Am ci­tit de la cap la coadă și de la coadă la cap și nu mi‑a ve­nit a crede ochi­lor. Am mai stat pu­țin și am ci­tit din nou, gân­dindu-mă că poate am dat eu un alt în­țe­les tex­tu­lui. De­geaba. Nu mi‑a mai ră­mas de­cât va­ri­anta nă­u­ci­toare a în­țe­le­su­lui sim­plu și di­rect, cel care la prima ve­dere m‑a șo­cat și m‑a de­ter­mi­nat să re­ci­tesc de mai multe ori, con­vins că nu des­ci­frez eu co­rect mesajul.

Vic­tor Ponta a de­cla­rat la Bis­trița, re­fe­rindu-se la ade­ra­rea la Uniu­nea Eu­ro­peană, că

Dacă ni se spu­nea în 2007, dom­nule, nu o să aveți nici dru­muri, nici spi­tale, nici agri­cul­tură ca în Vest, dar o să vă fa­cem ANI și DNA, poate că ne gân­deam de mai multe ori […]

E o re­cu­noaș­tere des­chisă că îl de­ran­jează in­sti­tu­ți­ile anti-co­rup­ție. Le-ar desfi­ința mâine, dacă ar pu­tea. Nu pen­tru că el per­so­nal ar vrea să facă nu știu ce afa­ceri, ci pen­tru că de­ran­jează pe toți ba­ro­nii și spon­so­rii par­ti­du­lui, iar tot scan­da­lul se varsă în ca­pul lui. Ca pre­șe­dinte de par­tid tre­buie să facă de­cla­ra­ții și să se so­li­da­ri­zeze cu acu­za­ții. Ca prim-mi­nis­tru tre­buie să exe­cute un ba­let com­pli­cat, pu­nând bețe în roate aces­tor in­sti­tu­ții, dar foarte dis­cret și cu o mie de pre­ca­u­ții le­gale, ca să nu se tre­zească cu ofi­ci­a­lii eu­ro­peni pe cap. E obo­si­tor probabil.

În al doi­lea rând e o de­cla­ra­ție care, te­o­re­tic, de­notă ne­în­țe­le­ge­rea ade­ră­rii în sine. Tre­buia UE să ne facă dru­muri și spi­tale și agri­cul­tură sau chiar noi tre­buia să ne pu­nem pe muncă? Oare Vic­tor Ponta nu pri­cepe asta? O, ba da, si­gur că pri­cepe, dar na­țio­na­lis­mul ăsta de doi bani dă bine din punct de ve­dere elec­to­ral. În plus, peste ceva timp, când va fi căș­ti­gat ale­ge­rile, așa cum speră și pare tot mai pro­ba­bil, va pu­tea fo­losi acest text ca o scuză pen­tru mă­su­rile ne­po­pu­lare, dând vina pe UE pen­tru lipsa fi­nan­ță­ri­lor ne­ce­sare pen­tru a‑și ține pro­mi­siu­nile de azi.

În­treaga de­cla­ra­ție se ba­zează pe con­vin­ge­rea că lu­mea nu e atât de in­te­re­sată de lupta anti-co­rup­ție prin in­sti­tu­ții, deși aproape orice ro­mân e de acord că în țara asta se fură pe rupte. Cu toate as­tea nu ANI și DNA sunt so­lu­ția în opi­nia noas­tră, ci o Eu­ropă care să ne dea și nouă ceva, cât mai mult, să ne în­des­tu­leze. Asta vrem de la ei: să ne dea și să ne lase în pace. Că asta e țara noas­tră șî noi sun­tem stă­pâni aici. Iar co­rup­ții noș­trii pot să fure nițel și ei, dacă ne rămâne și nouă ceva. Un mic, o bere.

Un pri­e­ten de-al meu, mai în vâr­stă și deja ie­șit la pen­sie, îmi ex­plica cu pu­țin timp în urmă că to­tul va fi mai bine de acum îna­inte, pen­tru că o să căș­tige USL ale­ge­rile și lu­cru­rile se vor în­drepta. Știam că are ve­deri de stânga, de fapt nu prea a re­u­șit nici­o­dată să se des­partă con­cep­tual de mo­de­lul sta­tu­lui pro­tec­tor, așa că nu l‑am con­tra­zis di­rect, dar l‑am în­tre­bat ce îl face să cre­adă că noii gu­ver­nanți vor fi mai buni de­cât cei di­na­inte. Mi‑a răs­puns cu un glas foarte si­gur că “ăș­tia mai fură și ei, dar mai și fac câte ceva, față de ăia de la PDL care doar au fu­rat”. Ăsta e elec­to­ra­tul USL, oa­meni care au ajuns la ca­pă­tul răb­dă­rii și sunt dis­puși să to­le­reze un pic de co­rup­ție, dacă sunt fă­cuți și ei păr­tași la bu­năs­ta­rea ce re­zultă din ea. Și pen­tru ei sunt fă­cute acest tip de declarații.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Mihaela Ionescu

    Pri­e­te­nul tau mi-aduce aminte de tanti Veta, care, in­tre­bata de ce il vo­teaza pe Ma­zare a ras­puns: “Pai, fura el si ne da si noua”. Pro­ba­bil se re­fe­rea la ca­do­u­rile electorale…Din pa­cate, si­tu­a­tia in care am ajuns se da­to­reaza fap­tu­lui ca ma­jo­ri­ta­tea are ceva, mai mic sau mai mare de fu­rat, de as­cuns, in­te­rese mai mici sau mai mari de servit…Unii se mul­tu­mesc cu un mic si o bere, al­tii cu con­turi in care sa varsa eu­roi. Sper sa apu­cam si noi vre­mu­rile in care un con­du­ca­tor este apre­ciat cam asa: “Mun­ceste el, si mun­cim si noi, pe langa el!”


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.