Îmi plac tradițiile și ăsta nu e un secret, am scris adesea aici în favoarea lor. Cred că o parte din ceea ce suntem este urma lăsată de strămoși în sângele nostru, în gesturile fiecăruia dintre noi, iar asta ne face să avem un temei de a fi ceea ce suntem, ne face speciali și unici. Atâta doar că trebuie să cernem dintre toate cele ce sunt lăsate pe cele care au un sens lăuntric ce supraviețuiește vieții moderne. Vremurile s‑au schimbat, lăsând în urmă o parte din înțelesurile unor gesturi rituale. Demult ele însemnau ceva. Azi sunt doar schimonosiri citadine, metafore despodobite de frumusețe.
Între toate obiceiurile bradul de Crăciun este unul care mă nedumerește, mă nehotărăște. Înțeleg nevoia de a ritualiza momentul nașterii lui Iisus, adăugând un simbol al perenității, un artefact al naturii care întruchipează puterea de a fi veșnic viu, veșnic verde. Înțeleg dorința de a da o dimensiune estetică sărbătorii creștine, de a o marca pictural prin imaginea bradului împodobit. Doar că acolo unde s‑a născut Iisus nu erau brazi. Iar sărăcia ieslei în care povestea spune că s‑a născut, e departe de bombastica decorativă a brazilor perfecți pe care îi dorim aduși în casele noastre.
Pe vremea când eram doar un milion de suflete, iar țara era întunecată de codri virgini, un brad de Crăciun în fiecare casă poate nu era mult, nu era o exagerare. Azi, de douăzeci de ori mai mulți cu de zece ori mai puține păduri, mi se pare un masacru inutil, făcut în numele unei tradiții care și‑a pierdut semnificațiile profunde. Nu cred că mai sărbătorim nașterea lui Iisus, ci plăcerea anticipată a cadourilor aduse sub brad de un ipotetic Moș Crăciun. Și nici această plăcere nu mai are febrilitatea inocentă a copilăriei, ci mai degrabă o trecătoare satisfacție a unui închipuit chilipir. Nu contează cât cheltuiești de Crăciun, contează cât economisești dacă cumperi acum.
Iar când mă indepărtez nițel de pomul împodobit, înadins ca să câștig perspectivă, mi se pare că zăresc alături de el un Iisus modern, consumerist, bând Coca-Cola.
![]() | De ce brazii de Crăciun aduşi din import miros diferit de cei româneşti Sute de mii de brazi au ajuns sau urmează să ajungă în zilele următoare în casele românilor. Înalţi sau mai scunzi, cu o coroană bogată sau câteva rămurele verzi, fiecare va trona în cele din urmă în sufrageriile celor pentru care mirosul de cetină este parte nelipsită a Sărbătorilor. |
17:12
Greu subiect! Eu, ca unul care a copilarit acum multa vreme la sat, intr-un sat care pastreaza inca traditii, inteleg “spiritul nasterii Domnului” si‑l diferentiez de “spiritul Craciunului” consumerist. Pot explica in ce mod dar nu e aici locul s‑o fac.
Cat despre brad, primul meu brad cumparat in ghiveci e deja mare, plin de viata si vesel, plantat pe un spatiu verde pe care‑l avem in spatele blocului. incercati varianta asta. Sunt sigur ca veti fi mandri ca ati “dat viata” si nu ati fost partasi la un consumerism ridicol si distrugator.