Băr­ba­tul mo­dern, mai cu seamă cel ur­ban, e un ade­vă­rat ma­cho, se­du­că­tor fără pe­re­che, dur în esența sa, in­vin­ci­bil și in­des­truc­ti­bil. Dis­cur­sul sau co­ti­dian e po­pu­lat cu su­biecte care vă­desc cu­ra­jul și forța sa, cum ar fi ma­și­nile cu mulți cai-pu­tere. Băr­ba­tul mo­dern  are adre­na­lină în loc de sânge și, de­si­gur, e îm­pă­ra­tul ne­în­co­ro­nat al șo­se­le­lor. Întreabă‑l și vei afla su­me­de­nie de po­vești des­pre cum a în­tors pe loc cu frâna de mână, cum a de­pă­șit in su­per-vi­teză prin­tre două ti­ruri și cum a ur­cat cu ma­șina pe cres­tele abrupte ale unui munte. Ni­mic nu e prea mult pen­tru el.

În egală mă­sură băr­ba­tu­lui mo­dern îi plac ga­lele to­tal kom­bat, unde ma­ta­hale de doi me­tri își rup re­ci­proc făl­cile, iar el se de­lec­tează co­men­tând lo­vi­tu­rile nă­u­ci­toare pe care ăia din ring ar fi pu­tut să le aplice ad­ver­sa­ru­lui dacă ar fi fost la fel de mă­iaș­tri pre­cum el. Pen­tru că băr­ba­tul mo­dern este ex­trem de atle­tic, a fă­cut tot fe­lul de spor­turi ex­treme și de con­tact, dar s‑a lă­sat de ele pen­tru că nu mai are timp. Până nu de mult era fle­xi­bil ca o fe­lină, pu­ter­nic ca un taur și le­tal ca un scor­pion – bu­rta ușor lă­sată peste cu­rea e ab­so­lut re­centă și ar pu­tea să scape de ea ime­diat, dar îl omoară lipsa de timp. Pen­tru că băr­ba­tul mo­dern e plin de suc­ces, în­vârte afa­ceri pe de­gete cum în­vârte popa mătăniile.

Nu‑l stâr­niți să în­ceapă po­veș­tile des­pre fe­me­ile pe care le‑a se­dus. Ti­ne­re­țea lui e un șir in­ter­mi­na­bil de suc­cese, fe­me­ile sus­pină și azi după el, udând nesfâr­șite și­ruri de ba­tiste. Le‑a pă­ră­sit pe toate pen­tru că așa e el, un cu­ce­ri­tor de­să­vâr­șit, care însă nu se leagă sen­ti­men­tal prea ușor pen­tru că viața tre­buie trasă de păr, să­ru­tată apă­sat pe su­flet și tră­ită dez­lăn­țuit ca o par­tidă de sex desfrâ­nat. Doar cu greu, într-un târ­ziu, pen­tru că tre­buia să se așeze și el la casa lui, a con­sim­țit să se în­soare — dar și acum fe­me­ile în­torc ca­pul și cu si­gu­ranță toate îl do­resc cu disperare.

Când vine vorba de viața po­li­tică, băr­ba­tul mo­dern nu e câ­tuși de pu­țin in­ti­mi­dat. El știe cu pre­ci­zie ce nu merge bine în țara asta, ce po­li­tică eco­no­mică tre­buie să adopte gu­ver­nul și ce ar tre­bui să facă Isă­rescu la banca na­țio­nală. Te poate sfă­tui cum să eviți nu știu care taxă, cum să con­tești amen­zile, cum să fen­tezi pri­mă­ria. În­jură gu­ver­nul pen­tru că îi fură ba­nii din bu­zu­nar și e con­vins că sta­tul nu e bun de ni­mic. Cât des­pre po­li­tica in­ter­națio­nală ce să mai zic: se pot lua no­tițe de la el.

Doar vi­neri seara, când ajunge în hy­per­mar­ket, se în­tâm­plă ceva de ne­în­țe­les. Pus în fața sim­plu­lui gest de a ho­tărî ce pune în far­fu­rie, cu ce se îm­bracă și cum își asi­gură igiena co­ti­diană, băr­ba­tul mo­dern su­feră o ca­ra­ghi­oasă trans­for­mare din mas­cu­lul ato­tpu­ter­nic într-un bă­ie­țel nești­u­tor. Aflat în fața de­ci­ziei sim­ple de a alege car­to­fii, șam­po­nul și chi­lo­ții, ma­rele ma­cho se în­moaie până la oase, își pierde fi­bra mas­culină și tă­ria de ca­rac­ter și re­de­vine bă­ie­țe­lul ma­mei. Doar că mama nu mai e lângă el să‑i bage‑n gură bi­be­ro­nul, să‑i coasă nas­tu­rele rupt, să‑i calce că­mașa. Așa că își adună ul­ti­mele pu­teri, pune te­le­fo­nul la ure­che și șop­tește ne­a­ju­to­rat că­tre ne­vastă: Mami, ce zi­ceai că tre­buie să cumpăr?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.