Doi morți și nouă ră­niți la Em­pire State Bu­il­ding. Doi­spre­zece morți la pre­miera fil­mu­lui Bat­man. Șap­te­zeci și șapte de morți pe in­sula Utoya, în Nor­ve­gia. Cu cât dis­tanța din­tre noi și aceste eve­ni­mente e mai mare, cu atât e ne­voie de mai mulți morți pen­tru a ne simți im­pre­sio­nați. Ce se în­tâm­plă cu lu­mea asta? Nu mai e alt răs­puns de­cât vi­o­lența? Nu mai e timp de­cât pen­tru arme și bombe? Iar noi, cei­lalți, ce fa­cem? Asis­tăm calmi la mă­ce­lu­rile în­de­păr­tate și ne bu­cu­răm că nu se în­tâm­plă lângă noi?

An­ders Brei­vik a fost con­dam­nat la 21 de ani de în­chi­soare pen­tru că a ucis șap­te­zeci și șapte de oa­meni. Mai pu­țin de pa­tru luni pen­tru fi­e­care viață lu­ată. E co­rect? Ar fi tre­buit con­dam­nat la moarte? Ar fi tre­buit să facă în­chi­soare pe viață? Brei­vik are 33 de ani, deci va fi eli­be­rat la 54. Mai e mo­ral să se bu­cure de li­ber­tate după ce a luat viața atâ­tor oameni?

Eu­ropa nu cu­mu­lează pe­dep­sele. Sis­te­mele ju­ri­dice ale bă­trâ­nei ci­vi­li­za­ții aplică doar pe cea mai mare din­tre ele, în ca­zul în care ai co­mis con­co­mi­tent mai multe in­frac­țiuni. Eu­ropa nu con­damnă la moarte. Eu­ropa crede în ier­tare și în re­e­du­care. Doar e oare po­si­bilă re­e­du­ca­rea lui Brei­vik? Sau — și mai dur pusă în­tre­ba­rea — mai e utilă so­ci­e­tă­ții această re­e­du­care? E în­drep­tă­țită spe­ranța de în­drep­tare a unui puști care a fu­rat dintr-un ma­ga­zin sau care s‑a în­că­ie­rat cu alt­ci­neva. E mo­ral să do­rești re­e­du­ca­rea unui in­di­vid care a ucis fără re­mu­ș­care șap­te­zeci și șapte de se­meni ai săi, doar pen­tru că aveau alte opi­nii po­li­tice de­cât ale sale? Și, după ce îl re­e­duci, ce vrei să ob­ții de la el? Să con­tri­buie la dezvol­ta­rea ge­ne­rală a so­ci­e­tă­ții? Să de­vină un mo­del comportamental?

În Ro­mâ­nia un so­cio­pat a violat‑o și a ucis‑o pe Ma­suno Yu­rika pen­tru un lap­top, un iPhone și ceva va­lută. De fi­e­care dată când văd fo­to­gra­fia fe­tei ăs­teia îmi vine să mor de ru­șine. Știu că la ae­ro­por­tul Oto­peni se în­tâm­plă tot fe­lul de mi­nuni și nu fac ni­mic. Nici tu nu faci ni­mic, tu care ci­tești acum. Amân­doi sun­tem com­plici. Asta nu e o pro­blemă de po­li­tică ex­ternă. Nu e o pro­blemă de se­cu­ri­tate na­țio­nală. E o pro­blemă la care sun­tem păr­tași, cei care în­toar­cem ca­pul și nu spu­nem ni­mic. Pen­tru că nouă nu ni s‑a în­tâm­plat și nici nu poate să ni se în­tâm­ple asta. Deci nu ne pasă.

Nico­lae Vlad — uci­ga­șul fe­tei din Ja­po­nia — e acum des­co­pe­rit ca făp­taș al al­tor crime, tâ­lhă­rii șî vi­o­luri. Dintr‑o dată po­li­ția l‑a de­con­spi­rat, a gă­sit probe, a ac­țio­nat. Până acum îl ig­nora dis­cret, tolerându‑l în ae­ro­port, deși știau că n‑are nici un că­pă­tâi. Asta mă face să mă în­treb: e oare ex­ce­siv să ur­mă­rești per­soa­nele sus­pecte din punct de ve­dere so­cial? Ima­gi­nați-vă un in­di­vid care nu are stu­dii, nu are nici o ca­li­fi­care și nu are nici un loc de muncă de multă vreme. Poate nu l‑a avut nici­o­dată. E un abuz al sta­tu­lui să‑l ur­mă­rească pe acest per­so­naj și să‑l ia la în­tre­bări des­pre sursa ve­ni­tu­ri­lor sale? Să‑l în­trebe din ce se hră­nește? Sau e mai bine să aș­tep­tăm să co­mită tâ­lhă­ria, vi­o­lul, crima ca să pu­nem aceste în­tre­bări? Știm oare câte ast­fel de in­frac­țiuni se pe­trec, dar rămân nești­ute, ne­des­co­pe­rite? În­tre­bați-vă câ­tor ți­gani li se po­tri­vește des­cri­e­rea asta: fără școală, fără ca­li­fi­care, fără loc de muncă, dar cu Audi Q7 sau BMW se­ria 5. Sute? Mii? Ori­cum, des­tui, nu‑i așa? E un abuz să fie duși la sec­ție și în­tre­bați des­pre mo­dul lor de viață? E un abuz să li se con­fiște ceea ce nu pot justifica?

