Firmele străine. Adevăr până la capăt.

26 martie 2017

Tă­ri­ceanu re­vine cu tema mul­ti­na­țio­na­le­lor care pro­fită de pe urma Ro­mâ­niei. De­si­gur, îm­bracă dis­cur­sul în ex­pri­mări meș­te­șu­gite, dar în esență face ace­lași joc: cre­io­nează ima­gi­nea stră­i­ni­lor care nu ne vor bi­nele, care au ve­nit aici să ne spo­li­eze. Și se ba­zează pe fap­tul că ma­jo­ri­ta­tea ro­mâ­ni­lor nu cu­nosc ci­frele re­ale, deci spu­sele sale par foarte cre­di­bile. Al doi­lea om în stat tre­buie că știe ce spune, nu? Hai să ve­dem, știe sau nu?

Cheia de boltă a de­mon­stra­ției sale sună așa: ci­fra de afa­ceri a fir­me­lor ro­mâ­nești și stră­ine este apro­xi­ma­tiv egală, dar fir­mele stră­ine plă­tesc de trei ori mai pu­țin im­po­zit pe pro­fit de­cât cele ro­mâ­nești. Deci ne pă­că­les, nu‑i așa? Răs­pun­sul e, însă, nu­an­țat: da și nu.

Da, unii ne pă­că­lesc, pen­tru că unele firme stră­ine duc câști­gu­rile în pa­ra­di­suri fis­cale unde ta­xele sunt foarte mici. Dar — stați așa! — s‑a do­ve­dit deja că asta o fac și multe firme ro­mâ­nești, ba chiar unele de­ți­nute de po­li­ti­cieni ro­mâni, pri­e­teni și co­legi de par­tid și par­la­ment ai dom­nu­lui Tă­ri­ceanu. Așa că nu e vina ex­clu­sivă a stră­i­ni­lor, e o me­teahnă a afa­ce­riș­ti­lor de care se plâng și alte țări europene.

Nu, nu toți ne pă­că­lesc, unii o fac la ve­dere, pen­tru că e fi­resc să vrei să aduci cât mai mult din câști­guri în țara ta. E o do­vadă de pa­tri­o­tism. La fel fac și o parte din ro­mâ­nii care au afa­ceri în stră­i­nă­tate. Până la un punct e nor­mal și tre­buie să ac­cep­tăm acest lucru.

Da, unii ne pă­că­lesc, pen­tru că um­flă chel­tu­ie­lile fir­me­lor pe care le-au des­chis în Ro­mâ­nia, an­ga­jând con­sul­tanți stră­ini pe care îi plă­tesc cu sume exor­bi­tante pen­tru pro­iecte cel pu­țin dis­cu­ta­bile și scoțând ast­fel pro­fi­tul din țară.

Nu, nu toți ne pă­că­lesc, pen­tru că multe firme stră­ine nu au ve­nit în Ro­mâ­nia pen­tru a pro­duce pro­fit, ci pen­tru a‑și mi­ni­miza cos­tu­rile cu forța de muncă. Să luăm de pildă IT-ul: com­pa­ni­ile stră­ine au aici cen­tre de ser­vi­cii al că­ror scop nu este să pro­ducă pro­fit, ci să ofere ser­vi­cii cli­en­ți­lor lor la cos­turi re­duse. Cu alte cu­vinte ei aco­peră cu bani (aduși din țara lor) strict chel­tu­ie­lile cu sa­la­ri­ile și cu se­di­ile. La fel e și în alte do­me­nii. Pro­fi­tul e zero sau aproape zero. De aceea im­po­zi­tul pe pro­fit e și el zero.

Dar ia să ne ui­tăm nițel la ce­le­lalte taxe, alea care de­rivă din sa­la­rii. Să com­pa­răm cât plă­tește în me­die o com­pa­nie ro­mâ­nească taxe pe fi­e­care sa­la­riat (im­po­zit, CAS și CASS) și cât plă­tește o firmă stră­ină. Ce cre­deți că vom con­stata? Vă spun eu:

  • Că sunt mai mulți sa­la­ri­ați la fir­mele ro­mâ­nești de­cât la cele stră­ine, deși ci­frele de afa­ceri sunt apro­xi­ma­tiv egale. Adică pro­duc­ti­vi­ta­tea an­ga­ja­ți­lor de la firma stră­ină e mult mai mare, pen­tru că sunt (de obi­cei) mult mai bine organizați.
  • Că, dacă am avea ace­eași pro­duc­ti­vi­tate și în fir­mele ro­mâ­nești, am în­casa taxe din sa­la­rii mult mai mari.
  • Că ro­mâ­nii dau în ge­ne­ral sa­la­rii mai mici și ade­sea dau doar sa­la­riul mi­nim pe eco­no­mie pe flu­tu­raș, iar res­tul la ne­gru, din mână. Adică fir­mele ro­mâ­nești plă­tesc niște taxe mult mai mici pe cap de salariat.
  • Că poate și de aia n‑avem su­fi­cienți bani de pen­sii, așa că tre­buie să luăm ba­nii de la in­ves­ti­ții ca să avem ce să dăm pen­sio­na­ri­lor. Și de aia nu ne dezvol­tăm in­fras­truc­tura. Asta pe lângă ce fură po­li­ti­cie­nii români.

Păi dacă vrem să spu­nem ade­vă­rul și să co­rec­tăm ceea ce nu merge bine, hai să‑l spu­nem până la ca­păt. Vorba pri­e­te­ni­lor pe­se­diști ai dom­nu­lui Tă­ri­ceanu: ade­văr până la capăt.

Ci­tește: Tă­ri­ceanu: Con­tri­bu­ția fir­me­lor stră­ine este mică. Nu pu­tem fi duși de nas


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.