Da, sunt în­că­pă­țâ­nat când vine vorba de anu­mite su­biecte. Re­cu­nosc. Unul din­tre ele este cel al mi­tu­lui avi­a­to­ru­lui erou Io­van. Sper ca an­cheta care se des­fă­șoară să arate ade­vă­rul des­pre ac­ci­den­tul pe care l‑a pro­dus și în fe­lul ăsta să se spul­bere le­gen­dele des­pre “mi­nu­na­tul pi­lot și ma­șina lui zburătoare”.

Măr­tu­ria unuia din­tre su­pra­vie­țu­i­tori ne lă­mu­rește că nu a fost vorba de o ate­ri­zare for­țată exe­cu­tată cu mă­ies­trie, ci de o pră­bu­șire. Avio­nul a pier­dut al­ti­tu­dine, cu si­gu­ranță din ca­uza gi­vra­ju­lui, apoi a ie­șit din ceață exact dea­su­pra pă­du­rii când nu s‑a mai pu­tut face ni­mic pen­tru a evita im­pac­tul cu ar­bo­rii. Alte știri spun că Io­van nu ar mai fi avut re­în­no­ită li­cența de zbor pen­tru acest aparat.

Un pri­e­ten care este pi­lot de mulți ani, cu ex­pe­riență mi­li­tară și ci­vilă atât pe eli­cop­tere cât și pe avi­oane, mi‑a ex­pli­cat clar că Io­van a greșit fla­grant. De alt­fel, mi‑a spus el, în lu­mea pi­lo­ți­lor Io­van este con­si­de­rat un me­di­o­cru atât ca pi­lot cât și ca in­struc­tor, iar faima nu­me­lui său nu s‑a ba­zat nici­o­dată pe per­for­man­țele pro­fe­sio­nale, ci pe par­ti­ci­pa­rea sa la niște eve­ni­mente mondene de tip tabloid.

Poate o să vă în­tre­bați ce tot am cu po­ves­tea asta de o tot abor­dez. E sim­plu: țara asta e su­fo­cată de in­com­pe­tență și im­pos­tură. Am ajuns să ido­la­tri­zăm niște neica ni­meni, niște me­di­o­cri, doar pen­tru că ur­măm niște șa­bloane de ima­gine pu­blică — me­di­cul-sal­va­tor de vieți, avi­a­to­rul-erou, pri­ma­rul-care-face-ceva-pen­tru-oraș — ui­tând că asta este me­se­ria lor, fișa pos­tu­lui pen­tru care au sem­nat atunci când și-au ales me­se­ria sau func­ția res­pec­tivă. M‑am plic­ti­sit de for­mu­lă­rile de ge­nul “pi­lo­ții sunt niște oa­meni de­o­se­biți”. Este vre­mea să în­ce­pem să re­cu­noaș­tem va­loa­rea autentică.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.