Sun­tem tare mân­dri de olim­pi­cii noș­tri șco­lari. E o mân­drie de di­men­siuni na­țio­nale, ve­cină cu aia când îi ba­tem la fo­tbal pe un­guri. Or­go­liul fi­e­că­ruia din­tre noi e gâ­di­lat într-un mod te­ri­bil de plă­cut, ca și cum re­u­șita ele­vu­lui pre­miat este o con­fir­mare im­pli­cită a pro­priei noas­tre in­te­li­gențe. Ase­me­nea co­pii deș­tepți nu se pot naște de­cât dintr-un po­por de­o­se­bit de ta­len­tat și me­ri­tuos, iar fi­e­care din­tre noi — ca parte a aces­tui po­por — avem de­si­gur toate aceste calități.

Se zice că școala ro­mâ­nească n‑o fi ea su­per-mo­dernă, dar pro­duce to­tuși ast­fel de re­zul­tate ex­cep­țio­nale. Prin ur­mare nu școala e pro­blema, ci do­rința ele­vi­lor de a în­văța. Dacă ar pune mâna pe carte, ar ajunge toți pre­mi­anți in­ter­națio­nali. Sau poate nu chiar toți, dar ma­jo­ri­ta­tea din­tre ei. Pen­tru că ro­mâ­nii sunt deș­tepți, sunt ta­len­tați și nu le lip­sește de­cât do­rința de efort intelectual.

Doar că atunci când te scu­funzi în Ro­mâ­nia pro­fundă, aceste tru­isme na­țio­nale nu se mai ve­ri­fică. Stu­pe­fi­ant sau nu, există ro­mâni care nu știu unde se duce soa­rele noap­tea. Și dacă școala nu a re­u­șit să cul­tive tu­tu­ror nici mă­car această mi­nimă în­țe­le­gere a unor lu­cruri sim­ple, nu știu la ce ne sunt bune re­zul­ta­tele câ­torva zeci de olim­pici. În­gro­ziți de pros­tia ge­ne­rală și de efec­tele ei po­li­tice si so­ci­ale, ma­jo­ri­ta­tea aces­tor vâr­furi in­te­lec­tu­ale se duc în alte țări, mai ci­vi­li­zate, de în­dată ce ajung adulți. Cui îi tre­buie deci olim­pi­cii ro­mâni? Nouă, ca să ne pu­tem minți că sun­tem deștepți?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Anonymous

    Ar fi in­te­re­sant un son­daj prin­tre ca­drele di­dac­tice. Nu prin­tre ama­ra­tii as­tia. Veti ve­dea atunci ca exista in­va­ta­tori si pro­fe­sori care nu stiu ras­pun­sul la aceasta in­tre­bare! Asta nu in­seamna de­cat ca ne­no­ro­ci­rea (ex­tre­mele) exista. Ni­mic nou sub soare — vezi ca­zul Adrian Se­ve­rin, din anii 90 si ace­lasi gen de son­daj, doar ca in­tre­ba­rea era ”Ce pa­rere aveti des­pre fap­tul ca apa con­tine foarte mult hi­dro­gen (circa 66%)?”


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.