Nu știu dacă azi copilăriile mai sunt așa de aproape de natură cum erau acum patruzeci de ani. Mie mi se întâmpla adesea să mă aflu în vecinătatea plantelor și micilor animale în incursiunile zilnice ale cetei de copii cu care hălăduiam prin vacanțele de vară. Și-mi amintesc foarte clar de șopârlele pe care le găseam la tot pasul — spectaculos colorate în verde, iuți ca o zvârlugă, mlădioase și temătoare. Obișnuiam să le prindem de coadă și să le imobilizăm doar ca să vedem cum, după o zbatere inutilă în tentativa de a scăpa, își desprindeau de corp coada captivă și fugeau către libertate. Pe urmă simțeam un pic de regret că le-am chinuit, dar mă consolam știind că le vor crește alte cozi și toate vor fi cum au fost.
Cam așa sugerează și Moise Guran că ar trebui să facă Moldova cu Transnistria. Prinsă de ruși în cleștele ferm al prezenței militare, bucata aceea de pământ e coada de șopârlă care ține întreaga țară imobilizată la cheremul Moscovei. Iar Moise zice că ar trebui să‑i dea drumul, să o piardă, pentru a se salva și a fugi spre libertate. Căci nici aderarea la UE, nici unirea cu România nu sunt posibile dacă pe teritoriul său se află trupe rusești. Să fie chiar așa de simplu?!?
Făcând gestul de renunțare la Transnistria, Moldova deschide calea unei anexări legitime a acestei regiuni la Rusia. Pentru că dacă Moldova se poate uni cu România, de ce nu ar putea și Transnistria să se unească cu Rusia? Cu alte cuvinte le-am da rușilor un loc numai bun de amplasat mai multe trupe și echipamente militare, ca o permanentă amenințare la adresa NATO. Nu e chiar un scenariu vesel. Pe de alta parte nici situația actuală nu e cea mai roză, ca un fel de situație de pat în șah. Alții ar spune că rușii deja sunt acolo, deci nu e ca și cum abia acum ar fi invitați să controleze teritoriul transnistrean. Așa e, sunt, dar nu au chiar libertatea de a face orice, trebuie să mențină niște aparențe diplomatice — n‑ar putea de pildă să instaleze acolo niște rachete de-alea, știți voi de care…
E un preț care merită plătit pentru ca Moldova să intre în UE? Sau merită doar dacă se face unirea? Am vrea Moldova înapoi așa de mult că am fi gata să ne învecinăm cu rușii?
![]() | Fraţi moldoveni, aveţi de luat nişte decizii! După întâlnirea dintre Băsescu și Timofti de la Iași, a devenit foarte clar faptul că cei doi lideri știu probabil mai mult decât pot să spună, legat de iminența unei tulburări în Transnistria (sau poate chiar pe tot țărmul ucrainian al Mării Negre). |
Lasă un comentariu