Crin An­to­ne­scu este o pa­gină în­chisă a po­li­ti­cii dâm­bo­vițene. Ale­ge­rile care toc­mai s‑au con­su­mat au fost cân­te­cul său de le­bădă. In­di­fe­rent dacă de­mi­sio­nează sau nu, așa cum a pro­mis, aura sa de li­der al li­be­ra­li­lor și al drep­tei s‑a stins, dacă va fi exis­tat vreo­dată. Și, într-un fel asta e bine, pen­tru că nu s‑ar pu­tea spune că re­zul­ta­tele sale ca în­tâi li­be­ral au fost în vreun fel lă­u­da­bile. Aven­tura use­listă, în­de­păr­ta­rea par­ti­du­lui de tra­di­ția sa de re­pre­zen­tant al drep­tei ide­o­lo­gice, pier­de­rea în­cre­de­rii elec­to­ra­tu­lui, toate as­tea trag greu în ta­le­rul cu ne­re­u­șite al ba­lan­ței re­a­li­ză­ri­lor sale, pe când în ce­lă­lalt ta­ler eu unul n‑aș ști ce să pun.

Dacă nu va de­mi­siona, în­căl­cându-și încă o dată cu­vân­tul, par­ti­dul li­be­ral va fi ca o sti­clă de șam­pa­nie în­că­l­zită și gata să ex­plo­deze. Ten­siu­nile din par­tid vor fi atât de mari, ali­men­tate me­reu prin con­tes­ta­rea li­de­ru­lui de că­tre Tă­ri­ceanu și cei fa­vo­ra­bili lui, în­cât ar pu­tea duce chiar la ru­pe­rea sa. Asu­mându-și lași­ta­tea rămâ­ne­rii în frun­tea par­ti­du­lui, Crin An­to­ne­scu riscă să‑l dis­trugă com­plet, poate ireparabil.

Dacă to­tuși va avea onoare și va de­mi­siona din pre­șe­din­ția par­ti­du­lui, con­du­ce­rea va fi lu­ată de Iohan­nis. Dar să nu ne amă­gim: e doar o nu­mire ad in­te­rim. Li­be­ra­lii vor tre­bui să treacă prin pro­ce­sul ale­ge­rii unui nou pre­șe­dinte al par­ti­du­lui și abia acolo vor da cu ade­vă­rat exa­me­nul im­por­tant al ma­tu­ri­tă­ții lor po­li­tice. Pen­tru că unul din­tre can­di­dați va fi Tă­ri­ceanu — ca­lul tro­ian in­tro­dus de PSD în­tre li­be­rali — care se va pro­pulsa în cursă pro­pu­nând re­ve­ni­rea PNL la gu­ver­nare, în ali­anța use­listă. Bă­tă­lia va fi dură. Ten­ta­ția unei vieți căl­duțe în trena ma­re­lui PSD, a unei exis­tențe po­li­tice lip­sită de glo­rie, dar co­modă, va în­cerca inima ori­că­rui li­be­ral. Mulți din­tre pri­ma­rii par­ti­du­lui — dor­nici de fon­duri și in­ves­ti­ții — vor fi pro­ba­bil în fa­voa­rea ideii. Va re­uși Iohan­nis să im­pună agenda re­ve­ni­rii la li­be­ra­lism, el — un nou ve­nit în rân­du­rile partidului?

Și ce ar pu­tea pro­pune Iohan­nis par­ti­du­lui? Deja a spus‑o: uni­rea drep­tei pen­tru a re­veni la gu­ver­nare. Iar asta în­seamnă apro­pi­e­rea de pe­de­liști și de par­ti­dul lui Bă­sescu, în egală mă­sură du­ș­mani ai li­be­ra­li­lor. E mai ac­cep­ta­bilă apro­pi­e­rea de aceștia de­cât apro­pi­e­rea de PSD? Da, vor spune cei pen­tru care ide­o­lo­gia li­be­rală mai în­seamnă ceva, e mai ac­cep­ta­bil să te afli în com­pa­nia ce­lor care îți îm­păr­tă­șesc în mare mă­sură prin­ci­pi­ile de gu­ver­nare ale sta­tu­lui. În­tre­ba­rea la care vom afla peste nu mult timp un răs­puns este: câți li­be­rali mai există în PNL?

Să spe­răm că mulți. Pen­tru că alt­min­teri PDL, PMP și toate ce­le­lalte par­tide-mă­run­țiș care se do­resc a fi la dreapta nu ar avea prea cu­rând pu­te­rea de a răs­turna re­năs­cu­tul mas­to­dont po­li­tic use­list, nici mă­car sub di­recta con­du­cere a is­cu­si­tu­lui com­bi­na­tor po­li­tic Bă­sescu. Iar această a doua res­ta­u­ra­ție a USL nu ar mai avea ne­voie de o fa­țadă min­ci­nos-în­fru­mu­se­țată, de un dis­curs fals-bi­ne­vo­i­tor și de pro­grame apa­rent co­e­rente. A doua re­ve­nire a con­glo­me­ra­tu­lui s‑ar in­stala bru­tal, rân­jind sa­tis­fă­cut de ca­pa­ci­ta­tea sa de a ma­ni­pula pros­ti­mea în fa­voa­rea pro­priei bu­năs­tări. Iar după ce îl vor unge pe Ponta în dre­gă­to­ria de la Co­tro­ceni, vor pu­tea pro­clama în­ce­pu­tul ce­lui de-al doi­lea im­pe­riu, cel al To­ta­lei Co­rup­ții și Per­fec­tei Minciuni.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.