Fețele răului

18 iunie 2017

Zi­lele as­tea tem­pe­ra­tura po­li­ti­cii ro­mâ­nești a cres­cut la cote com­plet ne­aș­tep­tate. Im­plo­zia PSD-ului nu cred că a anticipat‑o ni­meni. Poate doar Drag­nea, când s‑a ho­tă­rât să o de­clan­șeze. Deși cred că nici el nu a an­ti­ci­pat re­zis­tența lui Grin­deanu. Mă gân­deam ieri la cum o fi ară­tând ziua mai-ma­ri­lor PSD în tim­pul ăsta: te­le­foa­nele zbâr­nâie într-una, se fac pre­su­pu­neri, se vor­besc pe la spate unii pe al­ții, se sus­pec­tează re­ci­proc de tră­dări. Vor­bește cu ăla, vezi ce zice. Șefu’, am im­pre­sia că ăla tră­dează. Sună‑l și spune‑i că nu‑i mai dăm fon­duri pen­tru… știe el ce.

Toate mi­ze­ri­ile adu­nate ca un zaț în in­te­ri­o­rul uni par­tid sunt acum tul­bu­rate și ies la su­pra­față. Unii pro­ba­bil pro­fită de mo­ment ca să se re­marce și să cre­ască în ochii șe­fi­lor, mo­bi­li­zează mem­bri de par­tid, fac adu­nări de sus­ți­nere și pe­ti­ții de în­fi­e­rare a du­ș­ma­ni­lor. Al­ții gă­sesc pri­le­jul po­tri­vit pen­tru a‑și lovi ad­ver­sa­rii din in­te­rior, lansând zvo­nuri cum că sunt po­ten­ți­ali tră­dă­tori. În ast­fel de si­tu­a­ții toată urâ­țe­nia ca­rac­te­re­lor umane al po­li­tru­ci­lor iese dintr‑o dată la iveală.

Un lu­cru e si­gur însă: PSD nu va mai arăta ca până acum. Ori­care din­tre ta­bere va în­vinge, lu­cru­rile se vor schimba sem­ni­fi­ca­tiv. Dacă Ponta și Grin­deanu în­ving, Drag­nea va fi de­bar­cat cu surle și trâm­bițe și tri­mis la co­șul de gu­noi al par­ti­du­lui. Dacă Drag­nea câștigă, Ponta si Grin­deanu vor tre­bui să plece din PSD. Și o dată cu ei vor mai pleca vreo câ­țiva. Ni­meni nu știe cât de mulți, dar scin­da­rea PSD le va slăbi pu­te­rea de par­tid de gu­ver­nământ. Vi­i­toa­rele mo­țiuni de cen­zură vor pu­tea avea succes.

Dar pro­blema cea mai gravă e că nici una din­tre ta­be­rele as­tea nu re­pre­zintă bi­nele PSD-ului, nu pro­mite o re­formă care să vin­dece par­ti­dul. Sunt doar două fețe di­fe­rite ale ace­lu­iași rău.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.