Cartierul țiganilor

Se zice că mai demult, cu niște ani buni în urmă, un bulibașă s‑ar fi dus în audi­ență la Ceaușescu. S‑a tot învâr­tit prin fața guver­nu­lui, alun­gat de mil­ițieni, până când l‑a văzut chiar șeful ăl mare și a dat ordin să fie adus la el în birou. Țiganul intră bucuros că a primit audi­ența, scoate dintr‑o traistă o dami­genuță cu vin și două pahare cam sli­noase și zice:
— Dom' șăf, să-ți dea Dum­nezeu sănă­tate, hai să bem și noi un pahar de vin să stăm de vorbă nițel…

Toarnă în pahare, beau amân­doi și Ceaușescu zice:
— Ia zi, bă țigane, ce vrei de la mine, că dege­aba n‑ai venit tu aici…
— Dom' șăf, așa e. Am venit la matale să te rog să ne faci și nouă un cartier cu blocuri, să avem unde să trăim și noi cu piran­dele, puradeii și caii.
— Bună idee, țigane. Uite am să vă fac un cartier.
— Haoleu, dom' șăf, să fii sănă­tos. Hai să mai cin­stim un pahar.

Beau încă un pahar de vin. Țiganul con­tinuă:
— Dom' șăf, mânca-ți-aș gălă­gia, da' fă-ne bre și o hal­i­men­tară în cartier, să aibă piran­dele de unde să ia un parizer, ceva, să hrănim puradeii.
— Păi sigur, țigane, tu n‑ai văzut că eu când fac un cartier, fac și‑o ali­men­tară…
— Haoleu, dom' șăf, să trăiești.

Mai beau niște vin. Țiganul n‑a ter­mi­nat cu cererile:
— Da', dom' șăf, nu ne faci și niște gră­dinițe și școli în cartier ca să meargă puradeii să învețe să numere banii?
— Numărăm câți sun­teți, câți copii aveți și facem școli pen­tru toți, sigur că da.
— Mare om ești, dom' șăf!

Paharele se umplu din nou și Ceaușescu zice și el:
— Auzi, mă țigane, da' dacă tot vă fac cartier cu ali­men­tară și școli, n‑ar fi bine să vă fac și o fab­rică lângă cartier ca să aveți unde să munciți?
— Haoleu, să n‑am parte de ce văd în fața ochilor! Da' nu ții deloc la bău­tură, dom șăf! Te-ai îmbă­tat.


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


 1. Aida

  M‑am ener­vat de dimineata.
  "26,5 mil­iarde EUR au fost furnizate pen­tru proiecte de incluz­i­une socială în perioada 2007–2013". Intere­sant, de cat a ben­e­fi­ciat Roma­nia si ce s‑a facut cu banii respec­tivi?

  Si-apoi, m‑am apu­cat sa citesc comen­tari­ile citi­to­rilor arti­colu­lui din "Gan­dul". Ce-as mai vrea sa le amintesc alora, de si-ai postat opinia si care se cred "mai egali decat altii", ca autorii fur­tu­lui tablourilor de la muzeul din Rot­ter­dam n‑au fost tigani, ca majori­tatea celor prinsi facand 'skim­ming' nu‑s tigani…

  Aici, unde locui­esc eu (fiindca, da, tigani sunt si aici, ca peste tot), s‑a lucrat serios la inte­grarea lor, incepand cu 1950. Munca serioasa, n‑am loc sa scriu despre cat efort s‑a depus. Dar, uite, ca in 2000, 90% din­tre copiii pop­u­latiei roma si sinti de aici frecven­tau in pro­cent de cca 90% liceul si tot atat era pro­cen­tul celor care au reusit sa obtina o diploma la ter­minarea liceu­lui.

  Da, pro­cen­tul celor care sunt in somaj era in ace­lasi an (2000), cam de 17%, fata de 5% — restul pop­u­latiei. Dar, hei, s‑a obt­inut totusi ceva.

  Multi inca mai locui­esc in "car­a­vane" si autori­tatile sunt cu ochii pe ei in mod con­stant. Dis­crim­i­nati, da, sunt. Ah, si ce subiect, dis­crim­inarea, ce poate fi intors in favoarea unuia sau altuia.

  Am citit (arti­colul si) comen­tari­ile citi­to­rilor si m‑am ener­vat, dar m‑am ener­vat dege­aba. Om fi o natie de "dashtepti", "mai egali decat ali­tii", din pacate insa, aro­ganta, aratatul cu dege­tul si lipsa de asumare a respon­s­abil­i­tii nu ne va duce prea departe.

  • Sorin Sfirlogea

   Pe de altă parte, Aida, mod­elul pe care îl oferă soci­etatea românească nu prea inspiră tiganii la inte­grare. Aș zice că mai degrabă am împru­mu­tat noi prin­cipi­ile și metodele lor decât invers, iar dacă la ei sunt jus­tifi­cate istoric (poate), la noi sunt de‑a drep­tul con­damnabile. E nevoie de o nați­une for­mată, cu o scară de val­ori solidă, care să reușească inte­grarea prin per­sis­tența unui com­por­ta­ment social supe­rior. Nu e cazul României. Ce să învețe țiganii de la noi?


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu