Dacă ar fi să nu­mesc o vir­tute a că­rei lipsă o re­simt cel mai acut în viața mea de zi cu zi, n‑aș ezita nici o se­cundă să răs­pund: so­li­da­ri­ta­tea. Cred că tu­tu­ror, im­pli­cit și mie, ne-ar fi fost și ne-ar fi mult mai bine dacă noi, ro­mâ­nii, am fi știut să fim so­li­dari, mă­car din când în când, mă­car în anu­mite pri­vințe. N‑a fost să fie. Spe­ranța mea că aceasta e doar o stare tre­că­toare, o etapă a tranzi­ției din­spre co­mu­nism, pare cu fi­e­care an care trece tot mai deșartă.

Ab­sența unor pro­iecte na­țio­nale și di­fi­cul­ta­tea de că­dea de acord mă­car asu­pra unuia sin­gur, in­ca­pa­ci­ta­tea de a găsi cri­te­ri­ile co­recte care să pro­mo­veze o clasă po­li­tică res­pon­sa­bilă, în­că­pă­țâ­na­rea de a nu ne asuma ero­rile grave ale is­to­riei noas­tre, ne­ga­rea evi­den­te­lor noas­tre ina­bi­li­tăți so­ci­ale și po­li­tice — toate au prin­tre pla­u­zi­bi­lele lor ex­pli­ca­ții și lipsa noas­tră de so­li­da­ri­tate. Când ală­turi de umă­rul tău nu‑l simți pe al ce­lui de lângă tine, e greu să în­frunți de­mo­nii din su­fle­tul nea­mu­lui tău și să în­cerci să de­vii mai bun, mai pu­ter­nic, mai deștept.

În unele ca­zuri so­li­da­ri­ta­tea e esen­ți­ală. De pildă în dezvol­ta­rea de software, o parte a in­dus­triei IT care se dezvoltă ac­ce­le­rat în Ro­mâ­nia ul­ti­mi­lor ani, pro­mițând să de­vină un can­di­dat se­rios al unei creș­teri eco­no­mice sus­te­na­bile. Ar fi bine să avem suc­ces în acest do­me­niu. Și ca să avem suc­ces, ca să fim cât mai aproape cu so­lu­ți­ile con­stru­ite aici de ne­vo­ile de bu­si­ness ale unor cli­enți în­de­păr­tați, tre­buie să fim ra­pizi, in­te­li­genți și fle­xi­bili. De aceea mai toți cei ce lu­crează în dezvol­ta­rea de software spun că e ne­voie de prac­ti­cile Agile, un set de me­to­do­lo­gii care în­cearcă să mute de­ci­zi­ile acolo unde se în­tâm­plă lu­cru­rile, adică în echipa de dezvol­tare, por­nind de la ideea că lan­țu­rile lungi de ie­rar­hii de­ci­zio­nale ma­na­ge­ri­ale în­târ­zie re­zol­va­rea pro­ble­me­lor. Ceea ce, ade­sea, e ade­vă­rat din păcate.

Dar o dată cu au­to­ri­ta­tea de­ci­zio­nală echi­pe­lor li se de­leagă și res­pon­sa­bi­li­ta­tea re­zul­ta­tu­lui fi­nal. Iar pen­tru a avea suc­ces so­li­da­ri­ta­tea mem­bri­lor echi­pei este pia­tra de te­me­lie. Nu poți îna­inta când ai înhă­mat la că­ruță ra­cul, broasca și știuca. Iar ceea ce văd, aproape peste tot pe unde am po­si­bi­li­ta­tea să aflu, este că ten­dința noas­tră na­tu­rală nu este aceea de a lu­cra îm­pre­ună cu cei­lalți, ci in­di­vi­dual, de a avea obiec­tive per­so­nale, de a‑i ve­dea pe cei­lalți mai de­grabă drept obs­ta­cole sau chiar com­pe­ti­tori, nici­de­cum co­e­chi­pieri. Ra­tăm șansa de a de­veni un fel de Si­l­li­con Va­l­ley eu­ro­pean pen­tru că avem mă­runte or­go­lii pro­fe­sio­nale, a că­ror sa­tis­fa­cere e mai im­por­tantă de­cât bi­nele comun.

