Dacă ar fi să ne luăm după Aca­de­mia Ame­ri­cană de Film, tot ce îți tre­buie pen­tru a câștiga Os­ca­rul pen­tru cel mai bun film este un sce­na­riu de ca­li­tate, nici mă­car ăla ori­gi­nal, și — even­tual — vreun ac­tor de­bu­tant nițel mai ră­să­rit într-un rol se­cun­dar. Pen­tru că “12 years a slave” nu ex­ce­lează în ni­mic alt­ceva, după cum tot Aca­de­mia ne spune. Toate pre­mi­ile pen­tru ca­te­go­ri­ile teh­nice au fost ad­ju­de­cate de Gra­vity: re­gie, montaj, ima­gine, co­loană so­noră. Cei mai buni ac­tori în rol prin­ci­pal și se­cun­dar au ve­nit din “Da­l­las Bu­yers Club”. Ce­la­lalte pre­mii s‑au ri­si­pit în­tre alte producții.

Și, cu toate as­tea, “12 years a slave” e ma­rele câști­gă­tor. N‑am vă­zut fil­mul, aud însă că are re­cen­zii re­ți­nute sau mai de­grabă proaste. Nu­mai că în anul mor­ții lui Man­dela ni­meni n‑a avut cu­ra­jul să dea pre­miul al­tei pro­duc­ții. Este exact cum a spus El­len De­ge­ne­res: avem două op­țiuni, unu — să câștige “12 years a slave” și doi — să fim toți niște ra­siști. Așa că mă în­treb dacă nu cumva acest film a fost fă­cut, în mod spe­cu­la­tiv, exact cu sco­pul de a pro­fita de această con­junc­tură. În fond nu e greu să te pre­gă­tești cu sce­na­riul și cu o dis­tri­bu­ție cvasi-ne­cu­nos­cută și să lun­gești fil­mă­rile până când moare Man­dela, des­pre care se știa că nu mai poate re­zista prea mult.

Știu, sunt ci­nic, n‑o fi fost chiar așa. Rămân la pă­re­rea că ge­nul ăsta de filme sunt o formă de a spe­cula vi­no­vă­ția pe care rasa albă o re­simte încă. Și une­ori mă gân­desc că sen­ti­men­tul ăsta de vi­no­vă­ție nu trece pen­tru că — de fapt — în adân­cul su­fle­tu­lui ne știm încă ra­siști. Ca să ne treacă — sen­ti­men­tul, nu ra­sis­mul — acor­dăm câte un pre­miu ca să ne sim­țim mă­car o vreme con­ști­ința ușu­rată. De pildă un Oscar.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Ghimpu Marius Laurentiu

    Și apropo de filme cu ne­gri și de pro­duc­ții 2013, cred că „12 ani…” pă­lește și în fața lui „The Bu­tler”, mă­car da­to­rită dis­tri­bu­ției ul­ti­mu­lui: Oprah Win­frey, Lenny Kra­vitz, Jane Fonda, Cuba Goo­ding Jr.

  2. Ghimpu Marius Laurentiu

    UNU: nu poți să te pro­nunți des­pre un film pe care nu l‑ai vă­zut. DOI: Fil­mul n‑are chiar ni­mic a face cu moar­tea lui Man­dela. În mod pa­ra­do­xal tre­buie să-ți dau drep­tate, chiar dacă nu îl con­si­der un film prost, chiar nu avea ce să ca­ute la masa bo­ga­ți­lor, să ne gân­dim că din cele 4 filme din 2013 în care joacă De Niro doar unul a fost pre­miat, cul­mea — cel în care Zeul joacă rol se­cun­dar: Ame­ri­can Hus­tle… Așa este, nici­o­dată în ul­ti­mii 10 ani nu s‑au mai pre­miat atâ­ția out-si­ders ca anul acesta. De obi­cei o pu­neam pe seama con­ju­ra­ției evre­iești din ju­riu, dar acum nici acest ar­gu­ment nu mai stă în picioare…

  3. Alice

    Am va­zut Gra­vity si mi s‑a pa­rut o porca­rie, atat de neverosimil.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.