Până în acest punct al con­flic­tu­lui din Ucraina se poate spune că Ru­sia a pier­dut. Nu știu ce va urma, sper că ni­mic alt­ceva de­cât un așa-nu­mit răz­boi rece, dar dacă ana­li­zăm si­tu­a­ția cu­rentă pu­tem con­chide că cei mai câști­gați sunt UE și SUA. Ru­sia s‑a ales doar cu o re­giune care era ori­cum pre­pon­de­rent rusă, unde in­flu­ența lor era foarte pu­ter­nică și îna­inte, iar sin­gu­rul avan­taj ob­ți­nut este ac­ce­sul la Ma­rea Nea­gră. Asta vine însă la pa­chet cu che­tu­ieli des­tul de mari, pen­tru că Cri­meea este o re­giune să­racă, ce are ne­voie de in­ves­ti­ții im­por­tante, pri­mele fi­ind cele le­gate de asi­gu­ra­rea ener­giei elec­trice și a ga­zu­lui, aduse acum din Ucraina.

De par­tea cea­laltă UE și NATO par să aibă un aliat într‑o vi­i­toare Ucraină ani­mată de re­sen­ti­mente față de ruși, mu­tându-și deci gra­ni­țele mai aproape de Mo­scova. Eco­no­mia eu­ro­peană câștigă încă vreo 40 de mi­li­oane de po­ten­ți­ali con­su­ma­tori. NATO ar pu­tea face în vi­i­tor încă un pas în coasta Rusiei.

Și, într-un anume sens, Obama are drep­tate când spune că ac­țiu­nile Ru­siei arată ca ale unei pu­teri re­gio­nale aflate în scă­dere de in­flu­ență. Nu­mai că din frus­tra­rea de a‑și pierde pu­te­rea poate să se nască ten­ta­ția de im­pu­nere prin forță. Iar sanc­țiu­nile eco­no­mice, care vor ge­nera pro­bleme mari în so­ci­e­ta­tea rusă, vor adânci această frus­trare, ducând‑o la nive­lul po­pu­la­ției. Li­de­rii ruși nu vor ezita să ali­men­teze re­sen­ti­men­tele față de vest ale mu­ji­cu­lui, îndemnându‑l să sus­țină o ati­tu­dine be­li­coasă în po­li­tica externă.

Chiar dacă lu­cru­rile nu vor fi es­ca­la­date în Eu­ropa es­tică — teama de un con­flict des­chis cu NATO există și la Mo­scova, fără doar și poate — asta nu în­seamnă că Ru­sia nu-și va schimba re­la­ți­ile cu di­verse țări aflate acum sub em­bar­go­uri. De pildă Iran. Sau țări din Africa. Unde poate vinde arme, poate fi­nanța te­ro­ris­mul anti-oc­ci­den­tal. Și uite așa ur­mă­to­rul pre­șe­dinte ame­ri­can s‑ar pu­tea să fie unul mai dor­nic de răz­boi. Care să vrea să scoată sabia.

Pen­tru că lu­mea nu e alt­ceva de­cât un bi­li­ard po­li­tic. Cu cât mai tare lo­vești o bilă, cu atât mai pu­ter­nic te va lovi, ea sau alta an­tre­nată în ca­ram­bo­lul impredictibil .


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.