Dacă vrei să te an­ga­jezi în Ger­ma­nia ai ne­voie de un CV. Ni­mic de­o­se­bit în asta, veți spune, așa se pro­ce­dează în mai orice țară eu­ro­peană. Doar că în Ger­ma­nia CV-ul are o im­por­tanță mult mai mare de­cât în alte părți, după cum am aflat. Așe­za­rea în pa­gină, li­zi­bi­li­ta­tea fon­tu­ri­lor, lo­gica struc­tu­rii — toate sunt im­por­tante. Și, tot im­por­tant, fo­to­gra­fia de ca­li­tate. Un­deva pe do­cu­ment tre­buie să existe o fo­to­gra­fie cât mai re­u­șită, în orice caz nu din­tre cele de­cu­pate cu Pho­to­shop dintr‑o poză de grup, anul tre­cut, la mare. 

De fapt po­ves­tea fo­to­gra­fiei este chiar mai se­ri­oasă de atât. Se merge până acolo în­cât e ne­voie să mergi la un stu­dio pro­fe­si­o­nist, unde vei fi fo­to­gra­fiat într‑o lu­mină adec­vată și într‑o pos­tură care să te avan­ta­jeze. Evi­dent nu vor­bim de im­per­so­na­li­ta­tea și în­țe­pe­ni­rea po­ze­lor de bu­le­tin sau de pa­șa­port pe care le știți din Ro­mâ­nia, ci de o mică sce­no­gra­fie cu un dra­ma­tism tem­pe­rat de sco­pul fi­nal: nu vrei să apari ca un clovn. Dacă ești mai tâ­năr poți — de pildă — să te fo­to­gra­fi­ezi stând cu piep­tul în­tors la 90 de grade față de obiec­tiv și cu ca­pul în­tors că­tre ca­meră, ca și cum ai fi fost sur­prins în timp ce fă­ceai cu to­tul alt­ceva. Dacă ești mai so­bru sau mai vâr­st­nic, pro­ba­bil că vei pre­fera un se­mi­pro­fil clasic.

Toată te­va­tura cu CV-ul pare ciu­dată pen­tru un ro­mân. Sunt ceva ani de când îmi trec prin mână ast­fel de do­cu­mente și pot să con­firm că am vă­zut fel și fel de ciu­dă­țe­nii. Unele sunt com­plet ne­struc­tu­rate, tre­bu­ind să faci efor­turi mari să în­țe­legi cu ce s‑a ocu­pat per­soana res­pec­tivă și pe unde a lu­crat. Al­tele sunt su­per­fi­ci­ale, sunt doar câ­teva rân­duri arun­cate la în­tâm­plare pe hâr­tie. Al­ții te în­groapă în în­și­ru­iri de cer­ti­fi­cări și trai­nin­guri — ma­jo­ri­ta­tea ne­sem­ni­fi­ca­tive — cu sco­pul vi­zi­bil de a te im­pre­siona. Dar aproape ni­meni nu pune o fo­to­gra­fie, de­cât dacă i se cere în mod explicit.

Ca să nu mai po­me­nesc des­pre adresa de email pe care ro­mâ­nul o in­clude în CV. Am avut oca­zia să văd niște mos­tre de ono­mas­tică elec­tro­nică demne de un ca­ta­log spe­cia­li­zat. Cum și-ar pu­tea ci­neva ima­gina că poate fi an­ga­jat cu inima ușoară când ema­i­lul său per­so­nal este crazybitch99@yahoo.com? Sau iubesc_berea17@hotmail.com?

Și o să spu­neți că ger­ma­nii sunt pe­danți, ca în­tot­dea­una. Sunt. Dar dacă te gân­dești pu­țin la asta, CV-ul este prima im­pre­sie pe care o pro­duci cuiva. Aten­ția pe care o dai aces­tei prime im­pre­sii nu vor­bește ne­a­pă­rat des­pre va­loa­rea ta pro­fe­sio­nală — poți fi ge­nial chiar dacă nu ai un CV bine fă­cut. Dar spune foarte multe des­pre mo­dul în care te ra­por­tezi la cei­lalți. La res­pec­tul pe care ești obiș­nuit să‑l acorzi ce­lor din jur, ma­ni­fes­tat chiar și prin apa­rent ne­im­por­tan­tul gest al de­pu­ne­rii unui CV de bună ca­li­tate. Fap­tul că te-ai stră­duit să te pre­zinți în­gri­jit, într‑o lu­mină fa­vo­ra­bilă, este un gest de cur­toa­zie față de cei­lalți, o de­cla­ra­ție de in­ten­ție a res­pec­tă­rii ca­li­tă­ții în tot ceea ce vei face dacă vei fi angajat.

Din mo­ti­vul ăsta nu cred că în Ger­ma­nia se poate în­tâm­pla să gă­sești o coa­feza care vrea să fie an­ga­jată ca ana­list de bu­si­ness nivel ju­nior, un ta­xi­me­trist pe care îl ten­tează un post de dezvol­ta­tor PHP, un ma­ga­zio­ner care s‑ar simți în lar­gul lui ca ad­mi­nis­tra­tor de baze de date sau un chel­ner de la City Grill pe care îl ten­tează tot o po­zi­ție de pro­gra­ma­tor PHP (din mo­tive care îmi scapă PHP-ul atrage cea mai va­ri­ată fa­ună). Coa­fe­zele, ma­ga­zio­ne­rii și chel­ne­rii ger­mani nu se gân­desc să tri­mită CV-uri pen­tru altă ca­li­fi­care de­cât cea pe care o au.

Dar, pe de altă parte, tre­buie să ad­mit că de dis­trac­ția pe care o ai ci­tind CV-urile ro­mâ­ni­lor nu ai avea parte alt­un­deva. Ca de obi­cei, sun­tem de râs.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Felix

    Nu sun­tem de râs. Sun­tem pe­ni­bili. Prea multă lume con­fundă, în ziua de azi, umo­rul cu pros­tia și e foarte trist. 

    Niște cv-uri mai con­crete nu ai pe un­deva? să ve­dem și noi?


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.