Aritmetică electorală

Citesc si eu ce spun lide­rii par­ti­de­lor poli­tice îna­in­tea ale­ge­ri­lor euro­par­la­men­tare și mă minu­nez. I‐a plez­nit așa, dintr‐o dată, o modes­tie feno­me­nală în pri­vința rezul­ta­te­lor aștep­tate, de te întrebi ce s‐o fi întâm­plat cu ei. Care va să zică libe­ra­lii își pro­pun să facă un scor 23%, hai 25% – iar dacă vor fi sub 20% nenea Crin își va da demi­sia (la cine am mai auzit eu ches­tia asta cu demi­sia… a, exact, tot la el, da' nu s‐a ținut de cuvânt). Acuma hop și Vic­to­raș, iese și el în presă și zice că Tri­un­ghiul Roșu (PSD‐UNPR‐PC) își pro­pune să obțină 35%. Măi să fie! Maghia­rii or lua și ei un 5%. Și res­tul până la 100% cine îi câștigă?

Că vor­bim de încă 35%. PDL s‐ar bucura să prindă 20%. Și res­tul de 15% cine să‐i câștige? PMP, Forța Civică, Noua Repu­blică? Ar vrea ei, dar nu cred. Fără OTV PPDD e deja mort, cu acte în regulă. Impre­sia mea e că și PSD și PNL sunt mai modești decât e cazul pen­tru ca să poată trâm­bița marea vic­to­rie când se vor afla rezul­ta­tele. Pese­diș­tii s‐ar bucura să ia vreun 45–50% ca să pre­tindă o dată în plus că ei sunt con­ti­nu­a­to­rii de drept ai USL. Libe­ra­lii ar vrea să poată bifa un 30–35% ca să arate că sunt cel mai mare par­tid de opo­zi­ție. Așa că ambele tabere cobo­ară șta­cheta pen­tru a da impre­sia unui super‐rezultat în ale­geri.

Dacă ar fi să pariez, eu mi‐aș pune banii pe pese­diști. Își vor orga­niza ale­ge­rile cu meto­dele bine­cu­nos­cute, ceva mai dis­creți de data asta, ca să nu se mai tre­zească cu anchete post‐electorale. Pe par­tea cea­laltă, libe­ra­lii n‐au stră­lu­cit nici­o­dată la capi­to­lul orga­ni­zare în teri­to­riu, așa că mobi­li­za­rea va fi pro­ba­bil slă­buță. Poate doar PDL să se pre­zinte mai bine. Mitin­gul recent de la Cluj arată că mași­nă­ria lui Blaga încă merge. Însă cu o opo­zi­ție fără­mi­țată, cei de la putere au un avan­taj sem­ni­fi­ca­tiv.


Citește...


Evaluează...

Mulțumesc! Spune și altora despre articol.
 
Spune-mi, te rog, cum ți s-a părut articolul?
  • Interesant
  • Original
  • Amuzant
  • Plictisitor
  • Trist
  • Enervant

Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu