exa­me­nul să fie doar o for­ma­li­tate, fie dau o șpagă la co­mi­sia de ba­ca­la­u­reat. A doua op­țiune e, în prin­ci­piu, mai comodă.

Pro­fe­so­rii vor să-și rot­u­n­jească nițel ve­ni­tu­rile, care sunt în prin­ci­piu mici. Ba­ca­la­u­re­a­tul este oport­u­ni­ta­tea per­fectă pen­tru me­di­ta­ții par­ti­cu­lare — dar asta re­zolvă doar pe cei care pre­dau ma­te­ri­ile exa­mi­nate. Cei­lalți tre­buie să se mul­țu­mească cu mai pu­țin, de pildă o șpă­guță mai mo­destă în schim­bul în­chi­de­rii ochi­lor în sala de exa­mi­nare. După ce s‑au in­tro­dus ca­me­rele de fil­mare, sursa asta de ve­nit nu mai există de­cât în principiu.

Ele­vii vor — în prin­ci­piu — să-și con­ti­nue stu­di­ile, să de­vină stu­denți, pen­tru că asta e vre­mea dis­trac­ției ma­xime. Doar n‑or fi ne­buni să se ducă la muncă după li­ceu — cine a mai au­zit așa ceva — și unde să te an­ga­jezi doar cu bac-ul? Au deci ne­voie, în prin­ci­piu, de do­vada tre­ce­rii exa­me­nu­lui ca să mai amâne mo­men­tul când vor tre­bui să se apuce de muncă. Și abia după ce vor fi pri­mit car­to­na­șul uni­ver­si­tar ce atestă ab­sol­vi­rea tre­ce­rii a pa­tru-cinci ani de stu­den­ție, ne­cum vreo com­pe­tență sau vreun nivel de cu­noș­tințe, pot să-și scrie ri­tos pri­mul CV cu care să se pre­zinte pe piața de muncă.

Sta­tul, re­pre­zen­tat prin pu­te­rea po­li­tică a mo­men­tu­lui, ar vrea în prin­ci­piu să vadă toți ele­vii cu bac-ul luat, pen­tru că dă bine la sta­tis­tici și pen­tru că nu vor să‑i vadă la ofi­ci­ile for­ței de muncă, ce­rând șo­maj. De unde bani pen­tru așa ceva?

Există de­si­gur și opi­nia că, fa­bri­când pe bandă ru­lantă ab­sol­venți de li­ceu și fa­cul­tate sferto-docți și su­fi­cienți, ne pe­ri­cli­tăm vi­i­to­rul. Asta e însă mai de­grabă un su­biect de talk-show, nu o pro­blemă se­ri­oasă a na­ției ro­mâne, așa că nu dis­cu­tăm des­pre asta de­cât în prin­ci­piu. În prin­ci­piu am vrea să avem doc­tori buni, in­gi­neri pri­ce­puți, in­for­ma­ti­cieni in­te­li­genți, ju­riști co­recți, func­țio­nari con­ști­in­cioși. Dar dacă e vorba de co­pi­lul sau ne­po­tul nos­tru, în prin­ci­piu se poate face o ex­cep­ție, că n‑o fi foc, sis­te­mul poate să în­chidă nițel ochii și să co­bo­are pu­țin șta­cheta, ca să treacă peste ea și pro­ge­ni­tura noastră.

După cum ve­deți ni­meni nu e de­cât în prin­ci­piu in­te­re­sat de ca­li­ta­tea exa­me­nu­lui, de va­li­da­rea unor cu­noș­tințe te­o­re­tice. Și-atunci de ce ne plân­gem că exa­me­nul e prost or­ga­ni­zat? Păi pen­tru că acum există în prin­ci­piu două pie­dici în ca­lea fe­ri­ci­rii ge­ne­rale: ca­me­rele de fil­mat și di­fi­cul­ta­tea su­biec­te­lor. Să le în­lă­tu­răm, zic.

Căci, dacă am vrea ca­li­tate, ar fi me­tode des­tul de sim­ple, cum ar fi un exa­men de ba­ca­la­u­reat on­line. Fi­e­care ma­te­rie ar tre­bui să aibă o struc­tură fixă a exa­mi­nă­rii — de pildă pa­tru su­biecte din tot atâ­tea zone de cu­noș­tințe. Pen­tru fi­e­care su­biect s‑ar pu­tea for­mula câ­teva sute de su­biecte, care să aco­pere toată ma­te­ria pre­dată în pa­tru ani de li­ceu. Can­di­da­tul in­tră în exa­me­nul on­line și i se aleg alea­to­riu cele pa­tru su­biecte, câte unul pen­tru fi­e­care zonă de cu­noș­tințe. Ar avea la dis­po­zi­ție trei ore, după care se­siu­nea de exa­men se în­chide auto­mat. Adio șpagă, adio co­piat. Nu ai ne­voie de pro­fe­sori pen­tru su­per­vi­zare, ba chiar poți in­ter­zice pre­zența unui pro­fe­sor. Exa­me­nul poate fi dat nu într‑o anume zi, ci într‑o pe­ri­oadă de­ter­mi­nată de timp, de pildă pe par­cur­sul unei luni. Nu e mu­sai să fie dat în școală, ci într-un spa­țiu de exa­mi­nare do­tat cu ca­mere de fil­mare, com­pu­tere și in­ter­net. Ele­vii s‑ar pu­tea în­scrie din timp: 20 de com­pu­tere ar pu­tea asi­gura fi­e­care câte 4 se­siuni de 3 ore pe zi, deci 80 de elevi exa­mi­nați zil­nic. Într‑o lună un com­pu­ter poate fi uti­li­zat pen­tru vreo o sută de elevi. Pen­tru 330 de mii de ab­sol­venți ai ne­voie de 3.300 de com­pu­tere, adică vreo 80 în fi­e­care ju­deț. Nu‑i mare brânză…

