Nu de­mult, chiar anul tre­cut, Ilie Năs­tase de­ve­nise un cla­sic în viață prin de­cla­ra­ția lui des­pre ta­xele im­puse de sta­tul ro­mân din chel­tu­i­rea că­rora nu se vede ni­mic. Lu­mea zia­riș­ti­lor s‑a gră­bit să‑l ci­teze și să arate că eli­tele noas­tre au ajuns să-și pună pro­blema ple­că­rii din țară pen­tru că așa nu se mai poate. Spu­neam atunci că aso­ci­e­rea lui Ilie Năs­tase cu eli­tele e o exa­ge­rare având în ve­dere per­so­na­jul des­pre care vor­bim. Dar de dra­gul ar­gu­men­ta­ției mulți jur­na­liști s‑au lă­sat duși de acest val.

As­tăzi avem însă o cla­ri­fi­care mai bună a aces­tei dis­tinc­ții în­tre ade­vă­ra­tele elite ro­mâ­nești și eroii spor­tivi ai unor vre­muri tre­cute. An­drei Pleșu — vic­timă a unui re­cent lin­șaj me­di­a­tic marca An­tena 3 — nu a avut de­cât o sus­ți­nere ne­sem­ni­fi­ca­tivă la mi­tin­gul de so­li­da­ri­zare din we­e­kend. Doar câ­teva sute de oa­meni, ma­jo­ri­ta­tea nu chiar ti­neri, s‑au adu­nat să spună că nu e ad­mi­si­bil să fie de­mo­late pu­ți­nele re­pere ale fi­ra­vei noas­tre vi­eti cul­tu­rale doar pen­tru că opi­ni­ile lor nu co­in­cid cu ale unor nuli­tăți pro­mo­vate drept for­ma­tori de opi­nie de un fost se­cu­rist. Nici urmă de dom­nul Ilie Năs­tase sau de alți mari spor­tivi, că­rora alt­min­teri le place să fie nu­mă­rați în­tre li­de­rii de opi­nie ai Ro­mâ­niei. E mult mai co­mod să po­zezi drept ve­detă din vi­trina tabloidelor.

În schimb, cu doar pu­ține zile in urmă, Ilie mer­gea la pe­ni­ten­ciar ca să‑i vi­zi­teze pe fra­ții Be­cali și pe Cristi Borcea, de­cla­rând la ie­șire că “nu știm să ne pre­țuim va­lo­rile”. Doi șme­nari or­di­nari, cu con­e­xiuni ma­fi­ote in­ter­națio­nale și cu un etern dis­preț față de cei din ju­rul lor, dim­pre­ună cu un in­di­vid a că­rui ma­ximă re­a­li­zare a fost că­ra­tul de bu­te­lii în Va­lea Bo­u­lui, me­rită mai mult, spune el. An­drei Pleșu, nu. Și ca să în­cu­nu­neze is­pră­vi­ile sale de re­pre­zen­tant al eli­tei na­țio­nale, se gân­dește să can­di­deze pen­tru eu­ro­par­la­men­tare din par­tea PRM. Pro­ba­bil în tan­dem cu Va­dim Tudor.

Și cu toate as­tea, dacă ie­șim pe stradă și în­tre­băm lu­mea ce știe des­pre el și des­pre Pleșu, fac pa­riu că va câștiga de de­parte la ca­pi­to­lul po­pu­la­ri­tate. Pa­ra­do­xal, Ilie Năs­tase are drep­tate: nu știm să ne pre­țuim va­lo­rile. Pro­ba­bil de aia îmi vine să‑i spun să nu-și uite gân­dul ăla cu ple­ca­rea din țară. Du-te, Ilie!


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.