Până aici am pu­tut con­clu­ziona că ro­mâ­nul este mai de­grabă în­cli­nat spre im­pro­vi­za­ție și șme­che­rie — într‑o lume ce‑i este os­tilă, as­tea sunt ar­mele sale cu care a lup­tat de se­cole pen­tru su­pra­vie­țu­i­rea sa. Din­colo de con­junc­turi is­to­rice și con­texte geo-stra­te­gice care ar pu­tea ex­plica într‑o oa­re­care mă­sură aceste abi­li­tăți, un ob­ser­va­tor gră­bit ar pu­tea afirma că ro­mâ­nul e un ins lip­sit de stil. Căci sti­lul este exact opu­sul im­pro­vi­za­ției, este ca­pa­ci­ta­tea de a re­peta com­por­ta­mente și ges­turi uti­li­zând ace­leași prin­ci­pii și re­guli. Sti­lul pre­su­pune un soi de ma­nie­rism ae­ri­sit, fle­xi­bil în formă, con­sec­vent în con­ți­nut. Să fie deci ro­mâ­nul un in­di­vid lip­sit de stil?

Câ­tuși de pu­țin. Cel de-al pa­tru­lea banc și ul­ti­mul al aces­tei mi­cii se­rii pe care v‑am propus‑o, de­să­vâr­șește por­tre­tul ro­mâ­nu­lui, dezvăluindu‑i ul­tima per­spec­tivă din care tre­buie pri­vit pen­tru a fi în­țe­les pe deplin.

* * *

Se or­ga­ni­zează un con­curs in­ter­națio­nal pen­tru băr­bați ca să se de­ter­mine care sunt cei mai vred­nici mas­culi de pe pla­netă. Fi­e­care țară are drep­tul la un re­pre­zen­tant, iar pro­bele prin care tre­buie să treacă sunt să spele o că­mașa, să mă­nânce o pâine și să sa­tis­facă o fe­meie. Cel care is­pră­vește cu suc­ces aceste sar­cini în cel mai scurt timp e de­cla­rat câști­gă­tor. Din­tre toți con­cu­ren­ții se re­marcă mai în­tâi un rus, care mă­nâncă ra­pid pâi­nea, apoi sa­tis­face ru­soaica și în fine spală că­mașa, to­tul în doar trei mi­nute. Spec­ta­to­rii sunt în ex­taz, ru­sul e în­tre­bat cum a re­u­șit tim­pul ăsta re­cord și el, mân­dru, explică:

- Am ur­mat sti­lul de viață ru­sesc: noi mân­căm bine, apoi ne dis­trăm și mai bine și, dacă e ne­voie, pe urmă muncim.

Ur­mează un ame­ri­can care în­cepe prin a spăla că­mașa, apoi mă­nâncă raid pâi­nea și în fi­nal sa­tis­face o ame­ri­cancă. To­tul du­rează trei mi­nute. Lu­mea este ulu­ită — cum a fost po­si­bil? Ame­ri­ca­nul explică:

- Ni­mic mai sim­plu, tot ce am fă­cut a fost să ur­mez sti­lul de viață ame­ri­can: noi mun­cim te­me­i­nic, apoi ne hră­nim bine și, dacă mai e timp, ne și dis­trăm puțin.

Ul­ti­mul în con­curs se pre­zintă ro­mâ­nul, care este în­tre­bat dacă mai vrea să con­cu­reze având în ve­dere tim­pii re­cord scoși de rus și ame­ri­can. Omul nos­tru zice că da și se apucă de treabă: pune ro­mânca să spele că­mașa, în tim­pul ăsta el o sa­tis­face din spate și mă­nâncă și pâi­nea în ace­lași timp. În două mi­nute treaba e ter­mi­nată. Asis­tența e si­de­rată — fe­no­me­nal, nu ne-am ima­gi­nat așa ceva, cum de ți‑a ve­nit ideea asta genială?

- Nu‑i nici o idee ge­ni­ală, do­m’ne, eu doar am apli­cat sti­lul de viață ro­mâ­nesc: să nu-ți tih­nească du­mi­ca­tul până nu f**i pe unul care muncește.

* * *

 Co­men­ta­ri­ile cred că sunt de prisos.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.