Nu‑i așa că sun­teți de acord cu mine în principiu? :))


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Vali

    Fra­tele meu a re­pe­tat a 8‑a. Suna a ti­tlu de proza scurta ab­surda. :-)) Da, lo­vit intr-un fi­nal de la­cu­nele adu­nate ini­tial ra­pid, apoi pi­ca­tu­ral, in cei opt ani de scoala, a ajuns la nive­lul de a fi co­ri­jent la mate in prag de ca­pa­ci­tate si fara sanse re­ale de a trece de aceste doua ho­puri cu ca­pul sus. Dis­cu­tand si cu pa­rin­tii, dar si cu el, am de­cis ne­pre­zen­ta­rea la co­ri­jenta. Re­peta anul, se pune pe munca si in­va­tat, si to­tul se re­zolva fru­mos, co­rect si ono­ra­bil. Ca e doar le­nes, nu e prost.
    Fi­ind fra­tele mai mare, care eram me­reu prin scoala, am ales sa vor­besc eu cu pro­fe­so­rii, sa le aduc la cu­nos­tinta aceasta si­tu­a­tie. Nu avea rost sa se de­pla­seze ai mei acolo, daca tot eram eu, si eram si ma­jor si cu drept de vot, nu?
    Stu­poare, toti tra­geau de mine sa nu fa­cem asta. Desi stiau ca frati-miu era lemn. “Lasa ca il tre­cem la co­ri­jenta ori­cum o fi, si la ca­pa­ci­tate se ‘des­curca’ el cumva.” Ur­candu-mi-se san­gele la cap, am spus ca nu se va pre­zenta si basta. Re­plica din par­tea unei pro­fe­soare “bine in­ten­tio­nate” (in in­con­sti­enta ei) a fost: “E, il trec si in ab­senta, fa­cem cumva, e pacat.”
    In acel mo­ment re­la­ti­ile mele de buna pri­e­te­nie cu ca­drele di­dac­tice din li­ceu s‑au stri­cat, de­o­a­rece am amenintat‑o pe sti­ma­bila, in can­ce­la­rie, in va­zul tu­tu­ror, cu re­cla­ma­tie la In­spec­to­rat si plan­gere la Po­li­tie daca face asa ceva. Nici un pro­fe­sor, nici cei pen­tru care aveam res­pect si ii cre­deam in­te­gri, nu au in­te­les ges­tul. Ei nu con­cep asa ceva.
    Ast­fel, fra­tele meu a re­pe­tat anul, a in­va­tat pe rupte si a as­tu­pat toate la­cu­nele, a ajuns un elev chiar de la­uda. Si a tre­cut ca­pa­ci­ta­tea, li­ceul si ba­cul ono­ra­bil si cu frun­tea sus. Nu in cap de lista, dar clar ono­ra­bil. In plus, este un ba­iat foarte ta­len­tat din multe puncte de ve­dere, dar cam lenes.
    In­tre­ba­rea mea este ce se ale­gea de el daca luam ca­lea su­ge­rata de bu­nii das­cali? Pro­ba­bil de­ve­nea unul din acei ra­tati pe care ii dis­pre­tu­iesc acum cand ii vad in ziar sau la TV.

    Un epi­sod din clasa a 10‑a, se­dinta cu pa­rin­tii, clasa fra­te­lui meu. Pro­fe­soara de mate (per­soana ex­trem de exi­genta, dar co­recta) i‑a aver­ti­zat in iu­nie ca in prima ora din sept. vor da test din ma­te­ria de clasa a 9‑a. Dupa va­canta, prima ora de mate, hop si tes­tul. Toti dis­pe­rati. “Ok, hai ca dam maine, sa nu zi­ceti ca sunt ne­buna.” A doua zi, la fel, te­o­rare, dezastru.
    Se or­ga­ni­zeaza se­dinta cu pa­rin­tii, toti, su­pa­rati, vor sa se schimbe pro­fe­soara. Din cei din sala, poate doar ta­tal meu si inca unul ma­xim in­te­le­geau ce dez­as­tru real era pe fo­ile alea de test. Dar toti erau de pa­rere ca profa e de vina. Ta­tal meu s‑a ri­di­cat, le‑a ex­pli­cat ca sunt vai de vi­ata lor, i‑a mul­tu­mit pro­fe­soa­rei si a ve­nit acasa ca sa il ia “la omor” (cum se zice) pe frati-miu.

