Oricât de pro-occidental ar fi cineva, e greu să spui că nu vezi unele similarități între situația din Crimeea și ceea ce se întâmplă în Catalonia sau Scoția. Ideea separării de statul în care o regiune se află încorporată economic și administrativ, indiferent dacă este cauzată de o forță centrifugă sau de dorința irezistibilă de a se alipi altui stat, este elementul comun. Desigur, modul în care se întâmplă procesul acesta este important și ne face să diferențiem între abordările democratice din Scoția, cele oarecum mai vehemente din Catalonia și radicalismul insurecției militare din Crimeea, susținută de armata rusă. Dar dedesubtul lor se găsesc aceleași sentimente revanșarde față de o putere centrală a cărei legimitate este tot mai discutabilă din punctul de vedere al regiunii în cauză.
În orizontul vieții noastre Europa și‑a schimbat semnificativ granițele dintre națiuni. Despre disoluția violentă a Iugoslaviei s‑a spus că era firească pentru că întregul stat fusese creat pe temeiuri fragile, pe ruinele imperiului austro-ungar, iar dictatura regală a lui Alexandru și apoi cea comunistă a lui Tito au aglutinat artificial niște națiuni cărora le lipsea de mult timp dorința de a fi împreună. Justificarea aceasta n‑a mai funcționat însă pentru criza din Kosovo, care a încheiat procesul dureros de dezmembrare. De data asta nu mai era vorba de o națiune ce dorea să devină independentă, ci de o minoritate națională care își aroga un teritoriu pe care se afla în majoritate.
Transnistria e într‑o situație similară. Rușii — minoritari în interiorul Moldovei — au format un nucleu în acest teritoriu și l‑au preluat violent pentru a‑l declara stat propriu. Cu excepția mijloacelor folosite — mult mai pașnice și mai democratice — aceeași dorință centrifugă se manifestă în Scoția și în Catalonia. Acum li se alătură, neașteptat, Veneția. Deocamdată printr-un referendum fără efecte oficiale, dar cu potențialul de a deschide o nouă breșă în unitatea de nezdruncinat a Europei occidentale. Iar venețienii sunt primii care pun de la început și foarte deschis problema apartenenței lor la UE și NATO. Nu doar Italia ar putea pierde teritorii.
Există niște elemente comune ale acestor mișcări separatiste: nevoia de păstrare a identității culturale și neîncrederea într-un sistem administrativ central corupt și neglijent față de nevoile locale. În toate situațiile găsim exprimate, într‑o formă sau alta, aceste deziderate. Chiar și pentru Crimeea logica funcționează: identitatea pronunțat rusă a locuitorilor și nemulțumirea față de o orientare pro-europeană a administrației centrale văzută ca ineficientă și coruptă. Veți spune că nici Rusia, căreia vor să se alipească, nu‑i mai brează, ba dimpotrivă. Așa e, dar politica operează cu comparații relative, nu absolute. Pentru cetățeanul din Simferopol Rusia este mai dezirabilă decât Kievul.
Tot ce mai pot adăuga este că acesta este fondul general pe care cred că trebuie interpretată insistența autonomiei maghiare, care cred că este doar o primă etapă spre revendicarea unei statalități proprii. Veți spune că identitatea lor culturală e deja asigurată. Cum rămâne însă cu administrația centrală incompetentă și coruptă pe care românii o validează la fiecare patru ani, deși ei înșiși se declară nemulțumiți de ea?
În teorie granițele statelor UE nu se revizuiesc. În practică s‑a dovedit că ele se pot schimba. Dacă Marea Britanie nu se poate împotrivi voinței statornice a scoțienilor, Spania rezistă cu greu solicitărilor catalanilor, vor reuși românii — girând continuu o clasă politică de tip mafiot — să stăvilească îndârjirea secuiască?
![]() | Veneţia: referendum pentru separarea de Italia Veneţienii sunt aşteptaţi în perioada 16–21 martie la un referendum care vizează pronunţarea asupra chestiunii independenţei oraşului şi a regiunii înconjurătoare Veneto faţă de Italia, potrivit BBC. Locuitorii oraşului şi localităţilor adiacente, care formează provincia Veneto, intenţionează să-şi exprime opinia asupra statutului provinciei în componenţa Italiei. |
Lasă un comentariu