De la o vreme în­coace fo­tba­lul ro­mâ­nesc are o evo­lu­ție stra­nie. Și poate că evo­lu­ție — ter­men care su­ge­rează pro­gre­sul — e un cu­vânt ne­po­tri­vit în con­tex­tul des­pre care dis­cu­tăm. Pen­tru că nu­mai de pro­gres nu poate fi vorba. O mul­țime de echipe sem­ni­fi­ca­tive au pro­bleme fi­nan­ci­are tot mai mari, iar per­for­man­țele spor­tive se pră­bu­șesc con­stant. Să fie oare fun­dul gro­pii, de unde fo­tba­lul ro­mâ­nesc va renaște?

La FRF s‑a schim­bat con­du­ce­rea, iar noul pre­șe­dinte — Răzvan Bu­r­leanu — pare de­ter­mi­nat să schimbe lu­cru­rile. Con­tes­ta­ți­ile curg în ju­rul său și nu se știe cum se va sfârși epo­peea în­lo­cu­i­rii lui Mir­cea Sandu, naș al fo­tba­lu­lui ro­mâ­nesc timp de mulți ani. Unii cred că Bu­r­leanu va pica, pen­tru că a fost im­pus de po­li­tic. Al­ții zic că va re­zista și va face cu­ră­țe­nie în fo­tbal. Ceea ce sper și eu. La LPF, Gino Ior­gu­lescu nu dă încă sem­nele unei trans­for­mări se­ri­oase, pă­rând că lasă lu­cru­rile să curgă în rit­mul și după re­gu­lile tre­cu­tu­lui. Cam­pi­o­na­tul in­tern se des­tramă trep­tat si pro­ba­bil că în cu­rând nu vor mai fi prea mulți bani de în­vâr­tit, ceea ce va scă­dea și mai mult in­te­re­sul pen­tru in­ves­ti­ții în fotbal.

Dacă ne ui­tăm pu­țin re­tros­pec­tiv la ceea ce s‑a în­tâm­plat în ul­ti­mii do­uă­zeci de ani con­sta­tăm că fo­tba­lul n‑a fost de­cât o mare afa­cere cu carne vie, di­ri­jată de câ­țiva pă­pușari. Ma­jo­ri­ta­tea din­tre ei sunt acum după gra­tii, plă­tind mult prea târ­ziu și prea pu­țin dez­as­trul fi­nan­ciar și me­di­a­tic pe care l‑au ge­ne­rat prin ac­țiu­nile lor. Din ră­mă­și­țele ge­ne­ra­ției de aur, cre­ată de bla­ma­tul re­gim co­mu­nist, s‑au în­cro­pit pri­mele afa­ceri bă­noase pen­tru sam­sa­rii de jucători.

Unii au în­țe­les des­tul de re­pede că ju­că­to­rii ta­len­tați pot fi um­flati me­di­a­tic, pro­mo­vați prin in­ter­me­diul na­țio­na­lei de fo­tbal cu co­la­bo­ra­rea se­lec­țio­ne­ru­lui și a șe­fu­lui FRF și vân­duți la clu­buri din stră­i­nă­tate pe sume fru­mu­șele. Câștiga pa­tro­nul clu­bu­lui care vin­dea, câștiga și im­pre­sa­rul, câștiga și ju­că­to­rul. Toată lu­mea pă­rea fe­ri­cită, doar că în urma aces­tor afa­ceri fo­tba­lul nu câștiga nici o le­ț­caie în in­ves­ti­ții la baza sa, acolo de unde ar fi tre­buit să cre­ască alte valori.

Nive­lul cam­pi­o­na­tu­lui a fost nițel ri­di­cat cu ju­că­tori stră­ini aduși din alte zări, pre­cum por­tu­ghe­zii de la CFR Cluj sau afri­ca­nii de la Va­slui și Pan­du­rii. Echi­pele în care au ju­cat au avut per­for­manțe no­ta­bile pen­tru nive­lul cam­pi­o­na­tu­lui in­tern, semn că va­loa­rea poate fi cul­ti­vată. Însă așa-zi­șii in­ves­ti­tori din fo­tbal n‑aveau nici un gând de a crea per­for­manță sus­te­na­bilă — cam­pi­o­na­tul a fost săl­tat ca­li­ta­tiv doar pen­tru că din cu­pele eu­ro­pene se căș­ti­gau bani. A fost și asta o ciu­pe­ală, a doua ca mă­rime, care s‑a stins și ea la fel ca vân­ză­rile de ta­lente pen­tru că nu s‑a fă­cut ni­mic pen­tru a o sus­ține pe ter­men lung.

N‑am pu­tut nici­o­dată să pri­cep de ce oa­meni in­te­li­genți se duc pe sta­di­oane și zbi­ară ca niște apu­cați în sus­ti­ne­rea unei echipe de club sau na­țio­nale, atunci când știu că to­tul e de fapt o pu­nere in scenă pen­tru ca niște șme­cheri să se aleagă cu bani. Dar sunt si­gur că inu­ti­lele lor zba­teri în tri­bune și pe­luze ser­veau cu brio sco­pu­lui mer­can­til al în­tre­gii afa­ceri care este azi fo­tba­lul. Spec­ta­co­lul tre­buie să fie com­plet pen­tru ca ba­nii să curgă spre bu­zu­na­rele bă­ie­ți­lor deștepți.

Iar acum con­sta­tăm că Di­namo in­tră în fa­li­ment, Spor­tul a în­chis ba­raca, Ra­pid e în liga 2 și nu pri­mește li­cență de pro­mo­vare, Poli Ti­mi­șoara a dis­pă­rut din ca­uza unor scan­da­luri avo­că­țești, iar Crai­ova nu se mai știe dacă există sau nu. În lo­cul lor apar echipe me­te­orice pre­cum Uni­rea Urzi­ceni, CS Oto­peni, Bo­to­șani, Con­cor­dia Chia­jna sau FC Clin­ceni. Cine le fi­nan­țează și de ce sunt îm­pinse spre prima ligă, ni­meni nu știe. De ce mor după doar câ­teva sez­oane, iar nu se știe. Dar mă tem că în rit­mul ăsta nu va mai trece mult până când vom dis­cuta aprins des­pre cine câștigă cam­pi­o­na­tul: Chia­jna sau Clinceni?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.