    Acum, oare de ce merge treaba prost? QED 🙄

  2. Cristinela Pecingine

    De acord!

  3. Augustin

    Mai e și va­ri­anta ca ac­tu­a­lii or­ga­ni­za­tori ai exa­me­nu­lui de ba­ca­la­u­reat să în­ce­teze a o mai face. Or­ga­ni­za­rea, cum ar veni.

    Onor mi­nis­te­ri­a­bi­lii ar pu­tea re­cu­noaște, într‑o zvâc­nire de sin­ce­ri­tate, că‑i doare-ntr‑o pre­su­pusă zonă ero­genă de ce va să se-ntâm­ple cu cei pe care cu ne­țăr­mu­ită în­țe­lep­ciune i‑a edu­cat vreme de mai bine de‑o decadă.

    Ce-ar urma e că fi­e­care in­sti­tu­ție (com­pa­nie, ba­ron lo­cal, what-have-you) care are ne­voie să tes­teze în vreun fel pe cei pe care vor să‑i ac­cepte în ca­drul unui pro­gram ofe­rit va să-și or­ga­ni­zeze pro­priul sis­tem de examinare/testare. Iar dacă nu vrea, nu poate sau nu știe cum s‑o facă va de­lega sar­cina unei terțe părți (TO­EFL-like companies).

    Și aia e.

    Ju­nele va să-și plă­tească exa­mi­na­rea de fi­e­care dată când va s‑o dea (și n‑are de­cât să se-nscrie la două exa­mi­nări pe zi dacă‑l ține por­to­felu’ părinților).

    Or­ga­ni­za­to­rul exa­mi­nă­rii (dacă e un terț) va să-și apere re­pu­ta­ția pe care se ba­zează pen­tru a fi în bu­si­ness după cum se pri­cepe mai bine, iar dacă nu e un terț ci chiar en­ti­ta­tea care se­lec­tează apli­can­ții, atunci îl pri­vește cum își alege cri­te­ri­ile de se­lec­ție și cât de bine se­lec­tează aces­tea candidații.

    Nu crezi c‑ar func­ționa? Mă­car în principiu.

    • Sorin Sfirlogea

      Mă tem că nu și am să dezvolt su­biec­tul într-un ar­ti­col se­pa­rat. Tema mi se pare in­te­re­santă pen­tru un schimb de idei…

  4. domnica lupu

    Da, in prin­ci­piu, sunt de acord cu aceasta fata a dis­cu­tiei. Da’ s‑ar pu­tea sa nu ne-ale­gem cu mare lu­cru. Nu cumva cauza‑i in alta parte?
    Cla­sic ori on­line, ele­vii tot atata stiu! Si-atunci, cati mai pro­mo­veaza? Pe ei asta‑i in­te­re­seaza, cati ies…solvabili.
    Pai, cla­sic, cand mai ai in fata si per­sec­tiva fra­u­dei, destui.
    On­line, mult mai pu­tini, unde mai pui ca multi nici nu se mai pre­zinta, pen­tru ca dis­pare in­cer­ca­rea de a fura!
    Si-atunci e lesne de in­te­les cine ce vrea, ce are si ce pierde de la acest examen.
    De acord, in prin­ci­piu, cu ar­gu­men­tele pen­tru cele trei ca­te­go­rii: pa­rinti, pro­fe­sori, elevi.
    Dar cum au pu­tut sa-ti scape politicienii?
    Este bine stiut fap­tul ca ma­jo­ri­ta­tea sunt pro­fe­so­rii uni­ver­si­ta­ti­lor pe bani, apa­rute ca ciupercile.
    Asa­dar, niste su­biecte prea di­fi­cile si o exa­mi­nare co­recta, ar face sa dis­para obiec­tul mun­cii pen­tru aceste asa zise si ne­a­cre­di­tate universitati.
    Si peste toate as­tea, unde mai pui ca si mama noas­tra Uniu­nea Eu­ro­peana striga cat o tine gura ca avem prea pu­tini studenti.
    Asa ca, in atare con­di­tii, ajungi sa-ti fie mila de bie­tii elevi, vic­ti­mile tu­tu­ror: pa­rinti, pro­fe­sori, po­li­ti­cieni, UE.
    Si mai grav, unii mai in­te­lepti zic ca vi­i­to­rul ta­ri­soa­rei noas­tre e de‑a drep­tul com­pro­mis cu ge­ne­ra­ti­ile din zi­lele noastre.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.