Pre­su­pu­nând că nu se va apuca de mă­sluit evi­den­țele po­pu­la­ției, gu­ver­nul are acum sar­cina de a face ceea ce ar fi tre­buit să facă îna­inte de a stârni tot de­ran­jul cu re­fe­ren­du­mul: să sta­bi­lească în mod co­rect nu­mă­rul de per­soane cu drept de vot. Acuma, dacă eu în­țe­leg co­rect toată treaba asta, ca să scoți pe ci­neva de pe lis­tele elec­to­rale îți tre­buie niște acte care să do­ve­dească si­tu­a­ția per­soa­nei res­pec­tive: mai tră­iește, a re­nun­țat la ce­tă­țe­nia ro­mână etc. Care acte nu se ob­țin cât ai bate din palme. În nici un caz nu până pe 12 septembrie.

Ci­tesc un­deva că Au­to­ri­ta­tea Elec­to­rală Per­ma­nentă ar fi fă­cut anul tre­cut o ve­ri­fi­care a lis­te­lor elec­to­rale la apro­xi­ma­tiv 40% din pri­mă­ri­ile Ro­mâ­niei. În urma aces­tei ve­ri­fi­cări au des­co­pe­rit vreo 33.000 de per­soane care tre­bu­iau scoase de pe liste, exis­tând si ac­tele ne­ce­sare. Ex­tra­po­lând, am mai pu­tea găsi vreo 50.000. Hai, o sută de mii pen­tru toată Ro­mâ­nia. Dar pen­tru a con­si­dera re­fe­ren­du­mul va­lid tre­buie însă să scadă elec­to­ra­tul cu vreo 1.374.360 de per­soane — mi se pare că sunt prea mulți ca să cla­ri­fici si­tu­a­ția lor în doar câ­teva săp­tămâni. Re­pet: nu iau în cal­cul o mă­slu­ire orches­trată de USL.

Și-atunci îmi pun în­tre­ba­rea de ce a ce­rut CCR așa ceva, dacă chiar și un ra­țio­na­ment sim­plu ne de­mon­strează că ci­fra nu poate fi mo­di­fi­cată ma­jor în doar câ­teva săp­tămâni? Răs­pun­sul pe care mi‑l dau eu este că po­li­ti­cie­nii tre­buie for­țați să aibă pro­pri­e­ta­tea afir­ma­ți­i­lor pe care le fac. Asta în­țe­leg că este sem­ni­fi­ca­ția aces­tei de­ci­zii de amâ­nare. Domni­lor gu­ver­nanți, aveți du­bii cu pri­vire la lis­tele elec­to­rale? Foarte bine, ve­ri­fi­cați-le. Poate o să vi se adre­seze și în­tre­ba­rea de ce nu le-ați ve­ri­fi­cat îna­inte de a de­clanșa un re­fe­ren­dum. La care, de­si­gur, am fi toți cu­ri­oși să aflăm care e ex­pli­ca­ția. Eu am o bă­nu­ială: in­com­pe­tența ad­mi­nis­tra­tivă. Cei de la USL n‑au pre­vă­zut că se va cere un cvo­rum mi­ni­mal, apoi nu s‑au gân­dit că nu‑l vor atinge. Aflați în fața unei re­a­li­tăți in­e­dite au în­ce­put să pro­tes­teze, într-un mod care îi autoacuză.

Să re­ca­pi­tu­lăm scurt ce s‑a în­tâm­plat: USL vrea să‑l dea jos pe Bă­sescu, în­cepe re­fe­ren­du­mul pe baza lis­te­lor elec­to­rale fur­ni­zate de gu­vern (adică tot USL), face tot fe­lul de ma­tra­pa­z­lâ­curi prin pri­ma­rii USL pen­tru a forța oa­me­nii să vo­teze (tom­bole, tu­rism elec­to­ral etc), nu re­u­șeste să adune cvo­ru­mul ne­ce­sar și se plânge — tot USL — că lis­tele elec­to­rale nu sunt ac­tu­a­li­zate. Cine tre­buia să le ac­tu­a­li­zeze? Gu­ver­nul, adică — ați ghi­cit — USL! Iar Cur­tea Con­sti­tu­țio­nală con­stată tot acest circ și zice: dragă USL, în­țe­leg ne­mul­țu­mi­rea ta, dar văd că ne­sim­ți­ții ăia de la USL nu și-au fă­cut treaba, așa că le ter­men ălora de la USL până pe 12 sep­tem­brie să-mi aducă lis­tele elec­to­rale co­rec­tate. De USL.

Ce‑a în­țe­les USL că tre­buie să facă, ve­deți aici. Des­pre dom­nul Ioan Rus am cre­zut că e doar un lingău, dar văd că e și prost pe dea­su­pra. Cum vine aia: pri­ma­rul și câ­țiva lo­cu­i­tori de nă­dejde ai sa­tu­lui fac un mini-re­cen­sământ? Unde sun­tem aici, în Pa­pua? Unde sunt do­cu­men­tele care atestă in­e­xis­tența per­soa­ne­lor, unde sunt me­ca­nis­mele de con­trol și ve­ri­fi­care pen­tru a evita abuzurile?

* * *

În­tre timp Vo­cea Ru­siei la­udă USL pen­tru că au fost per­se­ve­renți și au re­nun­țat la ati­tu­di­nea de­fe­tistă. Și mă cam în­gro­zește ideea că am ajuns de râ­sul Eu­ro­pei și de la­uda ru­și­lor. Domni­lor, di­rec­ția e bună, sen­sul e greșit!


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.