Sexul vinde

14 octombrie 2017

Scan­da­lul de la Ho­l­lywood este pe prima pa­gină de câ­teva zile. Un mare pro­du­că­tor de film este des­co­pe­rit a fi un mare pră­dă­tor se­xual, un per­so­naj care s‑a fo­lo­sit de pu­te­rea sa de de­ci­zie asu­pra dis­tri­bu­ției fil­me­lor, ne­go­ci­ind po­si­bi­lul vi­i­tor al unor ti­nere ac­trițe pen­tru niște fa­vo­ruri se­xu­ale. Dez­gus­tă­tor, spun toți acum când Har­vey We­in­stein a fost de­con­spi­rat pu­blic. Și vo­cile pu­blice se înăs­presc, fe­mi­nis­mul câștigă te­ren și are oca­zia să vor­bească pu­blic des­pre o lume mas­culi­ni­zată în care fe­me­ile sunt vic­time ale unor ast­fel de com­por­ta­mente nu doar în lu­mea fil­mu­lui, ci peste tot.

Pu­țini se mai gân­desc acum și la re­ver­sul me­da­liei. Câte ac­trițe me­di­o­cre sau chiar slabe ați vă­zut dis­tri­bu­ite în ro­luri prea mari pen­tru ta­len­tul lor? Câte filme de o ca­li­tate du­bi­oasă se fac doar ca să fie puse pe sti­clă niște ac­trițe și ac­tori su­b­me­di­o­cri? Câte fe­mei cu­noaș­teți sau ați cu­nos­cut de‑a lun­gul tim­pu­lui care au ur­cat trepte pro­fe­sio­nale în so­ci­e­tate uzând de as­pec­tul fi­zic? Des­tule, nu‑i așa? Fi­e­care din­tre voi ați vă­zut cel pu­țin un exem­plu de domni­șoară care pune la bă­taie tot ar­se­na­lul de atuuri per­so­nale ca să ajungă mai sus, chiar dacă com­pe­ten­țele și ex­pe­riența nu o ca­li­fică. Ui­tați-vă pu­țin prin par­la­men­tul Ro­mâ­niei. Cred că gă­sim niște exem­ple pe-acolo.

Ade­vă­rul e că se­xul vinde. So­ci­e­ta­tea mo­dernă e îm­bi­bată de sex. Și atâta vreme cât îl vom fo­losi ca mo­nedă pen­tru a face tranzac­ții se vor găsi și unii care să treacă ul­tima fron­ti­eră, impunându‑l ca mo­da­li­tate de a te afirma. În lumi pre­cum cele ale fil­mu­lui sau mo­dei cred că se­xul e cea mai uzu­ală mo­nedă. Deci hai să nu vor­bim doar des­pre Har­vey We­in­stein. Hai să vor­bim des­pre ce me­saj tri­mi­tem lu­mii când aproape toate re­cla­mele im­plică fun­duri bom­bate, pri­viri las­cive, buze sen­zu­ale și sâni obraz­nic decoltați.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.