În spor­tu­rile de echipă ne com­por­tăm la fel. Avem ta­lente și ve­dete. Fi­e­care spor­tiv luat in­di­vi­dual este cel pu­țin pro­mi­ță­tor ca va­loare. Însă re­zul­ta­tele co­lec­tive sunt la­men­ta­bile. Pen­tru că nu avem în fire so­li­da­ri­ta­tea, ca­pa­ci­ta­tea de a ne sa­cri­fica ego-ul pen­tru un bine co­mun. Fi­e­care din­tre noi crede că el e cel în­drep­tă­țit să fie prim so­list, ve­detă, că­pi­tan, ma­na­ger, sau orice alt­ceva care să‑l in­di­vi­du­a­li­zeze, să‑l scoată din mul­țime și să‑l așeze în frunte.

Chiar și cei pe care i‑am vă­zut de‑a lun­gul unor ani de zile râv­nind și lup­tând pen­tru func­ții de ma­na­geri în va­rii com­pa­nii, o dată aju­nși acolo n‑au avut de­cât do­rința de a de­ține pu­te­rea, de a con­trola, cel mai ade­sea prin dez­bi­nare, nu de a crea so­li­da­ri­tăți constructive.

As­tăzi so­li­da­ri­ta­tea este vă­zută drept un semn al în­cli­na­ți­i­lor so­ci­a­liste. Să-ți do­rești să existe niște obiec­tive co­mune ale unei co­mu­ni­tăți sau chiar ale în­tre­gii țări este ta­xat drept ana­cro­nism co­mu­nist. Vrei co­lec­ti­vi­zare, ai re­mi­ne­scențe ceau­șiste. În anii ’90 cre­deam că ti­pul ăsta de re­ac­ție e o con­se­cință fi­rească a trau­me­lor tre­cu­tu­lui, că oa­me­nii s‑au să­tu­rat atât de tare de co­mu­nism că au ajuns să res­pingă orice li se pare că sea­mănă cu el. Dar au tre­cut anii și azi cei mai ve­he­menți în pri­vința asta sunt ti­ne­rii care n‑au avut o ex­pe­riență per­so­nală re­le­vantă în co­mu­nism, deci nu aver­siu­nea față de tre­cut îi ra­di­ca­li­zează. Tot ce-și do­resc este in­di­vi­du­a­lis­mul dus până la for­mele sale ex­treme: cine poate, își im­pune ce­lor­lalți re­gu­lile, cine nu, să se su­pună sau să piară!

Și nu e doar asta. De fi­e­care dată când printr‑o fi­ravă brumă de so­li­da­ri­tate se cre­ează o co­mu­ni­tate cu o agendă pu­blică — mai sem­ni­fi­ca­tivă sau nu, cu obiec­tive al­tru­iste (pre­cum cele eco­lo­giste sau de pro­tec­ția ani­ma­le­lor) sau mai mer­can­tile (pre­cum cei cu cre­dite în franci el­ve­țieni) — se for­mează ime­diat o in­ex­pli­ca­bilă, dar ve­he­mentă opo­zi­ție. Cei ce se opun gru­pu­lui nu sunt uniți de in­te­rese sau obiec­tive co­mune, ci doar de do­rința ne­stă­pâ­nită de a des­truc­tura gru­pul, de a con­tra­cara co­a­gu­la­rea, fie in­va­li­dându-le obiec­ti­vele (e o tâm­pe­nie ce spun ăia!), fie antagonizându‑i res­tu­lui so­ci­e­tă­ții (o să plătim/suferim noi, ceilalți!).

