Într-un ar­ti­col mai vechi, Că­tă­lin To­lon­tan menţiona o ini­ţi­a­tivă a lui Mi­chel Pla­tini de a stă­vili imen­sul aflux de bani din fo­tbal, care l‑au trans­for­mat dintr-un sport într‑o ba­nală, dar pro­fi­ta­bilă, afa­cere. Spu­nea că fo­tba­lul nu este de fapt o po­veste des­pre vic­to­rie, ci una des­pre în­frân­gere. Dacă în­vinşii vor fi me­reu ace­eaşi, ideea de com­pe­ti­ţie dis­pare. E ade­vă­rat, dar e oare su­fi­cient argumentul?

Pen­tru mine fo­tba­lul, spor­tul în ge­ne­ral, e o po­veste des­pre cu­raj şi vo­inţa, efort şi, în­tot­dea­una, sa­cri­fi­ciu. Este exem­plul plin de in­spi­ra­ţie al unor oa­meni care ne arată că prin efor­tul lor, in­fră­ţit cu al co­e­chi­pie­ri­lor, pot oferi un spec­ta­col de vir­tu­o­zi­tate şi forţă şi une­ori pot să se do­ve­dească mai buni de­cât ad­ver­sa­rii lor. E o în­tre­cere în care ta­len­tul şi vo­inţa tri­umfă nu­mai dacă sunt dub­late de sa­cri­fi­ciul an­tre­na­men­te­lor şî al vi­eţii stricte de spor­tiv, în care cu­ra­jul de a‑ţi de­păsi con­di­ţia poate face di­fe­renţa. E o po­veste des­pre cum te ri­dici de jos după o în­frân­gere şi gă­seşti pu­te­rea şi mo­ti­va­ţia de a lua‑o de la ca­păt. Şi — vai! – cât de de­parte e fo­tba­lul de azi de această imagine.

Ba­nii arun­caţi în fo­tbal sunt de­si­gur ca­uza prin­ci­pală a ră­u­lui. Fără bani ar fi greu să susţii o echipă – prea mulţi bani o dis­trug de­fi­ni­tiv, la­o­laltă cu ideea de în­tre­cere spor­tivă. Fo­tba­lul nu mai e o în­tre­cere a ju­că­to­ri­lor ta­len­taţi şi a in­te­li­genţei tac­tice a an­tre­no­ri­lor, ci a con­tu­ri­lor ban­care ale pa­tro­ni­lor de echipe. Un rus bo­gat cum­pără un club ca Chel­sea si, brusc, Chel­sea de­vine un amal­gam de su­per-fo­tba­li­şti din toate co­lţu­rile lu­mii, a că­ror va­loare in­di­vi­du­ală este apre­ciată la sume care te ameţesc. Ju­că­to­rii se vând şi se cum­pără ca o marfă, pe sume exor­bi­tante – ade­sea ima­gi­nea din ju­rul lor con­tează mai mult de­cât ta­len­tul şi per­so­na­li­ta­tea lor. Cei mai mulţi de­vin conş­ti­enţi de su­mele pe care le pot pune în mi­ş­care şi se trans­formă în ci­nici ne­go­ci­a­tori, că­u­tănd me­reu ur­mă­to­rul con­tract care tre­buie să fie mai gras, mai pro­fi­ta­bil pen­tru ei. Au înţe­les prea bine că sunt pie­sele unei afa­ceri şi că efor­tul poate fi ne­go­ciat, cu­ra­jul poate fi si­mu­lat, sa­cri­fi­ciul poate fi evi­tat. Spec­ta­co­lul spor­tiv se sus­pendă, în lo­cul lui avem o prag­ma­tică con­frun­tare în­tre două con­turi de pro­fit şi pierderi.

Ge­ne­ra­ţia mea este prin­tre ul­ti­mele din­tre cele ce au prac­ti­cat ideea de su­por­ter în sen­sul ade­vă­rat al cu­vân­tu­lui. O spun cu oa­re­care re­ți­nere, pen­tru că eu n‑am fost nici­o­dată un obiș­nuit al sta­di­oa­ne­lor. To­tuși, știam re­gu­lile vre­mu­ri­lor ace­lea: dacă erai ol­tean ţi­neai cu Uni­ver­si­ta­tea şi te mân­dreai cu re­zul­ta­tele lor. Erau car­ti­ere tra­di­țio­nale de ra­pi­diști, ste­liști, di­na­mo­viști. La Plo­iești tre­buia sa ții cu Pe­tro­lul. Exista o apar­te­nență lo­cală a fo­tba­lu­lui, o re­pre­zen­ta­ti­vi­tate care te so­li­da­riza cu cei din te­ren și te fă­cea să crezi ca ei te re­pre­zintă, că de­pun măr­tu­rie pen­tru ca­rac­te­rul ce­lor care îi sus­țin, că sunt toți – spor­tivi și su­por­teri – fă­cuți din ace­lași aluat moral.

Com­pe­ti­ția avea o di­men­siune mo­rală: ta­len­tul, tă­ria de ca­rac­ter și sa­cri­fi­ciul din te­ren erau ar­mele cu care se lupta pen­tru glo­ria echi­pei și a fi­e­că­rui ju­că­tor. Ba­nii au schim­bat com­plet di­men­siu­nile aces­tui efort: ju­că­to­rii au fost în­lo­cu­iți de mer­ce­nari, tă­ria de ca­rac­ter a fost anu­lată și în­lo­cu­ită de lă­co­mia sa­la­ri­i­lor in­de­cente, iar sa­cri­fi­ciul a de­ve­nit o sim­plă con­se­cință a pri­mei de joc. Din­colo de ina­trac­ti­vi­ta­tea spor­tu­lui în con­di­ți­ile în care știi de la în­ce­put cine va câștiga – cel care are bani mai mulți – s‑a pier­dut la­tura spi­ri­tu­ală a în­tre­ce­rii, cea care o fă­cea o sursă de in­spi­ra­ție și un mo­del de com­por­ta­ment. Și asta mi se pare că e ade­vă­rata pier­dere. Încă un loc unde am re­nun­țat la spi­rit în fa­voa­rea lăcomiei.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.