În obiș­nu­i­tul stil ro­mâ­nesc, dis­cu­ția des­pre îm­păr­ți­rea Ro­mâ­niei în re­giuni se con­cen­trează pe as­pec­tele sale se­cun­dare, ne­im­por­tante. Ci­tind de­cla­ra­ți­ile ce­lor de la pu­tere — pre­șe­dinți de Con­si­lii Ju­de­țene, po­li­ti­cieni și mem­brii ai gu­ver­nu­lui — de­vine evi­dent că nu au nici cea mai mică idee des­pre obiec­ti­vele fi­nale ale aces­tei îm­păr­țiri ad­mi­nis­tra­tive, alt­min­teri in­te­re­santă ca lo­gică și pro­ba­bil utilă func­țio­nal, dacă ar fi bine pro­iec­tată și co­rect im­ple­men­tată. Prin­ci­pala dez­ba­tere care ar tre­bui fă­cută acum nu se re­feră la efec­tele ne­ga­tive ale ac­tu­a­lei or­ga­ni­zări ad­mi­nis­tra­tive, care tre­buie com­bă­tute prin re­gio­na­li­zare, ci obiec­ti­vele func­țio­nale ale noii struc­turi, or­ga­ni­zate me­to­dic pen­tru a se în­țe­lege con­cret cum se îm­part res­pon­sa­bi­li­tă­țile în­tre cele trei nivele bi­ro­cra­tice: ju­deț, re­giune, centru.

Iată câ­teva de­cla­ra­ții ale unor per­soane pu­blice, pe care le re­dau ca să sub­li­niez su­per­fi­ci­a­li­ta­tea vi­ziu­nii lor, evi­denta frus­trare pro­vin­ci­ală și lipsa de pre­o­cu­pare pen­tru fon­dul problemei:

Vreau re­gio­na­li­zare pen­tru că vreau să avem des­ti­nul în mâna noas­tră şi să nu stăm cu mâna în­tinsă la Bu­cu­reşti. Ne-am să­tu­rat să se dezvolte doar Bu­cu­reş­tiul şi ce este în ju­rul Bucureştiului.

pri­ma­rul mu­ni­ci­pi­u­lui Iaşi, Ghe­or­ghe Nichita


 

 Tema prin­ci­pală este cât mă­nâncă Bu­cu­reş­tiul cu struc­tu­rile lui şi cât mă­nâncă cei care pro­duc bu­ge­tul. Bu­ge­tul se pro­duce de ţară şi se mă­nâncă în Bu­cu­reşti 80%.

preşe­din­tele CJ Pra­hova, Mir­cea Cosma


 

În­tre Gu­vern, Con­si­lii Ju­deţene şi Pri­mă­rii in­ter­vine un mo­del in­ter­me­diar, re­gio­nal, pe mo­de­lul UE, care re­pre­zintă ac­tu­a­lele re­giuni. Va avea per­so­na­li­tate ju­ri­dică, un preşe­dinte al fi­e­că­rei re­giuni şi un Con­si­liu Re­gio­nal cu com­pe­tenţe regionale.

vi­ce­pre­șe­din­tele PSD, Nicu­șor Constantinescu


 

Bă­sescu a do­rit să desfi­inţeze ju­deţele ac­tu­ale, ca să scape de preşe­dinţii de Con­si­lii Ju­deţene care câş­ti­gau ale­ge­rile îm­po­triva PDL să facă opt ju­deţe mari, dar le spu­nea tot ju­deţe. Acum va apă­rea în Con­sti­tu­ţie că Ro­mâ­nia este îm­pă­rţită din punct de ve­dere ad­mi­nis­tra­tiv- te­ri­to­rial în ju­deţe şi regiuni.

vi­ce­preşe­din­tele PSD, Ma­rian Oprişan

Doar cu ti­tlu de pre­ci­zare: după in­for­ma­ți­ile mele Bu­cu­reștiul ge­ne­rează ve­ni­turi mult mai mari de­cât ac­tu­a­lele chel­tu­ieli, iar re­gio­na­li­za­rea nu va face de­cât să ac­cen­tu­eze dis­cre­pan­țele în­tre el și res­tul ță­rii, pen­tru că bu­ge­tul său va crește. Și o dată cu bu­ge­tul și frus­tră­rile provinciei.

Ar fi im­por­tant să în­țe­le­gem care sunt țe­lu­rile ge­ne­rale ale noii struc­turi ad­mi­nis­tra­tive. De­duc unul din­tre ele: echi­li­bra­rea dezvol­tă­rii eco­no­mico-so­ci­ale în toate zo­nele Ro­mâ­niei. Îl dis­ting cu greu (și des­tul de ne­clar) pe al doi­lea: apro­pi­e­rea de­ci­ziei in­ves­ti­țio­nale de ne­vo­ile co­mu­ni­tă­ți­lor lo­cale. Am­bele pre­su­pun de­le­ga­rea au­to­ri­tă­ții de­ci­zio­nale la nive­lul re­giu­nii, ela­bo­ra­rea șî apro­ba­rea bu­ge­te­lor tre­bu­ind să se facă la cen­trul re­gio­nal. Asta pre­su­pune că și ve­ni­tu­rile re­gio­nale tre­buie să fie con­tro­late tot de acolo. Sunt pre­gă­tite struc­tu­rile cen­trale ale ad­mi­nis­tra­ției pu­blice pen­tru această im­por­tantă ce­dare de res­pon­sa­bi­li­tăți? Ce va rămâne la cen­tru în ma­te­rie de ad­mi­nis­tra­ție pu­blică? Ro­lul de ar­bi­tru și de au­di­tor? Dar la nivel de ju­deț? Ce se va în­tâm­pla cu bu­ge­tele lo­cale, ale pri­mă­ri­i­lor? Va merge de­ci­zia re­gio­nală până la a in­dica ce să se facă cu ba­nii sau doar unde să fie alocați?

regiuni-dezvoltare

Ne­răs­pun­zând aces­tor în­tre­bări foarte im­por­tante îna­inte de a im­ple­menta no­ile struc­turi, ideea re­gio­na­li­ză­rii se va pre­zenta tu­tu­ror drept o bi­ro­cra­ție su­pli­men­tară, me­nită să ge­ne­reze niște su­per-ba­roni re­gio­nali. O ie­rar­hie po­li­tico-eco­no­mică șî mai dezvol­tată pe ver­ti­cală, care nu aduce ni­mic con­cret ce­tă­țe­ni­lor de­cât com­pli­ca­ții pro­ce­du­rale în hă­ți­șul bi­ro­cra­tic ac­tual, deja in­su­por­ta­bil. Adică o cre­a­ție în cel mai pur stil ro­mâ­nesc, sin­gu­rul tip pe care l‑am pu­tut dezvolta în ul­tima vreme: forme fără fond.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.