Când m‑am apu­cat de scris în blo­gul de față nu aveam în minte un scop anume, nu-mi pro­pu­se­sem ni­mic con­cret, m‑am lă­sat doar pur­tat de do­rința sim­plă de a‑mi ex­pune unele idei și gân­duri, de a le nota într-un loc unde să le pot re­vi­zita și să le ur­mă­resc evo­lu­ția: ce gân­deam atunci, ce gân­desc acum. Ni­mic nu s‑a schim­bat din in­ten­ția de atunci. Doar că, trep­tat, s‑a adă­u­gat do­rința de con­ver­sa­ție, de a schimba idei cu cei­lalți, de a in­te­rac­ționa și de a afla ce gân­desc al­ții des­pre su­biec­tele care mie îmi par sem­ni­fi­ca­tive. A tre­cut ceva timp și am în­cer­cat să fac cât mai vi­zi­bil blo­gul, ca să vă ten­tez să in­trați într‑o dis­cu­ție cu mine – până acum nu prea am suc­ces. Și de ceva timp mă tot în­treb de ce.

Pri­mul mo­tiv pe care mi l‑aș ima­gina ar fi că su­biec­tele mele nu sunt in­te­re­sante. Poate că vâr­sta mă de­ter­mină să mă con­cen­trez pe lu­cruri mai grave, mai vaste și toc­mai de aceea in­te­lec­tual mai in­di­geste. Poate că tre­că­to­rii mei vi­zi­ta­tori nu vor să dis­cute des­pre glo­ba­li­zare, criză eco­no­mică, eșe­cul de­mo­cra­ției sau euro-scep­ti­cism. Poate că obo­siți de stress-ul fi­e­că­rei zile, pre­feră ceva mai “li­ght”, mai “cool”, mai amu­zant. Dar cu pri­e­te­nii apro­pi­ați care mai trec din când în când pe aici – la fel de tă­cuți și ei ca și cei pe care nu‑i cu­nosc – am dis­cu­tat une­ori des­pre su­biec­tele pe care le abor­dez și as spune că nu par ne­in­te­re­sați. Au opi­nii for­mate, au idei și în­tre­bări – cu toate as­tea le păs­trează doar pen­tru ei.

Al doi­lea mo­tiv la care mă gân­desc este lipsa de timp. Pen­tru că tu­tu­ror ne lip­sește tim­pul, nu‑i așa? Sun­tem per­ma­nent co­nec­tați, ocu­pați, in­cluși în pro­iec­tele noas­tre sau ale al­tora și toate au ca im­pe­ra­tiv câști­gul, pro­fi­tul, be­ne­fi­ciul ma­te­rial. Nu e timp pen­tru ni­mic ne­im­por­tant, fi­e­care se­cundă e pre­ți­oasă și rit­mul nu poate să scadă nici­o­dată. De aceea “avem de aler­gat”, “ne des­cur­căm ra­pid”, “fa­cem ce pu­tem”. Viața nu ne mai dă ră­gaz de re­flec­ție, te­le­fo­nul sună me­reu, me­sa­jele email curg. Și ăsta e noul mod de viață.

Săp­tămâna tre­cută am stat acasă o zi, pen­tru că am ră­cit. Am in­ghi­țit ceai și pas­tile, dar am stat în fața lap­top-ului și am lu­crat. Și m‑am ui­tat cu in­vi­die la Kitty, pi­sica noas­tră, cum dor­mi­tează o zi în­treagă, cum pri­veste pe geam, manâncă și apoi doarme din nou. La un mo­ment dat m‑am în­tre­bat dacă o fi nor­mal să doarmă atât – pe urmă mi-am dat seama că bat câm­pii (de la fe­bră, altă scuză n‑am gă­sit): ce in­seamnă nor­mal pen­tru o pi­sică? Ani­ma­lele au mo­dul lor de a se ra­porta la viață, nu cu­nosc am­bi­ți­ile pros­tești, nu urăsc, nu con­sumă mai mult de­cât au ne­voie. Își acordă însă timp pen­tru a sta fără să facă ni­mic, con­tem­plând lu­cru­rile așa cum se în­tâm­plă ele. Tră­iesc, pur și sim­plu. Ce bine ar fi dacă ne-am pu­tea in­toarce la ani­ma­lul din noi, gă­sindu-ne rit­mul fi­resc, frec­vența na­tu­rală care să ne lase un in­ter­val de pro­prie regăsire.

De fapt tre­pi­da­ția per­ma­nentă în care ne lă­săm an­tre­nați ne face să ui­tăm com­plet exer­ci­tiul re­flec­ției, ca me­todă de a pro­gresa ca oa­meni. Ne­ma­ia­vând timp de gân­dire in­tros­pec­tivă nu pu­tem să mai dis­tin­gem ce e bun și ce e rău în viața noas­tră, cum ar tre­bui să ne re­com­pu­nem tim­pul, că­tre ce ar tre­bui să ne în­drep­tăm. In­va­dați con­ti­nuu de cei­lalți, trăim într-un con­ti­nuu zgo­mot de fond care ne îm­pie­dică să mai fim sin­guri, doar cu si­nele pro­priu și să me­di­tăm la pro­priul destin.

Poate că de aceea voi, dra­gii mei vi­zi­ta­tori, rămâ­neți tă­cuți când se în­tâm­plă să tre­ceți pe aici – nu e timp să me­di­tați prea mult la cele ce în­cerc să vi le spun. Și, de bună seamă, nu e timp nici să in­trați în vorbă cu mine – e me­reu alt­ceva mai ur­gent, mai im­por­tant de fă­cut. Sunt pu­țin trist, dar am să-mi con­ti­nui mono(b)logul. Până la capăt.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Alice

    Mo­rala: scrii prea bine! per­fect ar­gu­men­tat, rot­und în­che­iat, nu ne dai oca­zia să să­rim să te con­tra­zi­cem. mai bagă şi tu câte o şo­pâr­lică, pre­cum aceea cum că, vezi Doamne, nu am avea timp. avem do­m’ne timp, ne mai tre­bui însă şi disponibilitate..

  2. Alice Tache

    sunt de acord cu Bogdan!

  3. Alice Tache

    M‑am în­tre­bat ade­sea de ce nu (mai) co­mu­nică oa­me­nii. Iată motivele:

    1.când sunt fe­ri­ciţi sau ne­fe­ri­ciţi, pen­tru că sunt stă­rile în care nu le mai tre­buie ni­mic. nu am aş­tep­tări nici de la unii, nici de la cei­la­lţi şi în ge­ne­ral lu­mea fuge şi de unii şi de alţii, poate toc­mai din in­ca­pa­ci­ta­tea aces­tora de a înţe­lege, de a dărui.
    /*mă re­fer la con­cep­tul oc­ci­den­tal al ne­fe­ri­ci­rii, nu la ne­no­ro­ci­rea africană*/

    2.când de­vin ego­işti şi in­di­vi­du­a­li­şti. cumva sea­mănă cu prima ca­te­go­rie, prin ac­cen­tul pe pro­pria per­soană, însă mo­ti­vele de­ve­ni­rii sunt al­tele. cred că e ceea ce so­ci­e­ta­tea a fă­cut din noi, cred că e ceea ce şi So­rin în­cearcă să ne spună. doar că So­rin ne oferă şi so­lu­ţia, cu plat­formă cu tot. îţi tre­buie o doză de al­tru­ism şi ge­ne­ro­zi­tate ca să co­mu­nici, chiar şi idei. îţi tre­buie un soi de so­li­da­ri­tate şi res­pect pen­tru cei ce o fac.

    3. acum, ce pu­tem face noi din ceea ce a fă­cut so­ci­e­ta­tea din noi: a ne în­suşi un exer­ci­ţiu şi o teh­nică a măr­tu­ri­si­rii, a îm­păr­tă­şi­rii, care este un efort vo­lun­tar, nu lip­sit de pe­ri­col (poţi să de­vii ri­di­col, poţi să le­zezi, poţi să şo­chezi, poţi să zgâ­lţâi), dar care poate me­rită asumat.

  4. Bogdan A

    Nu e vorba de idei ne­in­te­re­sante, iti ci­tesc (ci­tim) blo­gul cu mult in­te­res, de la prima adresa. Umo­rul, sen­si­bi­li­ta­tea cu care scunt scrise ar­ti­co­lele, per­spec­tiva din care sunt pri­vite si­tu­a­ti­ile (in sfar­sit un om nor­mal!) ma fac sa sa­vu­rez fi­e­care din ar­ti­cole, chiar si in do­me­nii in care nu am nici o treaba.
    Dar, intr-ade­var, vi­teza cu care tre­buie sa luam de­ci­zii si sa ac­tio­nam este foarte mare, ast­fel ca scur­tele mo­mente de de­lec­tare le pier­dem cu ci­ti­tul si nu ne mai ra­mane timp de scris. 🙁 .
    In plus, e ca la pe­tre­ce­rile din scoala ge­ne­rala: pana nu iese o fata sau un ba­iat mai cu­ra­josi la dans, nu prea se in­ghe­suie restul 🙂
    Poate mai spar­gem de acum li­nis­tea si de­clan­sam ceva di­a­log pe spa­tiul virtual 😉
    Nu ca e ceva mai im­por­tant de fa­cut, dar e greu sa fii pri­mul la dans, se uita toata lu­mea 😀 Si in plus cand sunt de acord cu tot ce scrii, nu pot sa fac ca o mare cla­sica in vi­ata si sa co­men­tez: “wow”, “cool”, “kepp it up, man!”, “yes­sss”. Ceva sub­stanta, nerv, mi­ro­de­nie tot trebuie 😉
    Acum ca vi­teza cu care ne de­ru­lam vi­ata este mare sau mica este un con­cept mult prea re­la­tiv pen­tru a fi dis­cu­tat intr-un co­men­ta­riu; insa ceea ce tre­buie sa re­a­li­zam este ca vi­teza ne‑o dam noi; nu sun­tem “an­tre­nati” de al­tii, de so­ci­e­tate, de gu­vern, etc. Noi de­ci­dem ca vrem sa fa­cem si aia, si asta, si ai­lalta si in timp scurt, noi de­ci­dem pri­o­ri­ta­tile. Si­gur, pre­siu­nea este mare, daca nu faci una sau alta poate sa para ca o pier­dere, poate e, poate nu, dar vi­teza cu care mer­gem tre­buie sa fie “la li­mita evi­ta­rii ori­ca­rui pe­ri­col” — pa­ra­fra­zand un pa­ra­graf de lege muuult po­me­nit. Si ori­cat de re­pede mer­gem, in­tot­dea­una tre­buie sa fie timp sa lasi to­tul — ori­cat de ur­gent — la o parte, pen­tru ca sa ob­servi vi­ata si din alta per­spec­tiva; sau sa te ri­dici dea­su­pra tra­fi­cu­lui, pur si sim­plu observandu‑l.
    Dixit !

    • Sorin Sfirlogea

      E pur si mu­ove! Există viață după ser­vici. Mă bu­cur de vi­zi­tele tale (voas­tre) pen­tru că așa știu că nu sunt sin­gur îm­po­triva tuturor 🙂
      Ai drep­tate, vi­teza și rit­mul vie­ții noas­tre me­rită o dis­cu­ție mai largă de­cât un co­men­ta­riu și pro­mit să re­vin la su­biect. Mă gân­desc că ar tre­bui abor­dat prin ca­te­go­ri­si­rea lu­cru­ri­lor care ne aglo­me­rează viața facând‑o mai alertă de­cât pu­tem une­ori su­porta și apoi o ana­liză sin­ceră a ne­ce­si­tă­ții lor re­ale. S‑ar pu­tea să fim mi­rați de ceea ce vom constata…
      Până atunci însă nu te uita că cei­lalți n‑au ie­șit la dans; uite ce bine ne miș­căm noi doi și asta e îndeajuns.

  5. Miezu

    “Aprob po­zi­tiv” toate cele spuse, de fapt chiar am timp dar il ucid cum nu trebuie!!!


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.