Peste toate for­mele de so­li­da­ri­tate, de la cea dintr‑o echipă până la cea na­țio­nală, ar tre­bui să avem și o so­li­da­ri­tate umană. Ea ar tre­bui să ne unească din­colo de rase, et­nii, ide­o­lo­gii și re­li­gii. Așa cred eu, poate pen­tru că am fost edu­cat într-un spi­rit uma­nist, care mă în­deamnă să caut lu­cru­rile care ne unesc când vine vorba de cul­turi di­fe­rite. Nici aici nu pă­rem a avea prea multă în­țe­le­gere — ra­di­ca­li­ta­tea cu care re­cla­măm li­ber­ta­tea de a ne bate joc de re­li­gia al­tora e, în min­tea noas­tră, com­plet jus­ti­fi­cată de cri­mele (ul­te­ri­oare!) ale unor ex­tre­miști care n‑au alt lim­baj de­cât vi­o­lența. A fi so­li­dar cu altă cul­tură umană în­seamnă să res­pecți va­lo­rile ei și să re­clami ace­lași res­pect pen­tru va­lo­rile tale, nici­de­cum să ri­di­culi­zezi jig­ni­tor ceea ce nu se su­pra­pune peste con­vin­ge­rile tale.

Des­pre dez­bi­na­rea noas­tră s‑a tot vor­bit de foarte multe ori. Ni­meni nu pro­pune însă o al­ter­na­tivă. Până când, cu dis­cur­sul său mol­colm, de sas din Ar­deal, Iohan­nis ne pro­pune să în­toar­cem foaia is­to­riei și să o luăm de la ca­păt. Atâta doar că toate pro­iec­tele sale pen­tru Ro­mâ­nia se pot îm­plini doar dacă pu­nem toți umă­rul, cu con­vin­gere și de­ter­mi­nare, iar asta nu ni s‑a mai în­tâm­plat aproape nici­când până acum. Și asta — lipsa noas­tră de so­li­da­ri­tate — cred că este căl­câiul lui Klaus.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Valentina Conţescu,

    So­li­da­ri­ta­tea nu este o ca­li­tate sau o vir­tute în sine, ci re­flec­ta­rea vir­tu­ţii iu­bi­rii. Or, so­ci­e­ta­tea con­tem­po­rană nu cul­tivă această vir­tute, ci un pă­cat, pă­ca­tul tru­fiei, ma­te­ria­li­zat în exa­ge­rata dra­goste de sine în­suşi, in­di­vi­du­a­lis­mul, egoismul.
    Ca fost li­der de sin­di­cat, vor­besc în per­fectă cu­noş­tinţă de ca­uză; so­li­da­ri­ta­tea în­tot­dea­una se cere, dar este ofe­rită în ca­zuri cu to­tul ex­ce­pţio­nale. De ce? Pen­tru că ome­nii nu se iu­besc în­tre ei ca specie.
    În opi­nia mea, este im­po­si­bil să cul­tivi vir­tuţi, care apa­rţin do­me­ni­u­lui mo­ra­lei, într‑o so­ci­e­tate se­cu­la­ri­zată, în care li­de­rii, res­pec­tiv for­ma­to­rii de opi­nie, par că se în­chină do­me­ni­u­lui ju­ri­dic, le­ga­lu­lui şi pen­tru care vir­tu­ţile mo­rale con­sti­tuie pie­dici în ca­lea ex­pansiu­nii ego­is­mu­lui, a ex­pri­mă­rii ple­nare a acestuia.
    Klaus este şi el un ex­po­nent al aces­tei so­ci­e­tăţi in­di­vi­du­a­liste şi, din punc­tul meu de ve­dere, este el în­suşi un căl­câi al pa­triei noastre.
    Cum să se gân­dească Klaus la so­li­da­ri­tate, când el, în loc să în­fi­eze un co­pil, a în­fiat în mod du­bios şase case?
    Fap­tele omu­lui vor­besc des­pre el mai mult de­cât vor­bele pe care ros­teşte, eu aşa cred.

    • Sorin Sfirlogea

      Dragă Va­len­tina, vir­tu­tea iu­bi­rii de se­meni, cea din care spui că se naște so­li­da­ri­ta­tea, pare să te oco­lească și pe tine. A face pro­ces de in­ten­ție cuiva care nu în­fi­ază co­pii nu e sem­nul to­le­ran­ței care vine o dată cu iu­bi­rea față de cei­lalți. Doar pen­tru că tu ai în­fia nu te face nici mai bună, nici un re­per de mo­ra­li­tate. Fi­e­care are drep­tul de a‑și că­uta fe­ri­ci­rea și ros­tul în viață așa cum crede de cu­vi­ință și, atât timp cât nu în­calcă nici o lege, tre­buie să‑i res­pec­tăm alegerile.

      Cât des­pre case nu sunt multe de adă­u­gat. Fe­lul în care ci­neva își con­sti­tuie ave­rea nu e su­biect de ju­de­cată pu­blică de­cât dacă face ceva ile­gal. Nu e ca­zul în si­tu­a­ția de față.

  2. Stana Sandina

    ro­ma­nii sunt so­li­dari cand e vorba de lasitate

  3. Marta Maghiar

    Fain ar­ti­col! Merci.

    • Jurnal de bord

      De rien. Merci de ta vi­site et re­to­urne toi de temps en temps. 🙂

  4. Georgeta Naum

    Ur­ma­rind ca­na­lul Rai uno am re­mar­cat mai ales in pro­gra­mele re­li­gi­oase cata im­por­tanta se acorda edu­ca­tiei in spi­ri­tul solidaritatii,inca de la gradinita!!!Da.dar ei sunt catolici…La noi bi­se­rica este INEXISTENTA!

    • Jurnal de bord

      Bi­se­rica or­to­doxă ro­mână e pre­o­cu­pată să bage în ca­pul co­pi­i­lor dog­mele sale ana­cro­nice, mă­tă­ni­ile care tre­buie să le bați și su­bli­mi­nal po­me­nile pe care tre­buie să le dai la cu­tia mi­lei. Spi­ri­tul creș­ti­nis­mu­lui, ideea cen­trală de iu­bire și so­li­da­ri­tate umană, e ui­tată com­plet. Din păcate.

  5. Mihaescu Florin

    So­li­da­ri­ta­tea se do­ban­deste prin edu­ca­tie . In ta­rile oc­ci­den­tale se or­ga­ni­zeaza in scoli ac­tiuni co­lec­tive in care se cul­tiva si se dezvolta spi­ri­tul so­li­da­ri­ta­tii . In An­glia , am va­zut la o emi­siune tv , ele­vii chiar tre­buie sa faca do­vada ca au pres­tat ac­ti­v­j­tati de vo­lun­ta­riat cu teme eco­lo­giste , uma­ni­tare , etc. , in acest sens . Noi sun­tem unul din­tre cele mai dez­bi­nate po­poare din lipsa aces­tei edu­ca­tii , dar imi pun in­tre­ba­rea : si‑o do­reste ci­neva la nivel politic ?

  6. Vasile Nicusor Fát

    Din păcate,ăștia suntem,nu în­te­le­gem că,uniti,putem re­a­liza lu­cruri extraordinare,ne lă­săm ma­ni­pu­lati de te­le­vi­ziu­nea trash,de or­go­li­ile pro­ve­nite din lipsă de educatie,nu avem pla­nuri pe ter­men lung,totul pen­tru a pu­tea fi oaia perfectă,pentru cio­ba­nii care ne con­duc destinele,fără să le pese de oaia,in sine…Problema este că cio­ba­nii in­cep să rămână fără oi!

  7. Rodica Coca

    Noi am avut mai multe ti­puri de solidaritate,care ne‑a de­li­mi­tat prin mij­loace si scopuri.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.