Mai ți­neți minte cum ară­tau zia­rele pe hâr­tie? Nu vor­besc de ta­blo­idele con­tem­po­rane, ci de zia­rele se­ri­oase din care aflai lu­cruri utile: Ade­vă­rul, Ro­mâ­nia li­beră, Ex­pres, Zig-Zag. Toate aveau o sec­țiune se­pa­rată de pu­bli­ci­tate, unde com­pa­ni­ile își pu­tea pu­blica re­cla­mele, iar din ba­nii în­ca­sați din pu­bli­ci­tate zia­rul se pu­tea ti­pări și dis­tri­bui. Fi­rește, ca­li­ta­tea con­ți­nu­tu­lui adu­cea mai mulți sau mai pu­țini ci­ti­tori, de unde și căș­ti­gu­rile din pu­bli­ci­tate erau pro­por­țio­nale. Însă de­o­se­bi­rea esen­ți­ală era că eu, ci­ti­to­rul, aveam drep­tul de a alege să des­chid sau nu pa­gina cu reclame.

De când presa a tre­cut pe on­line, acest be­ne­fi­ciu a dis­pă­rut. Vreau sau nu, re­cla­mele îmi sunt îm­pinse cu forța sub nas, ca să le “con­sum”. Pen­tru că asta sunt: con­su­ma­tor. Și în pri­mul rând con­su­ma­tor de pu­bli­ci­tate. Nu‑i vorbă, au apă­rut și plu­gin-urile ad­blo­c­king (da-le-ar Dum­ne­zeu să­nă­tate ălora de le fac și le în­tre­țin) ceea ce mă mai sal­vează de la su­pli­ciul la care m‑ar su­pune afi­șa­rea tu­tu­ror ban­ne­re­lor co­mer­ci­ale. Dar acum re­clama se mută in­si­dios în chiar con­ți­nu­tul in­for­ma­țio­nal. Nu scap, sunt ur­mă­rit ori­unde m‑aș re­fu­gia. Cli­pu­rile pe Yo­u­Tube sunt pre­ce­date ade­sea de o re­clamă pe care o pot “sări” în 5 se­cunde cu sa­tis­fac­ția că nici mă­car n‑am au­zit la ce se face pu­bli­ci­tate. Dar nu mă ilu­zio­nez: dacă se va con­stata că nu cum­pă­răm des­tul, com­pa­ni­ile ne vor im­pune să ve­dem tot cli­pul pu­bli­ci­tar îna­inte de fil­mu­le­țul pe care îl doream.

Și, de fapt, de ce se face pu­bli­ci­tate? Orice mar­ke­ter, în­ce­pă­tor sau ex­pe­ri­men­tat, va răs­punde pe loc: așa ne pro­mo­văm pro­du­sele, așa le fa­cem cu­nos­cute po­ten­ți­a­li­lor cli­enți. Ok, deci sco­pul e unul in­for­ma­tiv — eu vreau să-mi cum­păr un as­pi­ra­tor și ca ur­mare mă duc la pa­gina cu re­clame de elec­tro­ca­s­nice să văd ce oferte există și să aleg ceva ce mi se po­tri­vește ca preț și func­țio­na­li­tăți. Aaa, nu! Nu așa — va re­plica ime­diat spe­cia­lis­tul în mar­ke­ting. Noi co­mu­ni­căm oferta noas­tră tu­tu­ror, nu doar ce­lor care sunt in­te­re­sați de su­biect — pu­nem re­clamă în ziar, pe site, la TV, pe pa­no­u­rile de pu­bli­ci­tate din oraș, peste tot. Pen­tru că nu vrem doar să in­for­măm, vrem să ten­tăm, să su­ge­răm pro­du­sul chiar și ce­lor care nu au ne­voie de el. Vrem să manipulăm.