Șo­fe­rul de taxi care l‑a dus pe Nico­lae până la pă­du­rea unde a ucis a po­ves­tit cu lux de amă­nu­nte eve­ni­men­tele. Cu to­nul cel mai in­ge­nuu din lume, in­di­vi­dul ex­plică mo­da­li­ta­tea în care el a fost com­plice la crimă — să nu-mi spu­neți că a cre­zut cu ade­vă­rat că Nico­lae era un bun sa­ma­ri­tean care ajuta o tâ­nără din Ja­po­nia. Știa cine e in­di­vi­dul, știa că se ocupă cu lu­cruri du­bi­oase, știa că ducându‑i în pă­dure nu pot să se în­tâm­ple lu­cruri bune. Dar șo­fe­rul de taxi nu e pro­ba­bil nici el din tagma ce­lor mai co­recți — știm toți po­vești cu ta­xi­me­triști care jec­mă­nesc stră­ini punându‑i să plă­tească de cinci-șase ori va­loa­rea cur­sei de la ae­ro­port în oraș. Da, ei sunt blânzi, nu‑i omoară, ei doar tâlhăresc.

Și să nu-mi spu­neți că po­li­țiș­tii sunt in­su­fi­cienți pen­tru câți de mulți in­frac­tori există — nu mai cum­păr tex­tul ăsta. L‑aș crede dacă po­li­ția i‑ar aresta pe o parte din ei, dar ar fi co­ple­șită de nu­mă­rul in­frac­to­ri­lor. În re­a­li­tate po­li­ția e în câr­dă­șie cu ei, de cele mai multe ori. Pen­tru că ris­cul de a fi prinși e mic. Și chiar dacă sunt prinși în fla­grant, po­li­țiș­ti­lor nu li se dau cine știe ce pe­depse. Dar, dacă ar fi după mine, pe­deapsa pen­tru un po­li­țist in­frac­tor ar tre­bui să fie se mul­ti­plice cu trei față de un ce­tă­țean obiș­nuit. Pen­tru că po­li­țis­tul a ju­rat să res­pecte le­gea, iar noi l‑am in­ves­tit cu în­cre­de­rea noas­tră că va fi onest. Tră­da­rea aceasta tre­buie să‑l coste amarnic.

Acum vreo șase ani un om de afa­ceri ja­po­nez a mu­rit în mod stu­pid pe stradă, ră­nit grav de la mu­ș­că­tu­rile unui mai­da­nez. Lu­mea își amin­tește nu­mele ja­vrei, dar nu pe al omu­lui. Am fă­cut ceva ca ur­mare a ace­lei în­tâm­plări? Nu. Ro­mâ­nia este țara unde pen­sio­na­rii urlă că au pen­sii prea mici, dar gă­sesc bani pen­tru a hrăni cu sa­lam po­tăi va­ga­bo­ande și gă­sesc ener­gie pen­tru a le apăra de hin­gheri, chiar dacă sunt agre­sive. Ro­mâ­nia este țara unde oa­me­nii pot ieși în stradă zile la rând pen­tru a cere de­mi­te­rea pre­șe­din­te­lui, dar nu pro­tes­tează nici mă­car cinci mi­nute când un om ne­vi­no­vat moare din ca­uza unui sis­tem mă­ci­nat pe di­nă­un­tru de co­rup­ția măruntă.

Pă­du­rea unde a mu­rit Yu­rika e la că­țiva pași de casa mea, de casa ta. Am fi pu­tut să o sal­văm? Pro­ba­bil. Știam ce se în­tâm­plă? Știm și acum, știam și atunci. Am fă­cut ceva? Nu. Vom face ceva de acum înainte?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.