Când am dreptate în privința interpretării unui eveniment, când se dovedește ulterior că am înțeles dedesubturile unor întâmplări, nu e doar bucuria de a vă putea spune: v‑am zis eu! Este desigur și puțin din orgoliul ăsta mărunt, de a avea dreptate, de a te simți învingător în fața celorlalți care nici măcar nu te-au contrazis — n‑am să mă prefac imun la măruntele meschinării pe care firea umană le incumbă prin însăși natura sa. Dar e ceva mai mult de atât. E dovada irefutabilă că judecata pe care o aplic este validă, că reușesc să intuiesc corect ordinea în care trebuie citite evenimentele pentru a desluși ceea ce făptuitorii lor vor să rămână nedeslușit. E un fel de victorie a unui mic Sherlock Holmes, care are ocazia să mai spună o dată: elementary, my dear Watson!
Kelemen Hunor a dat un interviu în presa maghiară (cu Google Translate se obține o traducere inteligibilă). Și spune două lucruri notabile. Primul e că Voiculescu este tumoarea canceroasă a politicii românești. Al doilea este că România nu este o națiune pe deplin formată. Pentru moment să lăsăm deoparte prima afirmație și să ne concentrăm pe a doua. De ce spune asta domnul Hunor? Pentru că vrea să argumenteze de ce ar dori ca la modificarea constituțională ce va urma în viitorul apropiat să dispară din text sintagma “stat național unitar“1. Și de ce ar vrea să se producă această modificare? Pentru că ar deschide posibilitatea unui proces de separare regională, similar cu ceea ce se va întâmpla probabil cu Catalonia în 2014. Dar de ce și-ar dori să separe ținuturile secuiești de România, de vreme ce nu poate să le unească fizic cu Ungaria? Pentru că s‑ar deschide posibilitatea unui progres economic incomparabil mai rapid pentru această regiune, care ar putea să-și organizeze propria guvernare, propriile alegeri, propriile legi. Și de ce e ceva rău să vrea asta? Păi, pentru comunitatea maghiară nu e deloc rău, dimpotrivă. Noi, românii, îi cam ținem în loc, îi forțăm să trăiască într‑o țară cu un nivel de trai mai prost decât dacă ar fi autonomi. Elementary, my dear Antonescu.
Nu aș fi fericit să văd că se întâmplă așa ceva, pentru că ar fi semnul unei disoluții ireversibile a statului român, declinul ce nu ar mai putea fi oprit. Dar nu pot să nu admit că, privind prin ochii maghiarilor, dorințele lor sunt cât se poate de legitime. Dacă aș fi în locul lor mi-aș dori același lucru. Soluția nu este să le punem zăbală prin articole constituționale și prin discursuri sforăitor-naționaliste, ci să ne ridicăm cu toții la nivelul la care lor să nu li se mai pară necesar să ceară autonomia. Elementary, my dear Voiculescu.
Cât despre prima sa afirmație, aceea că Voiculescu este un cancer al societății românești, aș putea spune doar că nu era nevoie ca Hunor să verifice asta prin experiențele proprii — i‑aș fi putut eu spune încă de acum câțiva ani câte ceva despre caracterul unui fost securist comunist. Dar se pare că tradiția machiavelică a înfrățirii cu dracul până se trece puntea a început să facă victime în UDMR. Dacă te tot bagi în troaca porcilor, într‑o zi vei fi mâncat de ei. Elementary, my dear Hunor!
Note:
23:01
Comentariu intarziat. Opinia mea este ca autonomia secuimii e o gogoasa in care nu mai cred nici macar secuii insisi (dovada prezenta lor la vot, in cazul alegerilor parlamentare). Din cele trei judete, poate Muresul ar avea ceva mai multa vlaga economica, dar Harghita si Covasna ar atarna ca niste ghiulele in cazul unui secui aruncat in lacul din Sovata: nu l‑ar lasa nici sa se scufunde, nici sa ia o gura de aer, nici sa inoate spre mal. Niste sute de mii de oameni nu ar putea sa prospere in ziua de azi doar imbuteliind bere Ciuc, apa Harghita, sau vanzand cartofi si ceapa. Diferenta majora intre secui si romani este ca secuii s‑au prins ca politicienii lor le propun niste obiective utopice, care nu le vor aduce (oamenilor de rand) nici o imbunatatire a calitatii vietii, singurul tel real fiind existenta a cat mai multor sinecuri platite din bani publici si impartite prietenilor. Si secuii au facut ceea ce romanii inca nu stiu/pot/vor: le-au raspuns politicienilor cu un vechi cuvant grecesc: siktir!
0:01
Credeam ca e turcesc… in orice caz, eu zic sa luam toata Ungaria sa nu se mai certe.