Noi vă dăm circ

Ultima găsel­niță a lui Sorin Șmecherescu este să facă hipo­drom în București. Ce să spun, monșer, teri­bil ce simțeam nevoia de curse! Pare că bucureșteanul mediu este fas­ci­nat de exhibiți­ile dom­nu­lui pri­mar, pen­tru că se bucură de o pop­u­lar­i­tate abso­lut sur­prinză­toare. Nu m‑ar mira să aflu că mai mult de jumă­tate din București susține ideea de hipo­drom, deși — dacă îi iei la bani mărunți — ar recunoaște că mai sunt străzi fără canalizare, că blocurile tre­buie reabil­i­tate ter­mic și even­tual ren­o­vate, că sunt clădiri care se prăbușesc la primul cutremur mai mare, că trans­portul în comun e încă departe de nevoile orașu­lui, că… Lista e lungă, dar cui îi pasă?

Acum mulți ani am văzut un fel de glu­miță la TV, în care Puiu Căli­nescu ieșea în mod repetat cu o roabă plină cu nisip pe poarta unei fabrici. Por­tarul era foarte vig­i­lent și îl oprea de fiecare dată ca să ver­i­fice ce are în roabă, apoi con­stata că e doar nisip și‑l lăsa să treacă. La un moment dat, îl oprește din nou și‑l între­abă intri­gat: "da' ce faci, nene, cu atâta nisip?". La care Puiu Căli­nescu îl lămurește: "aaa! mie nu nisipul îmi tre­buie, ci roa­bele…". În mod sim­i­lar dom­nul Oprescu ne oferă o momeală pe care s‑o urmărim — hipo­dro­mul se va con­strui pe un teren al stat­u­lui, dar nu vrea să spună exact unde "ca să nu dis­pară terenurile". În tra­duc­ere "eu sunt foarte onest și nu fac aran­ja­mente cu terenuri". În timp ce lumea urmărește acest fir logic, el își freacă mâinile pen­tru că știe că banul gros va fi la con­strucția propriu-zisă. Acolo însă se va prevala de orga­ni­zarea unei lic­i­tații, ca și cum n‑am ști că toate sunt tru­cate.

Și uite așa, după sta­dionul național și prob­a­bil înainte de cat­e­drala mân­tu­itoare, vom avea încă un loc unde poporul primește circ. Pâine n‑are decât să-și facă rost sin­gur.


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu