Urc și eu câ­teva zile pe munte și când mă în­torc gă­sesc ora­șul cu fun­dul în sus. Mai­da­ne­zii și cia­nu­rile fac Bu­cu­reștiul să fi­arbă la foc iute, cu de­cla­ra­ții de presă, co­mi­ții și co­mi­tete în­fi­in­țate ad-hoc și pre­siuni so­ci­ale care nu mai pot fi ig­no­rate. Mă și mir că nu apare vreun par­tid sau po­li­ti­cian care să spe­cu­leze mo­men­tul – doar pri­mul pla­gi­a­tor Ponta a gă­sit de cu­vi­ință să punc­teze că pro­blema câi­ni­lor co­mu­ni­tari e ca­u­zată de Bă­sescu, de pe vre­mea când era pri­mar. Și-ar mai fi boul ăla de Mir­cea Sandu care oferă bi­lete la meci pă­rin­ți­lor co­pi­lu­lui ucis de câini, de parcă de asta le arde lor acum. Doamne, ce cre­tin! Mare ți‑e grădina!

Din­colo de toate, ceea ce s‑a în­tâm­plat cu co­pi­lul acela de pa­tru ani e te­ri­fi­ant și în­gro­zi­tor. Orice ar spune ci­neva des­pre su­pra­ve­ghe­rea per­ma­nentă a co­pi­i­lor de că­tre un adult, este re­vol­tă­tor să ajungi să-ți pă­zești co­pi­lul de câini va­ga­bonzi. În oraș avem și noi, oa­me­nii, drep­tul la te­ri­to­riul nos­tru. La fel de nor­mal mi se pare ca în na­tura săl­ba­tică să nu ne du­cem cu dru­muri și mo­toare, în­căl­când te­ri­to­riul ani­ma­le­lor. Tre­buie să existe un pact clar: fără urși la tom­be­roa­nele ora­șe­lor, fără as­falt și pe­trol în vâr­ful mun­ți­lor. E loc pen­tru toți pe pământ.

Mai­da­ne­zii ora­șe­lor pro­vin, te­o­re­tic, din niște ani­male do­mes­tice. Adică pri­e­teni ai omu­lui. Cum au ajuns să omoare oa­meni? Cum poate fi per­ce­put un co­pil de pa­tru ani ca agre­siv de că­tre o haită de câini? În min­tea mea ex­pli­ca­ția e sim­plă: prin săl­bă­ti­cire. Sunt mulți și ex­trem de flămânzi, chi­nu­iți de boli, îm­pinși la li­mita su­pra­vie­țu­i­rii până la punc­tul în care nu mai sunt câini, ci fi­are. Izo­lați, sunt de­fen­sivi. În haită, sunt agre­sivi și uci­gași. La fel ca oa­me­nii – dacă îi îm­pingi în si­tu­a­ții ex­treme, re­ac­țio­nează vi­o­lent, ucid din ură și din în­crân­ce­na­rea de a su­pra­vie­țui. Cine a adus mai­da­ne­zii în si­tu­a­ția asta? Răs­pun­sul îl știm toți: noi.

ONG-urile de tip cuțu-cuțu spun — cu o voce des­tul de ti­midă, date fi­ind îm­pre­ju­ră­rile – că eu­ta­na­si­e­rea nu e to­tuși o so­lu­ție. În prin­ci­piu nici eu nu sunt pen­tru omorârea ani­ma­le­lor – am vă­zut de multe ori pri­vi­rea ru­gă­toare a unui câine care cer­șește ceva de mân­care, dis­pe­rat de foame și de fi­e­care dată mi se rupe inima văzându‑i cât de ji­gă­riți și lip­siți de spe­ranță sunt. Și sunt con­vins că din­tre cei 64.000 de câini va­ga­bonzi ma­jo­ri­ta­tea sunt doar niște po­tăi amă­râte și prea pu­țin agre­sive. Ne­no­ro­ci­rea e că nu‑i pu­tem sorta în nici un fel, nu‑i pu­tem alege pe cei buni de ăia răi, nu știm dacă ăia mai paș­nici nu vor de­veni mâine vi­o­lenți pen­tru că nu au mân­cat de o sap­tămână sau pen­tru că au for­mat o haită agre­sivă. Iar ONG-urile care con­ti­nuă să pro­mo­veze ste­ri­li­za­rea ca so­lu­ție ar tre­bui să vină cu un răs­puns ra­pid – cum fa­cem ca în timp foarte scurt să nu mai avem ne­no­ro­ciri pre­cum cea cu co­pi­lul de pa­tru ani? Pen­tru că ste­ri­li­za­rea a 64.000 de câini du­rează ani, mai ales că, până îi prinzi pe toți, se mai înmulțesc…

Nu‑i de­cât o so­lu­ție în mo­men­tul ăsta: să le ce­rem ier­tare pen­tru că i‑am adus în si­tu­a­ția asta, să ne îm­pie­trim inima pen­tru un scurt timp și să le cur­măm ra­pid su­fe­rința. Apoi să ne pri­vim în oglinda pro­priei con­ști­ințe și să ad­mi­tem că pro­blema mai­da­neză nu e una a câi­ni­lor, ci a noas­tră. Și să ne ju­răm nouă în­șine că nu vom mai lăsa să se în­tâm­ple așa ceva, că vom avea legi și re­guli apli­cate cu stric­tețe și că nu vom mai fi nici­o­dată ne­vo­iți să uci­dem ani­male din ca­uza pro­priei noas­tre nepăsări.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Daniel LUPU

    Ini­tial m‑a ui­mit epi­te­tul pe care l‑ai fo­lo­sit pen­tru Mir­cea Sandu. Nu apu­ca­sem sa ci­tesc pana la ca­pat si sa in­te­leg ce mar­sa­vie a sa­var­sit! Nu e bou. Boul este un ani­mal bland pe care eu il iu­besc foarte mult. Nu e porc. Por­cul este un ani­mal dra­ga­las si care nici ma­car nu-si me­rita soarta cruda de a fi man­cat de Cra­ciun. Mir­cea Sandu e un om fara su­flet si fara cre­ier. Cum poti sa fii atat de mar­sav? Cum poti sa in­draz­ne­sti sa oferi bi­lete gra­tis, drept con­so­lare, unor pa­rinti dis­trusi de pier­de­rea co­pi­la­su­lui lor? Mir­cea Sandu a do­ve­dit prin ac­tiu­nea asta ca e un gu­noi. Va rog sa in­te­le­geti ca pen­tru mine, cand spun des­pre ci­neva ca e un gu­noi, e ma­xi­mul ne­ga­tiv des­pre un exem­plar uma­noid. Ca nu poate fi de­nu­mit om.
    La subiect:
    Cai­nii isi au lo­cul in curti sau in case. Nu au ce ca­uta li­beri pe strazi. Nu mai con­teaza cum au ajuns in si­tu­a­tia asta. Nu ma in­te­re­seaza ce spun po­li­ti­cie­nii de doi lei ai Ro­ma­niei, care, cu ex­trem de pu­tine ex­cep­tii, sunt si ei niste gu­noaie. Acesti caini tre­buie sa dis­para pen­tru tot­dea­una. Traim intr‑o lume im­per­fecta, pe care noi am construit‑o. Ora­sul, in­fect cum e si rupt de nor­ma­lul na­tu­ral, cu stra­zile lui, e al oa­me­ni­lor. Nu al cai­ni­lor. Am fost niste brute cand ne-am ar­ti­fi­ci­a­li­zat vi­ata, tre­buie sa ne asu­mam sta­rea asta si acum cand sun­tem pusi in si­tu­a­tia sa omo­ram cai­nii vagabonzi(sa in­ce­tam cu “eu­ta­na­si­e­rea” asta…politically cor­rect). Tre­buie sa fa­cem aceasta crima!Trebuie sa‑i omo­ram. S‑au daca ce­lor de la “cutu-cutu”…etc li se pare mai pu­tin dureros…sa‑i eutanasiem


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.