Se spune că pu­bli­ci­ta­tea sus­ține fi­nan­ciar mass-me­dia. Aș fi de acord în to­ta­li­tate cu afir­ma­ția asta, dacă toate re­cla­mele ar fi puse într‑o sec­țiune se­pa­rată a pu­bli­ca­ției, unde să mă duc și să văd ce oferte mai sunt nu­mai dacă și când am eu chef. Pen­tru că pu­bli­ci­ta­tea îmi este bă­gată pe gât, dați-mi voie să afirm că afir­ma­ția de mai sus e falsă: noi sun­tem cei care sus­ți­nem fi­nan­ciar presa. Pen­tru că bu­ge­tul de pu­bli­ci­tate al unei com­pa­nii nu se face pen­tru a arunca pur și sim­plu ba­nii pe re­clame în ziare și te­le­vi­ziuni, ci cu niște cal­cule foarte prag­ma­tice des­pre pro­fi­tu­rile pe care le va ge­nera prin cum­pă­ră­tu­rile ne­pla­ni­fi­cate, de im­puls. Ba­nii vin că­tre ziar de la com­pa­nii, dar apoi și‑i re­cu­pe­rează cu vârf și în­de­sat de la noi. Deci, în fi­nal, noi plătim mass-media.

Chiar și în te­le­vi­ziune ar fi po­si­bi­li­tăți de se­pa­rare a pu­bli­ci­tă­ții. Aș face de pildă un ca­nal de pu­bli­ci­tate sau chiar mai multe, or­ga­ni­zate pe in­dus­trii, unde aș per­cepe taxe pen­tru re­clame și aș re­di­rec­ționa în­ca­să­rile că­tre te­le­vi­ziu­nile pu­blice și pri­vate. Com­pa­nia ar pu­tea să in­dice că­tre cine se duc ba­nii, iar pos­tul care be­ne­fi­ci­ază de spon­so­ri­zare va pu­blica în pa­u­zele din­tre emi­siuni lista spon­so­ri­lor săi. Atât. Fără nici o altă re­clamă. Nu cre­deți că te­le­vi­ziu­nile ar pu­tea ast­fel fi în­cu­ra­jate să pro­ducă o ca­li­tate mai bună a con­ți­nu­tu­lui me­dia, eli­be­rați de pre­siu­nea punc­te­lor de ra­ting care se tra­duc în mi­nute de pu­bli­ci­tate? Iar alte ve­ni­turi ar pu­tea să vină dintr‑o taxă pe care să mi‑o ceară mie, te­les­pec­ta­to­rul. Caz în care aș plăti doar dacă mi se pare că mi se oferă emi­siuni de calitate.

Și me­diul po­li­tic vor­bește con­ti­nuu, mai ales de când a în­ce­put așa-zisa criză eco­no­mică, de re­por­ni­rea con­su­mu­lui. Și să fim lim­pezi, nu vor­bim de con­su­mul ra­țio­nal, ge­ne­rat de ne­vo­ile fi­rești ale oa­me­ni­lor. Vor­bim de su­pra-con­sum, de cum­pă­ră­tura inu­tilă, de arun­ca­tul ba­ni­lor pe ul­ti­mul mo­del de te­le­fon, pe o ma­șină mai mare sau o mo­bilă nouă. Vor­bim des­pre ri­si­pi­rea efor­tu­ri­lor noas­tre — pen­tru că ba­nii re­pre­zintă ex­pre­sia va­lorică a mun­cii pe care o de­pu­nem — pe lu­cruri de care nu avem cu ade­vă­rat nevoie.

Ima­gi­nați-vă o lume în care pu­bli­ci­ta­tea ar fi dis­po­ni­bilă tu­tu­ror, dar se­pa­rată de mass-me­dia. Nu văd de ce ar fi asta ne­de­mo­cra­tic, nu văd nici o în­căl­care a li­ber­tă­ții de ac­țiune, nu per­cep nici o dis­cri­mi­nare față de nici un agent eco­no­mic. Văd doar po­si­bi­li­ta­tea de a educa oa­me­nii să fie mai ra­țio­nali, mai chi­b­zu­iți, mai fe­ri­ciți. Căci con­su­mul ex­ce­siv de pu­bli­ci­tate dă­u­nează grav fe­ri­ci­rii, su­ge­rând ne­con­te­nit că nu pu­tem fi fe­ri­ciți dacă nu avem mai mult, și mai mult, și mai mult.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.