Constituția n‑are treabă cu familia

4 iunie 2017

De obi­cei nu prea con­stat prea mari su­pra­pu­neri în­tre opi­ni­ile mele și ale Ali­nei Mun­giu-Pi­ppidi și din mo­ti­vul ăsta iau afir­ma­ți­ile sale îm­pre­ună cu o lin­gură mare de pre­ca­u­ție. Nu in­te­li­gența ei este cea de care mă în­do­iesc, ci mai de­grabă par­ti­za­na­tul în fa­voa­rea unor idei cu care nu sunt de acord. Și pro­ba­bil că mo­ti­vul prin­ci­pal este Ro­mâ­nia cu­rată, unde doamna Mun­giu-Pi­ppidi este în­te­me­ie­tor, o plat­formă cu dez­ba­teri care nu par să ur­mă­rească în­tot­dea­una ade­vă­rul, ci un “anume adevăr”.

Dar re­dau aici o parte a unui ar­ti­col scris pu­bli­cat pe această plat­formă de exact această doamnă, cu două observații:

  • per­spec­tiva de drept con­sti­tu­țio­nal pe care o aduce în pro­blemă este foarte in­te­re­santă și ar pu­tea con­sti­tui fun­damen­tul unei con­tes­ta­ții la Cur­tea Con­sti­tu­țio­nală a ar­ti­co­le­lor ce pri­vesc familia
  • ipo­teza in­tro­dusă de acest ar­ti­col și anume că USR ar fi de fapt creat și ma­ni­pu­lat din um­bră de ser­vi­cii e ceva ce tre­buie de­mon­strat (mă­car mi­ni­mal) îna­inte de a fi afir­mat și de aceea nu o iau în con­si­de­rare până la proba contrarie.

Fi­ind pro­fe­sor de şti­inţe po­li­tice, îmi per­mit să vă in­for­mez că fa­mi­lia nu are de că să fie re­gle­men­tată prin Con­sti­tu­ţie, care e un con­tract în­tre ce­tă­ţeni, pe de o parte, şi stat, pe de alta. În Con­sti­tu­ţia ame­ri­cană, mo­de­lul pen­tru lu­mea în­treagă, nu exis­tau nici un fel de ar­ti­cole des­pre fa­mi­lie, că nu avea de ce o Con­sti­tu­ţie să re­gle­men­teze aşa ceva. Con­sti­tu­ţia sta­bi­lea doar că sta­tul nu se ames­tecă în li­ber­ta­tea oa­me­ni­lor de a prac­tica vreo re­li­gie (şi a se că­să­tori cum do­resc în ca­drul ei), şi e per­fect ne­u­tru faţă de toate re­li­gi­ile exis­tente. Un amen­dament adă­u­gat în 1868 ofe­rea pro­te­cţie ce­tă­ţe­ni­lor prin pro­ce­sul ju­di­cios (due pro­cess), pro­te­jînd vi­aţa, li­ber­ta­tea şi pro­pri­e­ta­tea, amen­dament ci­tat ade­sea în ju­de­căţi pri­vi­toare la drep­tul fa­mi­li­i­lor. De asta în ţara li­ber­tă­ţii ma­xime poţi să-ţi educi co­pi­lul acasă, etc.

Con­sti­tu­ţia noas­tră însă a co­piat din cea co­mu­nistă, cu mici va­ri­a­ţii, trei ar­ti­cole des­pre fa­mi­lie per­fect inu­tile. Unul (1) sta­bi­leşte că fa­mi­lia se în­te­me­iază pe că­să­to­ria li­ber con­si­mţită în­tre soţi, pe ega­li­ta­tea aces­tora şi pe drep­tul şi în­da­to­ri­rea pă­rinţi­lor de a asi­gura cre­ş­te­rea, edu­ca­ţia şi in­stru­i­rea co­pi­i­lor (odată ce ai sta­bi­lit că toţi ce­tă­ţe­nii sunt egali, ceea ce ai fă­cut în altă parte, res­tul e re­dun­dant), că (2) Con­di­ţi­ile de în­che­iere, de des­fa­cere şi de nuli­tate a că­să­to­riei se sta­bi­lesc prin lege (atunci ce mai ca­ută aici), … Că­să­to­ria re­li­gi­oasă poate fi ce­le­brată nu­mai după că­să­to­ria ci­vilă (co­mu­nism, ce spu­neam, şi proastă se­man­tică, eşu­ează în a face o dis­tin­cţie în­tre cele două, tre­buia lă­sată le­gii fa­mi­liei), plus amen­damen­tul că (3) Co­piii din afara că­să­to­riei sunt egali în faţa le­gii cu cei din că­să­to­rie. Ia­răşi co­mu­nism, sta­tul se bagă peste oa­meni, şi re­gle­men­tează că dacă vreau să îmi las ave­rea unei fun­da­ţii nu pot, tre­buie să o dau egal fa­mi­liei, asta de fapt e ne­con­sti­tu­ţio­nal, că pro­pri­e­ta­tea mea e ga­ran­tată şi îmi ştir­beşti drep­tul de pro­pri­e­tate dacă nu o pot lăsa cui vreau, etc.

Pro­pu­ne­rea de bun simţ pe care mă aş­tep­tam să o aud este că sta­tul tre­buie scos din ecu­a­ţie […]. Con­tra pro­pu­ne­rea mea este să se scoată in­te­gral din Con­sti­tu­ţie ar­ti­co­lele des­pre fa­mi­lie, să se se­pare în le­gea fa­mi­liei clar că­să­to­ria ci­vilă (la care tre­buie să aibă drep­tul toată lu­mea, strai­ght sau gay, pe­rechi cu co­pii sau pe­rechi fără), cea re­li­gi­oasă să fie li­be­ra­li­zată (nu au de­cât unii să se unească în faţa bi­se­ri­cii doar, dacă nu au pre­ten­ții de pro­pri­e­tate, iar fi­e­care bi­se­rică ho­tă­ră­şte ea pe cine că­să­to­reşte şi pe cine nu, unele vor că­să­tori gay-ii, al­tele, cele mai multe, nu, dar e treaba lor). Şi cu asta, fără nici o dis­cri­mi­nare a cuiva, am în­che­iat so­co­teala şi am mai cres­cut ca­li­ta­tea Con­sti­tu­ţiei (cu cît mai scurtă şi apli­ca­bilă, cu atât mai bună).


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.