Era prin ’85 sau ’86 când un pri­e­ten și co­leg de fa­cul­tate m‑a în­tre­bat dacă nu vreau să merg cu el în Pia­tra Cra­i­u­lui. Nu mai țin minte din ce mo­tiv am re­fu­zat, des­tul e că nu l‑am în­so­țit în dru­me­ția res­pec­tivă. Mai târ­ziu aveam să aflu că pe­ri­pe­ți­ile lui din acele zile au că­pă­tat o ne­do­rită no­to­ri­e­tate — mă în­do­iesc că par­ti­ci­pa­rea mea ar fi schim­bat în bine des­fă­șu­ra­rea evenimentelor.

Pri­e­te­nul meu a ur­cat în cre­astă, a în­nop­tat la un re­fu­giu și a doua zi a hă­lă­duit pe vâr­furi, plă­nu­ind să co­bo­are spre seară în Zăr­nești. Doar că, ză­bo­vind prea mult să ad­mire pe­i­sa­jele unei zile splen­dide, a în­târ­ziat în­toar­ce­rea și s‑a vă­zut gră­bit din spate de un soare care apu­nea. Un­deva pe dru­mul spre casă, încă în cre­astă, pri­e­te­nul meu a ză­rit un­deva mai jos mar­ca­jul tra­se­u­lui și i s‑a pă­rut că luând‑o mai de‑a drep­tul ar eco­no­misi timp pre­țios. A dat mai în­tâi de un prag de vreun me­tru care tre­buia co­bo­rât, apoi a ur­mat unul mai mare și încă unul de vreo trei me­tri. Al pa­tru­lea era de ne­tre­cut. Mar­ca­jul tra­se­u­lui încă se ve­dea, dar nu mai era chip să ajungă la el. Îna­poi nu mai pu­tea să se în­toarcă. Graba de a scurta dru­mul îl adu­sese într‑o si­tu­a­ție im­po­si­bilă, fără drum îna­inte, fără drum înapoi.

A avut no­roc. Pe tra­seu au mai co­bo­rât câ­țiva ti­neri. I‑a stri­gat, l‑au vă­zut, și-au fă­cut cruce văzându‑l unde ajun­sese și i‑au stri­gat să stea acolo că se duc în vale după sal­va­mont — pe atunci nu exista te­le­fo­nie mo­bilă. Abia a doua zi di­mi­neață au re­u­șit să ajungă la el și să‑l aducă îna­poi în tra­seu. Când ne po­ves­tea pă­ța­ni­ile sale, ami­cul meu râ­dea, dar ve­deam toți că nu‑i râ­sul lui. Spaima ace­lei nopți pe­tre­cută pe o brână de pia­tră l‑a ur­mă­rit o vreme.

Mi-am amin­tit de po­ves­tea asta ur­mă­rind ceea ce se în­tâm­plă în ul­tima vreme în Ucraina. Eu­ro­mai­da­nul din Kiev a pă­rut tu­tu­ror o scur­tă­tură spre eu­ro­pe­ni­za­rea Ucrai­nei, o fa­cilă îna­in­tare că­tre ră­să­rit a de­mo­cra­ției oc­ci­den­tale. Doar că au ur­mat mai în­tâi pro­tes­tele ve­he­mente ale Ru­siei. Nu‑i ni­mic, au zis pro­e­u­ro­pe­nii, mer­gem mai de­parte. A ve­nit apoi re­fe­ren­du­mul din Cri­meea. Con­ti­nuăm, și-au zis ucrai­ne­nii re­vo­lu­țio­nari. Apoi Ru­sia a ane­xat Cri­meea. Inac­cep­ta­bil, dar mer­gem mai de­parte, spu­neau noii li­deri de la Kiev. Acum a în­ce­put in­su­rec­ția pro-rusă în te­ri­to­ri­ile es­tice ale ță­rii. Scoa­tem tan­cu­rile și con­ti­nuăm, sus­ține noul gu­vern ucrainean.

Din­colo de toate pie­di­cile alo­gene, ucrai­ne­nii ră­să­ri­teni nu‑s nici ei chiar așa de si­guri că vor să se des­partă de ruși. Pre­cum ami­cul meu monta­ni­ard, noua pu­tere de la Kiev a ig­no­rat pe­ri­co­lele fi­e­că­rei pie­dici care i‑a fost pusă în cale. Nu mai poate con­ti­nua, nu se mai poate în­toarce din drum și acum stă blo­cată aș­tep­tând jan­dar­mul mondial să vină s‑o sal­veze. Nu­mai că jan­dar­mul mondial nu cred că va veni.

În par­tea asta de Eu­ropa ge­o­gra­fia so­ci­ală e te­ri­bil de abruptă. Pe­i­sa­jul po­li­tic, poate in­te­re­sant vă­zut de la dis­tanță, de­vine al nai­bii de pe­ri­cu­los în­dată ce te apro­pii de el. De pildă Mol­dova poate pă­rea ro­mâ­nească, iar ten­ta­ția scur­tă­tu­rii spre unire poate fi foarte mare. Dar pră­păs­ti­ile ce­lor peste 38% din­tre mol­do­veni care vor cu Ru­sia și ale încă unui sfert care vor in­de­pen­dență to­tală sunt si­gură cap­cană pen­tru nai­vii care cred că lu­cru­rile sunt ca și făcute.

Și poate că ar tre­bui toți să luam aminte la pă­ța­nia ami­cu­lui meu și să păs­trăm în­tot­dea­una cale de în­toar­cere din prea în­drăz­ne­țele noas­tre aventuri.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.