Mă în­treb une­ori de unde vine do­rința ne­stă­vi­lită a unor oa­meni pen­tru câștig. Adună averi peste averi, vor din ce în ce mai mult și doar pen­tru ei. Pare să fie le­gea fun­damen­tală a zi­lei de azi: orice com­pa­nie vrea să cre­ască, să pro­ducă mai mult pro­fit pen­tru ac­țio­na­rii ei. Dar nu pu­tem să creș­tem toți, nu pu­tem să fim toți în­ving­ă­tori. Ci­neva tre­buie să pi­ardă pen­tru ca al­ții să câștige.

Am vă­zut zi­lele tre­cute un film ex­cep­țio­nal: There will be blood. E un po­si­bil răs­puns la în­tre­ba­rea: cine sunt cei care vor tot mai mult pro­fit? Da­niel Day Lewis face un rol sen­zațio­nal pen­tru care a pri­mit Os­car-ul in 2008: un pe­tro­list al în­ce­pu­tu­lui de se­col XX, avid de câștig, care trece peste orice obs­ta­col pen­tru a‑și atinge țe­lu­rile fi­nan­ci­are. Un om care mun­cește enorm pen­tru a ob­ține ave­rea la care vi­sează, dar care urăște pe as­cuns pe toți cei­lalți oa­meni, vă­zând doar răul din ei. Dintr‑o pa­ra­do­xală do­rința de a fi iu­bit, se agață de un fals frate vi­treg, de un fals fiu, de o falsă spe­ranță că bo­gă­ția îl va face fe­ri­cit. Până la urmă își îm­pli­nește des­ti­nul printr-un gest de vi­o­lență exa­cer­bată, un epi­taf fi­resc al unei vieți al că­rei unic sens a fost ura.

De par­tea cea­laltă a ba­lan­ței, un tâ­năr preot bap­tist este sin­gu­rul com­pe­ti­tor real pen­tru pe­tro­list. Pre­tin­zându-se un de­po­zi­tar al vo­in­ței șî pu­te­rii di­vine, pro­fet și pas­tor ani­mat de o enormă forță psi­hică ade­sea ve­cină cu ne­bu­nia, el în­groapă sub apa­renta iu­bire ne­măr­gi­nită față de con­gre­ga­ția sa o lă­co­mie care îi va marca des­ti­nul în mod fa­tal. El do­rește bo­gă­ția pe­tro­lu­lui nu pen­tru a‑și salva des­ti­nul, ci pen­tru pu­te­rea pe care ba­nii i‑ar conferi‑o.

Con­frun­ta­rea ce­lor două per­so­naje cre­ază ten­siu­nea in­tre­gu­lui film. Tu, spec­ta­tor, te afli la mij­loc, țin­tuit din două părți de tul­bu­ră­toa­rea în­tre­bare pe care fil­mul ți‑o adre­sează di­rect: ce fel de bo­gă­ție e mai dezi­ra­bilă, cea care cum­pără pu­te­rea sau cea care cum­pără fe­ri­ci­rea? Pen­tru că de do­rit, ți‑o do­rești, nu‑i așa?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.