Două ju­de­că­toare sunt cer­ce­tate de DNA pen­tru tra­fic de in­flu­ență și lu­are de mită. Fap­tul e în­tru­câ­tva ba­na­li­zat prin re­lu­a­rea sa în presă, pen­tru că e și asta o me­todă de a tri­mite în de­ri­zo­riu lu­cru­rile. Am au­zit de atâ­tea ori des­pre co­rup­ția din jus­ti­ție că nici nu ne mai miră niște mită. Însă ca­zul în sine e un pic mai spe­cial de­cât cele des­pre care am au­zit până acum.

Doam­nele ju­de­că­toare cu pri­cina au fost im­pli­cate în do­sare im­por­tante ale co­rup­ției la nivel înalt. Nume cu­nos­cute de îm­bo­gă­țiți post-de­cem­briști au tre­cut prin do­sa­rele ju­de­cate de ele: Di­nel Staicu, So­rin Ovi­diu Vântu, Dan Vo­i­cu­lescu, Fă­nel Pă­vă­la­che. Și nu poți să nu te în­trebi cum naiba de toți șme­che­rii ăș­tia au ajuns în fața ace­lo­rași ju­de­că­tori. Tri­bu­na­lul Bu­cu­rești e în criză de ju­de­că­tori? Sau au fost re­par­ti­zate do­sa­rele cui trebuia?

Răs­pun­sul îl in­tuim. Dar ceea ce e foarte în­gri­jo­ră­tor este că această po­veste su­ge­rează că “re­vo­lu­ția” din jus­ti­ție din ul­tima vreme e doar par­ți­ală, mai de­grabă în DNA și mai pu­țin în tri­bu­nale. Că există re­țele de in­flu­ență pu­ter­nice în rân­dul ju­de­că­to­ri­lor, care ope­rează după alte re­guli de­cât co­dul pe­nal. Ci­tind con­ver­sa­ți­ile din­tre cele două ju­de­că­toare, re­date în presă după in­ter­cep­ta­rea te­le­foa­ne­lor de că­tre DNA, nu m‑a ui­mit dis­cu­ția des­pre su­mele de bani și îm­păr­ți­rea lor, ci in­for­ma­ți­ile co­la­te­rale care pri­vesc mo­dul lor de cooperare:

În ce pri­veşte mo­da­li­ta­tea în care se pro­ce­dase pen­tru tra­fi­ca­rea in­flu­enţei în acel do­sar, An­to­nela Cos­ta­che o în­treba pe Vi­orica Dinu: “Da’ tu la cine te-ai dus, la An­toa­neta, pen­tru ăsta?”. Vi­orica Dinu i‑a răs­puns afir­ma­tiv, pre­ci­zând: “…da’ a fost aşa: vor­bim cu Ve­ro­nica, ca să in­tre invers”.

Tot­o­dată, des­pre un alt ju­de­că­tor de la Cur­tea de Apel Bu­cu­reşti, al că­rui nume, de ase­me­nea, nu l‑au par­ti­cu­la­ri­zat, Vi­orica Dinu a menţio­nat că nu mai poate conta pe el o pe­ri­oadă de timp, în­tru­cât este spe­riat, în con­di­ţi­ile în care a fost che­mat la “…DNA şi e ter­mi­nată. Acum câ­teva zile e ches­tia … […] … Mi‑a zis de aia, că e spe­ri­ată, că a chemat‑o la DNA şi a stat pa­tru ore să dea de­cla­ra­ţii … […] … Cu so­cru-său, ăla!. E cu băn­cile bă­gat şi au chemat‑o la DNA şi e spe­ri­ată nu… chiar de asta nu te mai poţi atinge”.

E lim­pede că nu ac­țio­nează sin­gure, că există re­țele de in­for­mare des­pre ce face DNA și unde există pe­ri­co­lul de­con­spi­ră­rii aran­ja­men­te­lor. Pro­ba­bil in­cul­pa­ții sunt sfă­tu­iți di­rect de ma­gis­tra­tul care îi va ju­deca cum să ple­deze, ce să facă ca să in­va­li­deze acu­za­ți­ile aduse. Și nu mă pot opri să nu mă în­treb: dacă, Doamne fe­rește, așa gân­desc și lu­crează ma­jo­ri­ta­tea ju­de­că­to­ri­lor din România?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Bogdan

    La­u­da­bila ares­ta­rea ce­lor 2 ju­de­ca­toare dar am asa o unda de in­do­iala si sus­pi­ciune, de ce le‑a “sal­tat” DNA-ul toc­mai acum cand tre­bu­iau sa ju­dece eli­be­ra­rea con­di­tio­nata a lui Nastase?
    um zi­ceai la sfar­sit, “că există re­țele de infor­mare des­pre ce face DNA și unde există peri­co­lul decon­spi­ră­rii aran­ja­men­te­lor” — mult la­u­da­tul DNA cred ca isi face treaba doar asa, pom­pie­ris­tic si cu cine tre­buie, nu cu toti. Alt­fel, m‑as mira sa nu aiba in­re­gis­trari in­cri­mi­na­to­rii cu alti zeci-sute de judecatori…
    Co­rup­tia in ran­dul ma­gis­tra­ti­lor, cel pu­tin a ce­lor de peste o anu­mita var­sta e en­de­mica dupa cum zi­cea Mo­nica Ma­co­vei acum ceva timp (n‑am ga­sit lin­kul cu de­cla­ra­tia dar se re­fe­rea la ca­zu­rile de co­rup­tie de 1–200 euro care arata un fe­no­men ge­ne­ra­li­zat, spaga mica si re­pe­tata) sau cum arata in­re­gis­tra­rile cu domnu’ ju­de­ca­tor de la Pra­hova care nu avea jena sa se vanda pen­tru niste so­rici si 2–3kg de car­nati sau care po­me­ne­ste de fra­tia care era pe vre­muri in­tre ju­de­ca­tori, pro­cu­rori si avo­cati “Nu mai e ple­iada aia a noas­tră, cum vor­beam noi în­tre noi, des­chis. Te rog să mă crezi” (http://m.evz.ro/news/1028062)

  2. Alice

    Eu vreau să‑i ştiu pe cei de la In­daco, cu nume şi pre­nume, înţe­leg că ei sunt pro­pri­e­ta­rii sis­te­mu­lui in­for­ma­tic din jus­ti­ţie, cel cu alo­ca­rea alea­to­rie a do­sa­re­lor, http://www.indaco.ro/produseECRIS.html
    Cine e im­ple­men­ta­to­rul şi cine a sem­nat acceptanţa.

    • Sorin Sfirlogea

      Am ci­tit cu ceva timp în urmă des­pre un avo­cat din Pra­hova care ex­plica des­pre sis­te­mul de alo­care a do­sa­re­lor și cum poate fi “meș­te­rit”. Ni­mic nu e im­po­si­bil, mai ales când s‑a pus în ce­rințe, așa că nu‑s si­gur că e vorba de bug-uri… poate de niște func­țio­na­li­tăți nedocumentate :))


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.