Cred că dacă am pu­tea să ne de­ta­șăm pu­țin de so­ci­e­ta­tea în care trăim, dacă am avea cumva pu­tința de a ne goli min­țile de pre­ju­de­că­țile și șa­bloa­nele în care trăim — in­di­fe­rent care ar fi ele — am pu­tea privi lu­mea din ju­rul nos­tru, mă­car pen­tru o frac­țiune de se­cundă cu o oa­re­care obiec­ti­vi­tate. Și mai mult ca si­gur că multe ches­tii pe care le con­si­de­răm ab­so­lut fi­rești ni s‑ar pă­rea dintr‑o dată ri­di­cole, caraghioase.

Nu zic că aș avea pu­te­rea asta de dis­tan­țare. Din când în când însă — din ca­uza na­tu­rii mele pri­ci­noase — mi se mai nă­zare o ve­de­nie din asta. De cu­rând mă gân­deam că există două con­cepte di­a­me­tral opuse care în­cearcă să ne ges­tio­neze res­pec­tul de sine, alt­min­teri o parte im­por­tantă a con­ști­in­ței noas­tre. Căci dacă există ceva de care nu ne pu­tem dis­pensa în con­ti­nua noas­tră stră­da­nie de a fi fe­ri­ciți, atunci acel ceva este per­cep­ția po­zi­tivă a pro­pri­u­lui sine.

Pri­mul con­cept este acela al mo­de­lu­lui-țintă și este pro­mo­vat de in­dus­tria de modă, re­pre­zen­tat prin ima­gini fo­to­șo­pate (da, știu, nu există cu­vân­tul ăsta în dex!) ale unor per­soane pline de sex-appeal, îm­bră­cate cu ți­nute con­forme cu moda mo­men­tu­lui și ac­ce­so­ri­zate cu ga­d­get-uri trendy. Ideea e sim­plă și foarte la în­demână: dacă vrei să con­tezi, dacă vrei să fii remarcabil(ă) tre­buie să te îm­braci așa, să-ți cum­peri ches­ti­ile as­tea. Du-te la sală, în­fo­me­tează-te, slă­bește, ca să în­capi în țoa­lele as­tea. Fă cre­dite de con­sum ca să-ți iei ac­ce­so­ri­ile la modă. Gata cu nor­mele mo­rale și so­ci­ale de com­por­ta­ment, adio nivel de edu­ca­ție. Ce poate fi mai sim­plu ca să te asi­guri că me­riți res­pec­tul pro­priu și al celorlalți?

Ei bine, chiar mai sim­plu de atât este mo­de­lul con­ce­put de in­dus­tria de fast-food, cel al ac­cep­tă­rii-de-sine. Ești ok așa cum ești, nu te lua după unii și al­ții, simte-te bine în pie­lea ta. Da, ești XXXL, dar e în re­gulă, așa ești tu, nu țoa­lele te de­fi­nesc. Ai o sin­gură viață, bu­cură-te de ea și lasă la o parte pre­ju­de­că­țile as­tea des­pre si­lu­etă și modă. Dă‑i dracu’ de slă­bă­nogi, mai ia un bu­r­ger! Cu car­tofi prăjiți.

Și mă gân­desc: dacă ar veni un ex­tra­te­res­tru și s‑ar uita din spa­țiu la noi ar zice pro­ba­bil că sun­tem nițel cam proști. Ju­mă­tate se în­fo­me­tează ca să în­capă în niște bo­arfe, iar cea­laltă ju­mă­tate bagă în ei toate mi­ze­ri­ile ca într‑o groapă de gu­noi. Apoi ar ob­serva că există to­tuși și niște oa­meni in­te­li­genți: unii care vând pas­tile de slă­bit pen­tru unii și he­pa­to­pro­tec­toare pen­tru ceilalți.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.