Sunt acrit până peste cap de tra­fi­cul bu­cu­reș­tean, dar dacă e să aleg din­tre toate re­lele care e ăla care mă aga­sează cel mai tare, pri­mul în cla­sa­men­tul meu e sem­na­li­za­tul. Până la urmă mă des­curc cu toți te­ri­bi­liș­tii și șme­che­rii cu o mi­nimă con­di­ție: să sem­na­li­zeze nai­bii ca să știu și eu ce au de gând să facă! Mă­car să fiu pre­ve­nit că tur­men­ta­tul face is­prăvi și să-mi pot lua și eu mă­suri de si­gu­ranță. Dar nu! ți-ai gă­sit! cum să sem­na­li­zeze dum­ne­a­lui, di­ta­mai bu­cu­reș­tea­nul? Păi toc­mai ele­men­tul sur­priză e ăla care dă sa­rea și pi­pe­rul con­du­su­lui, nu?

În lipsa asta de grijă pen­tru a fi pre­dic­ti­bil ce­lor­lalți, există to­tuși o ex­cep­ție: sen­sul gi­ra­to­riu. Când se apro­pie de el, ca prin far­mec toți șo­fe­ra­șii mei dragi de­vin brusc pre­o­cu­pați de sem­na­li­zare – pun sem­nal stânga ca să știm toți că ei se vor în­vârti în rond. Păi, ge­ni­ile mele drage, sen­sul gi­ra­to­riu asta în­seamnă: miș­ca­rea este de ro­tire în cerc! Pe mine m‑ar in­te­resa să știu când aveți de gând să ie­șiți din gi­ra­to­riu, dar sem­na­li­zare la dreapta nu vă mai dă prin cap să faceți…

M‑am ui­tat și pe in­ter­net să aflu opi­nia ofi­ci­ală, nu de alta dar n‑ar fi prima oară când co­dul ru­tier ro­mâ­nesc este ilo­gic. Așa am aflat că în speța asta pre­ve­de­rile nu sunt lip­site de ra­țiune, pen­tru că nici nu există. Prin alte țări, mai ves­tice și mai ci­vi­li­zate, sem­na­li­za­rea spre stânga este in­ter­zisă, iar  în unele din ele este chiar amen­dată. La noi domnește ha­o­sul, așa că fi­e­care face ce‑l taie capul.

Dacă ofi­cial nu există ni­mic pre­ci­zat, mi-am zis că poate prin fo­ru­muri voi găsi ceva opi­nii. Aici nu am fost dez­a­mă­git: există o pa­letă foarte largă de op­țiuni și in­ter­pre­tări. De pildă:

O du­duie si­gură de ea:

Îna­inte de ie­și­rea pe care in­ten­țio­nezi să in­tri sem­na­li­zezi dreapta, adică ime­diat după ce ai tre­cut de ie­și­rea ce o pre­ceda. În rest sem­na­li­zezi stânga ca să arăți ce­lor din spate că nu in­ten­țio­nezi să vi­rezi la dreapta la ie­și­rea ce urmează…

Sti­mată du­ducă, dacă nu sem­na­li­zez dreapta în­seamnă că nu o iau la dreapta. Nu tre­buie să sem­na­li­zez stânga ca să se știe că nu fac dreapta. Dooohhhh!

 

Un june:

Însă am pri­e­teni care sus­țin că la in­tra­rea în sen­sul gi­ra­to­riu dacă vrei să mergi ina­inte tre­buie să dai sem­nal stanga.

Pri­e­tene, într-un sens gi­ra­to­riu nu poți să mergi îna­inte. E mu­sai să ur­mezi forma cir­cu­lară a intersecției.

 

Alt june:

Când in­tri în sens sem­na­li­zezi stânga până ajungi la ie­și­rea ta.… În rest sunt detalii!

De­ta­lii, într-ade­văr. Dacă nu sem­na­li­zezi dreapta când ieși din gi­ra­to­riu poate ai no­ro­cul să-ți in­tre vreun de­ta­liu auto în por­ti­era din dreapta de o să ții minte toată viața amă­nu­n­tul ăsta neimportant.

 

Unul mai tipicar:

O in­ter­sec­ție este cu sens gi­ra­to­riu dacă și nu­mai dacă există in­di­ca­to­rul de sens gi­ra­to­riu. Nu con­tează dacă în mij­lo­cul in­ter­sec­ției sunt panse­luțe, bor­duri din be­ton, blo­curi din plastic.

Mul­țu­mesc de pre­ci­zare. Eu până acum mă orien­tam după stra­tu­rile de panse­luțe și re­gina nopții.

 

Unul in­sis­tent:

Cum poți să o iei pe o ie­șire, re­zultă că nu e ade­va­rată afir­ma­ția că în sen­sul gi­ra­to­riu se poate cir­cula doar la stânga. Se poate face și dreapta, pe una din ie­șiri. De aici și ne­ce­si­ta­tea de a păs­tra sem­nal stânga — să știe cei ce vor să in­tre în sens că nu ieși pe ie­și­rea res­pec­tivă (de unde vor ei să intre).

Dacă ieși pe ie­și­rea de pe care in­tră ăia care vor să știe dacă tu ieși pe ie­și­rea aia, atunci sem­na­li­zezi dreapta. Dacă nu sem­na­li­zezi dreapta în­seamnă că nu ieși pe ie­și­rea de pe care in­tră ăia care vor să știe dacă tu ieși pe ie­și­rea aia. Re­zultă că ești prost. Nu mai sem­na­liza stânga ca boul.

 

Unul su­pra­do­tat și precaut:

Pen­tru că unii ce­fa­lo­pozi (care se con­si­deră șo­feri) iau de­ci­zii “după ure­che”, nu după re­gu­la­ment. Dacă au im­pre­sia că ma­șina ta se în­dreaptă că­tre ie­și­rea din gi­ra­to­riu con­si­deră că vrei să ieși (chiar dacă nu sem­na­li­zezi dreapta) și că ei pot in­tra în gi­ra­to­riu, așa că te poți trezi cu ei în față. Mai bine sem­na­li­zezi stânga, să nu le mai dai șansa să “gân­dească”.

Amice, dupa lo­gica asta ar tre­bui să mer­gem toți cu ava­ri­ile puse, pre­ven­tiv. Adică so­lu­ția este să sem­na­li­zăm aiu­rea ca să nă­u­cim ce­fa­lo­po­dele, fas­cinându-le cu lu­mi­nițe clipitoare?

 

Unul ex­pe­di­tiv:

Pt o flu­ență a cir­cu­la­ției, pe care unii nu o iau in seamă, e bine să avem sem­nal stânga pus.

Pen­tru o flu­ență a in­ter­ne­tu­lui era bine să te fi abținut. 

 

Unul frus­trat:

Aș­tept să in­tru în gi­ra­to­riu, din stânga apare bo­tul unei ma­șini care e pa­ra­lelă cu mine în acel mo­ment, are sem­nal dreapta pus, eu nu‑l văd și stau ca bou’ să văd ce in­ten­ții are. Dacă ar res­pecta TOȚI re­gula ca să aibă sem­nal stânga pus când cir­culă în sens eu aș câștiga câ­teva se­cunde pen­tru FLUENȚA CIRCULAȚIEI.

Mă scuzi că te în­treb: boii nu văd spre stânga? Cum să nu ob­servi că o ma­șină din stânga ta sem­na­li­zează spre dreapta?

 

Con­clu­zia? Sem­na­li­zați, băi, alan­dala, fir-ați ai dracului!


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. daniel lupu

    Imi cer scuze daca ieri am fa­cut un co­men­ta­riu in­a­dec­vat. Ori­cum, am co­men­tat ple­cand de la pct.3 din “Re­gu­lile ca­sei” si am in­cer­cat, ca si in co­men­ta­ri­ile an­te­ri­oare, sa le res­pect cu stric­tete pe toate ce­le­lalte, care, in pa­ran­teza fie spus, mi se par de mult bun simt.
    Cu drag,
    Daniel

  2. Alice

    Iar ceea ce a în­ce­put pe mine să mă de­ran­jeze foarte tare în trans­por­tul în co­mun este că lu­mea vor­bește din ce în ce mai tare la te­le­fon. Iar po­veș­tile sunt din ce în ce mai in­time. Nu mai există pu­doare, că de res­pect pen­tru cei­lalți nu mai zic. De ce e obli­gată o mul­țime de zeci de per­soane să as­culte is­to­rii mi­zere, nu știu. Adică știu. Pen­tru că ni­meni nu se simte de­ran­jat, alt­fel ar reacționa.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.