Nicu a lu' Gica Măndici

Nu știu dacă ști­ați — eu recunosc că habar n‑aveam — că Româ­nia a dat lumii cam toți marii inven­ta­tori, cercetă­tori și scri­itori, doar că invidia și răută­cis­mele celor­lalte popoare au împied­i­cat până acum recunoașterea mon­di­ală a aces­tui ade­văr. Din feri­cire avem niște bravi jur­nal­iști, româ­nași până în măduva oaselor, care se luptă cât e ziulica de lungă să ne repună pe panopli­ile mapa­mon­du­lui, acolo unde ne e locul de drept. Și unde s‑ar putea ei afla, pe ce bar­i­cade ale patri­o­tismu­lui înflăcărat, dacă nu pe meterezele felix­iene de la Antena 3?

De curând ei au scris încă o filă nepier­i­toare din isto­ria genial­ității românești, dezvăluindu-ne nouă — și prin noi întregii lumi — care este ade­vărata orig­ine a lui Nico­las Tesla. Sârb? Aș! Croat! Nnț! Dragii mei, țîneți-vă bine: geniul e român! Ade­văratul lui nume este Nico­lae Teslea și e băiatu' lu' Gica a lu' Măndici, aia de se ținea cu un popă orto­dox, Milutin Teslea. Da' nici pe nea­mul lui Milutin nu i‑a chemat Teslea din­tot­deauna, ci Drăghici — erau dul­gheri și fiin'că lucrau cu tesla și tot dădeau cu ea într‑o anu­mită parte a cor­pu­lui, le‑a zis lumea Teslea. Deci cum v‑am zis, Nicușor a lu' Gica Măndici s‑a ajuns om mare la Amer­ica și a inven­tat niște tre­buri com­pli­cate, bașca a vor­bit cu extratereștrii. Că așa‑s românii ăștia, dați drac­u­lui de deștepți și des­cur­căreți, da' numa' în Amer­ica se real­izează, că acasă nu pot fiin'că‑i ține cămașa la sub­țiori.

Din surse sig­ure știu că Antena 3 pregătește și alte dezvăluiri de excepție. Vom afla în curând că Jorge Louis Borges e de fapt George a lu' Safta Borgescu, dintr-un sat de oameni săraci din deltă, care tatăl lui n‑avea lotca sa pescărească, deci era cel mai sărac din­tre toți. Și l‑au pus pe micul Geor­gică pe o plută de stuf, că n‑avea ce să‑i dea să mănânce și l‑a dus apa până la Pireu, unde l‑a pes­cuit un căpi­tan olan­dez, care avea o iubită argen­tini­ancă și uite-așa a ajuns Geor­gică a lu' Borgescu la Buenos Aires, de i‑au zis ăia Jorge Louis Borges, că atâta s‑au pri­ceput și ei să tra­ducă. Da' el nicio­dată n‑a uitat limba română și tradiți­ile stră­moșești, atâta doar că s‑a-nfrânat și nu și le‑a man­i­fe­s­tat pe față.

Nu vă stric toate sur­prizele care ni le‑a pregătit Antena 3 despre români faimoși, doar atâta vă mai zic: au mers înapoi în isto­rie până la comuna prim­i­tivă și au descoperit că tot român era și ăla de a inven­tat sco­bitul în nas și mer­sul pe jos. Ginte lat­ină, dom­nule, n‑ai ce‑i mai zice!


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


  1. Ovidiu Oancea

    Pai tu te indoiai ca omul prim­i­tiv era roman? :))


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu