Aca­de­mia Ame­ri­cană de Pe­dia­trie este con­si­de­rată, ca orice in­sti­tu­ție ame­ri­cană, o sursă de in­for­ma­ții de în­cre­dere. Sau ar tre­bui să fie. Toc­mai pen­tru că se ocupă de să­nă­ta­tea ge­ne­ra­ți­i­lor ur­mă­toare, mi­siu­nea lor este poate mai im­por­tantă de­cât a al­tor aso­ci­a­ții pro­fe­sio­nale me­di­cale — vi­i­to­rul ma­re­lui li­cu­rici de­pinde și de cum își în­gri­jește pro­ge­ni­tu­rile. Ca ur­mare nu e de­cât nor­mal ca o ast­fel de aca­de­mie să in­cludă în re­co­man­dă­rile sale mă­su­rile ne­ce­sare pen­tru ca ge­ne­ra­ți­ile ti­nere să fie co­rect în­gri­jite. Până aici toate‑s clare. Ci­tind însă re­co­man­dă­rile pen­tru 2014 în­cep să fiu ceva mai con­fuz în pri­vința sco­pu­ri­lor “aca­de­mice” ale aces­tei in­sti­tu­ții. Și asta pen­tru că in­tro­duce o mo­ni­to­ri­zare obli­ga­to­rie pen­tru co­piii în­tre 9 și 11 ani a nive­lu­lui de co­les­te­rol, în ve­de­rea tra­tă­rii lui timpurii.

Ame­rica este țara de unde pro­vine con­cep­tul de fast-food. Ame­rica este țara care a dus con­cep­tul de se­mi­pre­pa­rate mult mai de­parte de­cât ne ima­gi­năm noi, eu­ro­pe­nii. A găti în stil eu­ro­pean, ca să nu zic ro­mâ­nesc, este aproape de im­po­si­bil dacă tră­iești viața ame­ri­ca­nu­lui me­diu. Aproape to­tul e con­ge­lat, se­mi­pre­pa­rat, con­ser­vat. Și asta e ceea ce mă­nâncă un co­pil de 9 ani — bu­r­geri, car­tofi pră­jiți, mân­care in­dus­tria­li­zată. Nu vi s‑ar pă­rea mai fi­resc să adre­sezi pro­blema co­les­te­ro­lu­lui prin eli­mi­na­rea ca­u­ze­lor ei?

Nu aud pe ni­meni adresând pro­blema să­nă­tă­ții de la ca­u­zele ei prin­ci­pale: o viață stre­santă, o ali­men­ta­ție ne­să­nă­toasă. Chiar și în Ro­mâ­nia vor­bim de mai mulți bani pen­tru să­nă­tate, în timp ce ali­men­tele care se co­mer­ci­a­li­zează sunt din ce în ce mai da­u­nă­toare. Le­gu­mele sunt sus­pecte de a con­ține can­ti­tăți im­por­tante de în­gră­șă­minte chi­mice și pes­ti­cide, ca să nu mai vor­bim des­pre fap­tul că sunt coapte for­țat, tot prin mij­loace chi­mice. Car­nea e sus­pectă de a fi plină de hor­moni și an­ti­bi­o­tice, in­jec­tată apoi cu alte chi­mi­cale, ca să nu se al­te­reze ușor. Cum să fim să­nă­toși dacă mân­căm toate porcă­ri­ile as­tea? Cum să se dezvolte nor­mal or­ga­nis­mul unui co­pil mân­când așa ceva? Vi se pare că so­lu­ția e să dăm bani sta­tu­lui ca, la rân­dul lui, să fi­nan­țeze in­dus­tria far­ma­ce­u­tică pen­tru a pro­duce alte chi­mi­cale, care să com­bată efec­tul ce­lor pe care le în­ghi­țim zil­nic? Iar apoi să mai dăm alți bani ca să cum­pă­răm chi­mi­ca­lele as­tea vin­de­că­toare? Or­ga­nis­mul nos­tru a de­ve­nit un fel de la­bo­ra­tor de chi­mie în care tes­tăm ani­hi­la­rea unor sub­stanțe chi­mice prin ad­mi­nis­tra­rea al­tor sub­stanțe chimice?

Pen­tru că mie pre­o­cu­pa­rea pe­dia­tri­lor ame­ri­cani îmi sună ca o sim­plă do­rință de a in­sti­tu­țio­na­liza con­su­mul de me­di­ca­mente anti-co­les­te­rol de la o vâr­sta mai fra­gedă. Nu le pasă de ce au co­les­te­ro­lul mare co­pii Ame­ri­cii, ci câte pas­tile ar mai pu­tea vinde. Și parcă văd că în câ­țiva ani, vom im­porta și noi ide­ile as­tea de la ma­rele licurici.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Alice

    Offto­pic. But­u­noiu lo­veşte din nou. N‑ar fi rău să scoţi ar­ti­co­lul tău din ar­hivă, să‑l upda­tam şi să‑l pu­nem din nou pe ta­pet. Omul chiar me­rită. De­voa­lat. În­clin să cred că pro­blema nu e la el sau nu la el în pri­mul rând, ci la cei care încă îi mai trec pra­gul, fie ti­neri ma­na­geri care se vor pla­saţi în mul­ti­na­ţio­nale, fie mul­ti­na­ţio­nale care chiar îl plă­tesc pen­tru a‑i re­cruta ma­na­geri, în timp ce el îi dis­preţu­ieşte agra­mat şi pe unii şi pe alţii.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.