Aritmetică electorală

Citesc si eu ce spun lid­erii par­tide­lor politice înain­tea alegerilor europar­la­mentare și mă min­unez. I‐a pleznit așa, dintr‐o dată, o mod­estie fenom­e­nală în priv­ința rezul­tatelor aștep­tate, de te întrebi ce s‐o fi întâm­plat cu ei. Care va să zică lib­er­alii își propun să facă un scor 23%, hai 25% — iar dacă vor fi sub 20% nenea Crin își va da demisia (la cine am mai auzit eu ches­tia asta cu demisia… a, exact, tot la el, da' nu s‐a ținut de cuvânt). Acuma hop și Vic­toraș, iese și el în presă și zice că Tri­unghiul Roșu (PSD‐UNPR‐PC) își prop­une să obțină 35%. Măi să fie! Maghiarii or lua și ei un 5%. Și restul până la 100% cine îi câștigă?

Că vor­bim de încă 35%. PDL s‐ar bucura să prindă 20%. Și restul de 15% cine să‐i câștige? PMP, Forța Civică, Noua Repub­lică? Ar vrea ei, dar nu cred. Fără OTV PPDD e deja mort, cu acte în reg­ulă. Impre­sia mea e că și PSD și PNL sunt mai mod­ești decât e cazul pen­tru ca să poată trâm­bița marea vic­to­rie când se vor afla rezul­tatele. Pesediștii s‐ar bucura să ia vreun 45–50% ca să pretindă o dată în plus că ei sunt con­tin­u­a­torii de drept ai USL. Lib­er­alii ar vrea să poată bifa un 30–35% ca să arate că sunt cel mai mare par­tid de opoz­iție. Așa că ambele tabere coboară șta­cheta pen­tru a da impre­sia unui super‐rezultat în alegeri.

Dacă ar fi să pariez, eu mi‐aș pune banii pe pesediști. Își vor orga­niza alegerile cu metodele bine­cunos­cute, ceva mai dis­creți de data asta, ca să nu se mai trezească cu anchete post‐electorale. Pe partea cealaltă, lib­er­alii n‐au strălu­cit nicio­dată la capi­tolul orga­ni­zare în ter­i­to­riu, așa că mobi­lizarea va fi prob­a­bil slăbuță. Poate doar PDL să se prez­inte mai bine. Mitin­gul recent de la Cluj arată că mașinăria lui Blaga încă merge. Însă cu o opoz­iție fărămițată, cei de la put­ere au un avan­taj sem­ni­fica­tiv.


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu