Era prânzul când Nelu și Mitică intraseră în birtul lui Fane Udatu, ca să se întâlnească la un rachiu cu Gicu, prietenul lor din copilărie. De-acuma se făcuse seară, se întunecase bine, iar numărul paharelor de băutură nu le mai știa nici unul. Afară era frig, noaptea de februarie se anunța geroasă și parcă ar mai fi mers încă nițel alcool, pentru drum. Mitică făcu un semn cu mână molatică, de bețiv: mai adă un rând. Nelu privi cu ochi cețoși cum băiatul de la bar se apropie cu sticla, cum le toarnă în pahare și, după ce se îndepărtă, silabisi cu greutate:
- Și, ia zî bă Gicule, cum îi cu banii ceia?
Gicu îl privi fix pentru câteva clipe, încercând în același timp să găsească cu mâna paharul de pe masă. După ce sorbi un pic de rachiu, se șterse cu dosul mânecii la gură și explică gângav, pentru a zecea oară:
- N‑auzi, mă, că ieram acilea în birt acu’ două zile șî nea Vasile Asavei — îl știi, ăla di șchioapâtă nițel de-un pișior că l‑o lovit un cal — stăte’ șî be’ cu niște veșini de-ai lui șî sî lăuda cî o vândut garsoniera lu’ fii’sa din Bot’șani, cî aia șică e‑n Italia șî nu sî mai întoarși. S‑o fi luat cu vriun italian bătrân.
— Așa… șî? continuă interogarea Nelu.
— Ci, bă, nu mă crezi? Iote acilea ieram, iegzact la masa aiasta șî ei ierau colea, în colț. Șî i‑o zâs unu’ dintri ăia cu care be’: șî pi ci vrei sî dai banii, bă Vasile? Cî la tine banu’ n‑are lichici, alunecî printre deș’te… Iar el o zâs: lasă, bă Ghiță, că o să văz eu pi ci îi dau, nu purta tu de grijî, deocamdată i‑am pus ghine în casă șî m‑oi gândi io. Sî mor de n‑o zâs fix așa.
— Așa… șî? urmă Nelu implacabil.
— Șî după aia o zâs că vineri se duci iar la Bot’șani, cî fași sor’sa parastas de trii ani pentru soacră-sa și cică șadi acolo pânî duminicî seara. Nu‑i nime’ acasă‑n seara asta.
Nelu păru mulțumit. Dădu pe gât ce mai avea în pahar.
— Păi să mergem, bă, să‑i luăm. Mitică, scoal’te!
Mitică se ridică cu greu, apoi se lăsă să cadă înapoi în scaunul de lemn.
— Îi diparti, bă! se plânse el cu voce stinsă. Șî‑i ger afarî…
— Mergem pân‑n șentru și luăm taxiu’ — hotărî Nelu autoritar.
Era un fel de a zice că merg în centrul comunei Todireni, pentru că locul cu pricina, aflat în fața primăriei era mai degrabă într‑o margine, aproape de șoseaua către Iași. Ajunseră cu greu — Mitică nu se prea ținea pe picioare — și văzură de departe Dacia lui Gireadă, singurul taxi din comună, care aștepta ca în fiecare sâmbătă seară să facă un ban ducându‑i acasă pe ăi’ de li se muiaseră grisinele de la rachiu. Precum Mitică. Se suiră tustrei, Nelu în față, ceilalți doi în spate, iar Gicu zise cu o voce care se vroia sigură:
— Bă, Jireadă, du-ni‑n dosu’ morii lu’ Tofan!
— Da’ ci faceți voi acolo, mă? se miră Gireadă. Nu mai bini vă duc acasî?
— Lasă, bă, nu purta tu de grijî, mergem la unchi-miu să cinstim cu el o ulșică di vin.
Taxiul se urni scărțâind din table. “Nu‑i prost Gicu aista,” se gândi Nelu, “o nimerit‑o bini cu unchi-su’, nea Toader, că pe-acolo stă”. Înăuntrul mașinii era călduț, mirosea puternic a țigări și a parfum de la brăduțul care se legăna vesel printre crucile și icoanele ce atârnau de oglinda interioară. Trecură prin fața poliției, apoi taxiul făcu la stânga și încă o dată la stânga și opri.
- Cât ni costî, Gireadă? întrebă Nelu.
— Dați și voi cât credeți.
Gicu îi întinse o hârtie de zece lei.
— Îi bun așa?
— Foarte bun, conveni Gireadă, care nu sperase la mai mult de cinci lei.
Coborâră, apoi așteptară să plece taxiul.
— Di ci i‑ai dat așa mult, ăi?
— Lasî, bă, Nielule, că ni facem suma acușica.
Merseră pe lângă garduri, tiptil să nu‑i zărească nimeni, împleticiți de băutură și călăuziți de Gicu, singurul care știa unde stă Vasile Asavei.
— Aicea îi, făcu el semn în dreptul unei case cufundate în întuneric.
— Câine are?
— Are, da’-i pămpălău, am niști salam pentru iel, nici n‑o sî latre.
Intrară iute până în tinda casei. Nici urmă de câine. Ușa veche de lemn avea o broască proastă, care cedă iute sub apăsarea umărului lui Nelu. În casă se împărțiră în trei, fiecare o odaie de căutat. Scotociră îndelung, fără folos. Nelu se duse să vadă ce fac ăilalți și‑l găsi pe Mitică dormind pe un pat. Îl înjură de mamă și se duse după Gicu, în bucătărie. Nici ăsta nu găsise banii.
— Undi i‑o pitit, bă?
— Di un’ sî știu? Ci, crezi că mi‑o zâs undi i‑o pus? se zborși Gicu.
Tăcură o clipă. Gicu se uită pe geam, apoi continuă:
— Auzi, mă, da’ di când are nea Vasile fântâna în spatili casii, că io știam că‑i în fațî?
Nelu tăcu.
— Sî fiu al dracu’, continuă Gicu, cre’ că am intrat la altșineva… nea Vasile nu șade aicea.
— Bă, ej’ prost?
Îl luară și pe Mitică — și mai mahmur din picoteala înteruptă — și ieșiră ușurel din casă. Pe uliță Gicu făcu stânga și la următoarea casă le făcu semn: aicea îi, clar, acuma‑s precis, uiti fântâna. Ușa de la intrare era mult mai zdravănă, nu mergea împinsă din umăr, așa că se apucară să o forțeze cu ce găsiră la îndemână. Doar Nelu și Gicu, pentru că Mitică se așezase în cur pe treapta tindei și adormise pe loc. Așa i‑a găsit poliția, chemată de Safta Leonte, care‑i văzuse de peste drum.
* * *
A doua zi, în arest la poliția Botoșani, după ce și-au revenit nițel din aburii rachiului, se mirară și ei auzind că vor fi acuzați de furt calificat. Păi ce, așa arată un furt făcut de hoți calificați?
(Povestire inspirată de o știre.)
Lasă un comentariu