Șah la Constituție

Revizuirea Con­sti­tuției pare să aibă, pe lângă miza juridică val­a­bilă pen­tru fiecare cetățean român, o miză politică sem­ni­fica­tivă. Pe de o parte con­sacrarea unui președ­inte dec­o­ra­tiv, fără nici un fel de atribuții exec­u­tive, ar fi pe placul lui Antonescu, netezindu‑i calea spre Cotroceni cu susținerea întreg­u­lui USL. PSD s‑ar putea instala con­fort­a­bil în fotoliul guvernării, ținând în mână toate frâiele țării și guvernând după bunul loc plac. Dar în 2016, ero­dați cu sig­u­ranță de pro­pri­ile nereușite, ar putea pierde guvernarea în favoarea dreptei, ceea ce ar însemna că put­er­ile dis­creționare pe care încearcă să și le atribuie acum ar cădea în mânile adver­sar­ilor. Vi‑l imag­i­nați pe Băs­escu pre­mier cu un Antonescu dec­o­ra­tiv la Cotroceni?

Pe de altă parte dacă nu se revizuiește Con­sti­tuția, PSD va dori să can­dideze sep­a­rat la preșe­denție și este destul de prob­a­bil că va reuși să câștige. Pri­vat de răs­plata la care visează de mult timp Antonescu va cădea din poz­iția de președ­inte PNL, iar ori­entarea uselistă a par­tidu­lui se va revizui, deschizându-se calea spre alianțe de dreapta. Care alianțe vor pro­duce sigur efecte la alegerile par­la­mentare din 2016.

Jocurile politice sunt com­pli­cate, dar par să fie mai favor­a­bile PDL în a doua vari­antă. Vor con­testa revizuirea Con­sti­tuției la CCR?, împiedicând ast­fel des­fășu­rarea ref­er­en­du­mu­lui o dată cu alegerile europar­la­mentare?


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu