PSD e partid serios

19 iunie 2017

Lu­ați cu va­lul eve­ni­men­te­lor, ris­căm să ui­tăm cum de­vine treaba cu gu­ver­nul Grin­deanu. De-aia zic, să re­ca­pi­tu­lăm din când în când.

Va să zică dom’ So­rin e che­mat de la Ti­mi­șoara, pu­pat pe obraji și pus prim mi­nis­tru, el n‑are nici o pro­blemă că lista de mi­niș­tri i‑a făcut‑o alt­ci­neva, zice că e fe­ri­cit și va face să fie bine ca să nu fie rău. Toate‑s bune și fru­moase, eco­no­mia du­duie ca o ba­toză la tre­ie­rat, sa­la­ri­ile bu­ge­ta­ri­lor cresc, domnu’ Li­viu zice că e bine și o să fie și mai bine.

Dintr‑o dată treaba se strică, deși ni­meni nu vede unde și de ce, da’ dom’ Li­viu e su­pă­rat și cere o eva­lu­are a ac­ti­vi­tă­ții de gu­ver­nare. Din­tre toti spe­cia­liș­tii po­si­bili, că‑s mulți la PSD, este ales dom’ Vâl­cov, spe­cia­list în cior­dit, in­ves­ti­tor în opere de artă cu se­diul de bu­si­ness la ci­mi­tir. ‘Mne­a­lui se uită pe ci­fre și vede ce nu vede ni­meni alt­ci­neva: ni­mic nu e bine, gu­ver­na­rea e praf.

Dom’ So­rin vo­ci­fe­rează. Dom’ Li­viu îi zice să de­mi­sio­neze. Dom’ So­rin zice că nu. Mi­niș­trii, ca orice echipă ro­mâ­nească, țin par­tea ad­ver­sa­ru­lui. Gu­ver­na­rea e praf, dar nu din ca­uza lor, că ei mi­ti­teii au mun­cit de s‑au rupt. Pro­blema e cu co­mu­ni­ca­rea cu pri­mul mi­nis­tru care nu vor­bește cu ei. De tris­tețe și su­pă­rare ei vor­beau numa’ cu dom’ Li­viu, că — na! — cu cine să mai schimbe și ei o vorbă des­pre economie?

Dom’ So­rin se pune pe căl­câie și nu pleacă de la gu­vern, ba chiar îl cheamă și pe Vic­to­raș, du­ș­ma­nul lui dom’ Li­viu. Se pune de‑o mo­țiune de cen­zură. Dom’ Li­viu cheamă lu­mea la par­la­ment în zi de du­mi­nică și le ci­tește un text care nu mai po­me­nește de ne­re­a­li­ză­rile gu­ver­nu­lui, ci de în­dă­ră­t­ni­cia lui dom’ So­rin de a nu de­mi­siona atunci când vrea mu­ș­chiul lui.

Vă­zând că mo­țiu­nea de cen­zură are ceva șanse să nu treacă, dom’ Li­viu se apucă de ne­go­ciat cu di­verse alte par­tide și par­la­men­tari. Se aud zvo­nuri că se pro­mit pos­turi de mi­niș­tri și chiar bani con­tra vo­turi fa­vo­ra­bile mo­țiu­nii. Dom’ Li­viu nu se mul­țu­mește doar cu asta și o pune de‑o ne­go­ci­ere cu UDMR că­rora le pro­mite o zi na­țio­nală a ma­ghia­ri­lor, în­vo­ire la stea­guri se­cu­iești și alte în­les­niri pe cri­te­rii et­nice. Ude­me­riș­tii se ling pe buze.

Par­la­men­ta­rii PSD — adică doar unii din­tre ei — o pun de‑o ră­zme­riță in­ternă și ame­nință că nu vo­tează mo­țiu­nea care‑l dă jos pe dom’ So­rin dacă se aprobă în par­la­ment ase­me­nea ches­tii un­gu­rești. Con­sta­tând că mai mult pierde de­cât câștigă vo­turi, dom’ Li­viu re­nunță la ne­go­ci­eri. Ude­me­riș­tii se ling pe bot.

A, să nu ui­tăm! Mier­curi mi­niș­trii, care‑s și par­la­men­tari PSD-ALDE, vor vota pen­tru pro­pria lor de­mi­tere. Adică vor spune că au fost praf. După care dom’ Li­viu îi va numi tot pe ei în vi­i­to­rul gu­vern. Ca să‑l mai facă praf o dată, că de data asta nu le‑a ie­șit cum trebuie.

Și nu ui­tați: PSD este un par­tid se­rios, care știe cum să gu­ver­neze, nu ca opo­zi­ția care nu e în stare de nimic.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.