Al doi­lea vi­scol al anu­lui a as­tu­pat ia­răși dru­mu­rile Bă­ră­ga­nu­lui și ale su­du­lui Mol­do­vei, lă­sând mai multe sate izo­late. Nu‑i prima oară, n‑o să fie nici ul­tima, sunt si­gur de asta. Până la so­lu­ția te­me­i­nică pe care doar per­de­lele fo­res­ti­ere de pro­tec­ție o pot asi­gura nu pu­tem îm­pie­dica tro­ie­nele să în­groape șo­sele și case atunci când de la est bate “aju­to­rul ru­sesc”. Iar per­de­lele fo­res­ti­ere nu se ză­resc prin bu­ge­tele vi­i­toare ale gu­ver­nă­rii, chiar dacă mi­nis­trul pă­du­ri­lor le pro­mite ca si­gure. Cu o Vargă nu se face pădure.

Și e cumva iro­nic fap­tul că fri­gul vine de la ruși, exact de acolo de unde ne vin și nis­cai gaze, de care pro­ba­bil n‑am fi avut ne­voie dacă nu ne tri­mi­teau fri­gul. De­mult, ță­ra­nul ro­mân se în­că­l­zea și cu lemne, aduse din pă­du­rea de lângă sat, pe care însă a pus‑o trep­tat la pământ și a ajuns să de­pindă de con­ducta de gaze prin care îi vine șansa la un mi­nim con­fort. Știu, e mai ur­ban, e mai co­mod, dar e oare bine să îți pierzi auto­no­mia și să de­pinzi de al­ții ca să su­pra­vie­țu­iești, ta­man acolo unde ai crede că e lo­cul unei vieți independente?

E tot mai pu­țină auto­no­mie în ograda ță­ra­nu­lui ro­mân. Le­gu­mele cresc și se coc nu­mai din ră­sa­duri olan­deze și sub­stanțe chi­mice aduse din im­port. Puii sunt cum­pă­rați gata îm­pe­nați, nu clo­ciți din ouă și sunt în­gră­șați cu con­cen­trate de-alea bune, aduse de la un­guri. Ga­zul vine pe țe­avă de unde o veni el, slavă Dom­nu­lui, că alt­fel ar în­gheța sa­tele de frig. Iar când dru­mu­rile se tro­ie­nesc ță­ra­nul ro­mân rămâne fără pâine și se plânge că moare de foame.

Când eram co­pil sa­tele aveau pro­pria bru­tă­rie. Fi­e­care fa­mi­lie își mă­cina la moară câ­țiva saci de fă­ină și o parte îi du­cea la bru­tă­rie, pen­tru pâi­nea ce aveau s‑o mă­nânce în zi­lele ce ur­mau. Al­ții fă­ceau pâine în casă. Dar nici­o­dată nu se ajun­gea în si­tu­a­ția de a aș­tepta sal­va­rea de la ma­șina de pâine so­sită din oraș. Franzela oră­șea­nu­lui nici nu era apre­ciată — nu era bine coaptă, nu era bine fă­cută, nici­de­cum așa de gus­to­asă pre­cum pâi­nea de la bru­tă­ria sa­tu­lui sau din pro­priul cup­tor. Trep­tat do­rința de ur­ba­nism și con­fort a schim­bat lu­cru­rile și am ajuns în si­tu­a­ția în care ță­ra­nul ro­mân ne re­pro­șează nouă, ce­lor din orașe, că nu le tri­mi­tem pâine.

Cred că am în­cur­cat com­plet dru­mul pâi­nii în­tre sat și oraș. Di­rec­ția e bună, dar sen­sul e greșit.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.