Mâine ani­ver­săm trei ani de când s‑a des­fă­șu­rat un re­fe­ren­dum prin care po­pu­la­ția Ro­mâ­niei a de­cis că vrea par­la­ment uni­ca­me­ral, cu doar 300 de par­la­men­tari. Și de atunci nu s‑a în­tămplat ni­mic. Doar Bă­sescu mai scoate su­biec­tul ăsta pe masă, când vrea să plimbe pi­sica moartă pe sub na­sul par­la­men­ta­ri­lor care îi sunt os­tili. Dar pe bune, din­colo de dis­pu­tele din­tre po­li­ti­cieni, ni­meni nu dă o ex­pli­ca­ție cu pri­vire la ne­im­ple­men­ta­rea aces­tei hotărâri.

Nu doar atât. Asis­tăm acum la dis­cu­ți­ile din USL — con­duse de o anume Alina Gor­ghiu — care con­clu­zio­nează că “[…] nu do­rim în mod clar uni­ca­me­ra­lis­mul, ci do­rim men­ți­ne­rea bi­ca­me­ra­lis­mu­lui, dar nu sub orice formă, ci do­rim un bi­ca­me­ra­lism di­fe­renţiat.[…]”. Deci: “ba pe‑a mă-tii, bă, po­po­rule! ete că nu vrea mu­ș­chiu’ nostru!”.

Și nu doar atât. Ca mo­di­fi­care de con­sti­tu­ție se do­rește ca prin mo­țiu­nea de cen­zură să se pro­pună și un nou prim-mi­nis­tru, iar dacă mo­țiu­nea trece, pri­mul-mi­nis­tru de­sem­nat să se apuce de for­mat noul ca­bi­net. Adică nu le mai tre­buie pre­șe­dinte care să de­sem­neze un prim-mi­nis­tru, îl nu­mesc după bu­nul plac.

Dom­nul Ponta con­tri­buie și el, spu­nând că în vi­i­tor nu ar mai tre­bui să căs­căm gura la ce spune Cur­tea Con­sti­tu­țio­nală și că dacă nu le plac po­li­ti­cie­ni­lor re­zo­lu­ți­ile date de curte le pot mo­di­fica în par­la­ment cu 2/3 din vo­turi. Că Par­la­men­tul e miezu’, ei sunt deș­tepți și fru­moși și aleși de po­por, deci pă­re­rile lor sunt cele mai bune.

Vă amin­tiți când spu­neam că USL vrea re­pu­blică par­la­men­tară? Uite cum se adună ar­gu­men­tele că am drep­tate. To­tul se vrea pus în mâna in­di­vi­zi­lor pe care acum îi ve­deți pe afi­șele elec­to­rale. O parte din ei sunt ji­go­di­ile bă­trâne, ăia care fac jo­cu­rile și trag sfo­rile. Res­tul sunt “un su­flu nou”, adică fini, se­cre­tare și alți aco­liți ai ji­go­di­i­lor, care vor face ce le spun ăia care i‑au bă­gat în par­la­ment. Așa cum e ca­zul de la Te­le­or­man. Domni­șoara se­cre­tară va de­veni, nu‑i așa, o fra­gedă constituantă.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.