Nicu a lu' Gica Măndici

Nu știu dacă ști­ați – eu recu­nosc că habar n‐aveam – că Româ­nia a dat lumii cam toți marii inven­ta­tori, cer­ce­tă­tori și scri­i­tori, doar că invi­dia și rău­tă­cis­mele celor­lalte popoare au împie­di­cat până acum recu­noaș­te­rea mondi­ală a aces­tui ade­văr. Din feri­cire avem niște bravi jur­na­liști, româ­nași până în măduva oase­lor, care se luptă cât e ziulica de lungă să ne repună pe pano­pli­ile mapa­mondu­lui, acolo unde ne e locul de drept. Și unde s‐ar putea ei afla, pe ce bari­cade ale patri­o­tis­mu­lui înflă­că­rat, dacă nu pe mete­re­zele feli­xiene de la Antena 3?

De curând ei au scris încă o filă nepie­ri­toare din isto­ria geni­a­li­tă­ții româ­nești, dezvăluindu‐ne nouă – și prin noi între­gii lumi – care este ade­vă­rata ori­gine a lui Nico­las Tesla. Sârb? Aș! Croat! Nnț! Dra­gii mei, țîneți‐vă bine: geniul e român! Ade­vă­ra­tul lui nume este Nico­lae Teslea și e băi­atu' lu' Gica a lu' Măn­dici, aia de se ținea cu un popă orto­dox, Milu­tin Teslea. Da' nici pe nea­mul lui Milu­tin nu i‐a che­mat Teslea din­tot­dea­una, ci Dră­ghici – erau dul­gheri și fiin'că lucrau cu tesla și tot dădeau cu ea într‐o anu­mită parte a cor­pu­lui, le‐a zis lumea Teslea. Deci cum v‐am zis, Nicu­șor a lu' Gica Măn­dici s‐a ajuns om mare la Ame­rica și a inven­tat niște tre­buri com­pli­cate, bașca a vor­bit cu extra­te­reș­trii. Că așa‐s româ­nii ăștia, dați dra­cu­lui de deș­tepți și des­cur­că­reți, da' numa' în Ame­rica se rea­li­zează, că acasă nu pot fiin'că-i ține cămașa la sub­ți­ori.

Din surse sigure știu că Antena 3 pre­gă­tește și alte dez­vă­lu­iri de excep­ție. Vom afla în curând că Jorge Louis Bor­ges e de fapt George a lu' Safta Bor­gescu, dintr‐un sat de oameni săraci din deltă, care tatăl lui n‐avea lotca sa pes­că­rească, deci era cel mai sărac din­tre toți. Și l‐au pus pe micul Geor­gică pe o plută de stuf, că n‐avea ce să‐i dea să mănânce și l‐a dus apa până la Pireu, unde l‐a pes­cuit un căpi­tan olan­dez, care avea o iubită argen­ti­ni­ancă și uite‐așa a ajuns Geor­gică a lu' Bor­gescu la Bue­nos Aires, de i‐au zis ăia Jorge Louis Bor­ges, că atâta s‐au pri­ce­put și ei să tra­ducă. Da' el nici­o­dată n‐a uitat limba română și tra­di­ți­ile stră­mo­șești, atâta doar că s‐a‐nfrânat și nu și le‐a mani­fes­tat pe față.

Nu vă stric toate sur­pri­zele care ni le‐a pre­gă­tit Antena 3 des­pre români fai­moși, doar atâta vă mai zic: au mers îna­poi în isto­rie până la comuna pri­mi­tivă și au des­co­pe­rit că tot român era și ăla de a inven­tat sco­bi­tul în nas și mer­sul pe jos. Ginte latină, dom­nule, n‐ai ce‐i mai zice!


Citește...


Evaluează...

Mulțumesc! Spune și altora despre articol.
 
Spune-mi, te rog, cum ți s-a părut articolul?
  • Interesant
  • Original
  • Amuzant
  • Plictisitor
  • Trist
  • Enervant

Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


  1. Ovidiu Oancea

    Pai tu te indo­iai ca omul pri­mi­tiv era roman? :))


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu